Ladismith (Westkaap)

Het plaatsje Ladismith is gelegen aan de voet van de Klein Swartberg bergketen in de Klein Karoo. Dit dorp in de provincie West Kaap ligt op 320 kilometer vanaf Kaapstad en op zo’n 100 kilometer afstand van Oudtshoorn. Het is onderdeel van de mooie en afwisselende Route 62.

Wanneer u Ladismith nadert, kunt u een opvallende bergtop zien: Towerkop. Deze gespleten top is kenmerkend voor Ladismith. Het verhaal gaat dat een woedende heks de top in tweeën gespleten heeft omdat deze haar hinderde wanneer zij op haar bezemsteel vloog. Ook zult u fruitplantages zien, het klimaat hier is met name geschikt voor abrikozen, perziken, nectarines, vijgen, olijven en druiven.

Het dorp heeft haar eigen bouwstijl die rond 1830 ontstaan is, deze zogenaamde Ladismith-stijl is een vereenvoudigde weergave van de Georgiaanse architectuur uit Engeland. Ook kunt u gebouwen in onder andere Neo-Gotische, Victoriaanse en Edwardiaanse stijl zien. Maak een wandeling door Ladismith en bekijk de afwisselende architectuur. Voor meer informatie over de bouwstijlen kunt u het VVV-kantoor bij de Otto Hager kerk (Neo-Gotisch) bezoeken.

Rond Ladismith vindt u een aantal prachtige bergpassen, de meest bekende is waarschijnlijk de Seweweekspoort die een lengte van zo’n 17 kilometer heeft en langs de Huisrivier tussen de rotsen door kronkelt. De weg voert u maar liefst 23 keer over de rivier en de rotswanden kunnen een hoogte bereiken van 1500-2000 meter en dit zorgt voor prachtige plaatjes terwijl u deze pas rijdt. Bij de noordelijke ‘ingang’ van de Seweweekspoort kunt u nog de ruïnes zien van het oude tolhuis. Vanaf hier loopt de weg naar rechts naar de voet van de Swartberg richting de Bosluiskloof bergpas. Deze weg voert u tusen twee bergketens door: Swartberg en Elandsberg en dit zorgt voor een fantastisch landschap. Deze 22 kilometer lange pas is deels de grens tussen de Kleine en Grote Karoo en leidt naar Gamkaspoort Dam. Bosluiskloof dankt haar naam aan de vele fossielen (miljoenen jaren oud) die hier gevonden zijn waaronder veel ‘bosluise’ (Afrikaans voor teken).

Er zijn mooie wandel/hiking routes rond Ladismith en bij het VVV-kantoor kunnen ze u er meer over vertellen. Geoefende hikers kunnen de 14 km lange Elandsbergtrail (ook wel Liggies trail) maken. Deze route zal zo’n 5 tot 8 uren in beslag nemen en het pad is redelijk stijl. Het eindpunt is vlakbij Stanley’s Liggie (Stanley’s licht), op circa 1500 meter boven de zeespiegel. Stanley de Wit plaatste hier in 1963 een fietslamp met een dynamo die werd aangedreven door een waterstroom, zo konden dorpsbewoners gemakkelijk zien of er water was. Kortere routes zijn te maken bij Towersig waar u kunt kiezen uit routes variërend van 2.7 tot 12.2 kilometer. Er zijn een aantal informatiebordjes geplaatst om u te wijzen op bijzondere planten langs de route. Houdt er altijd rekening mee dat er slangen in de bergen voorkomen.

Ladismith heeft voldoende accommodaties voor wie wat langer in dit gebied wil verblijven.

Toevoegen aan reisplan