Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Steden Oudtshoorn

Oudtshoorn

Oudtshoorn is gelegen tussen de bergen van Outeniqua en Swartberg in de Kleine Karoo aan de bekende route 62. Een dorp gelegen in de vruchtbare vallei aan de Grobbelaars rivier in de West-Kaap provincie.

Oudtshoorn heeft de meeste zonnedagen van Zuid-Afrika en het hele jaar door zijn de temperaturen hier heerlijk tussen de 26 en 36 graden. Weinig wind en de droge winters zijn ook erg aangenaam maar 's nachts koelt het wel altijd af naar 0 tot 5 graden.

De tabak, druiven, graan en fruit wat hier verbouwd wordt, zorgen voor goede export mogelijkheden maar Oudtshoorn is op de kaart gezet door de struisvogel industrie. En dan wel de veren van deze snelle vogels! Oudtshoorn staat al enkele eeuwen bekend als een centrum van de struisvogelfokkerij en nog steeds zijn er vele struisvogelboerderijen. In de vorige eeuw bereikte de markt haar top en was er een grote vraag naar struisvogelveren. De boeren ook wel baronnen genoemd bouwden hun ''verenpaleizen'', welke nu behoren tot de nationale monumenten. Na de Tweede Wereldoorlog stortte de industrie in door onvoldoende vraag naar de veren. Vandaag de dag hebben de boeren het struisvogel fokkerij weer opgepakt en nu wordt er vooral verdiend op het vlees en de huid van de struisvogels. Eieren en veren zijn nu bijzaak maar nog altijd leuke souvenirs. Breng een bezoek aan één van de vele struisvogelboerderijen en leert meer over de bijzondere vogels.

Huizen in Struisvogel hoofdstad Oudtshoorn zijn er in verschillende stijlen, de Art-Nouveaux en de Victoriaanse architectuur springen er echt uit. De meeste huizen van allure vindt u in de Baron van Rheede straat waar u ook het C.P. Nel museum vindt. Een echt plattelands museum.

Net buiten de stad bevinden zich de Cango grotten, een prachtig natuurverschijnsel en waar dagelijks rondleidingen worden georganiseerd. De 20 miljoen jaar oude Kalksteen grotten liggen in de Swartberg Mountains, 30 km van Oudtshoorn en is één van de wereld wonderen en Zuid-Afrika's oudste toeristen attractie. U kunt er een standaard toer doen of voor degene die geen last hebben van claustrofobie en lenig zijn, de avontuurlijke toer.

Voor het zien van een grote verscheidenheid aan bijzondere dieren zoals witte leeuwen, tijgers, grote vleermuizen, krokodillen, prachtige vissen, maki's, slangen en nog vele anderen brengt u een bezoek aan Cango Wildlife Ranch. U vindt dit park nabij Oudtshoorn en met name met kinderen is dit een leuk en tevens educatief uitstapje.

Een mooi avontuur is ook het rijden van de Swartberg Pass en de Meiringspoort, onderweg natuurlijk even stoppen in Prince Albert of op één van de vele prachtige stopplaatsen langs de weg, bijvoorbeeld die bij de waterval met rockpool, waar de stilte en prachtige natuur u zal verbazen. De Rust en de Hell zijn kleine dorpen rond Oudtshoorn en passen perfect in een dag toeren door de Gamkaberg en de Swartberg. U kunt hier ook verschillende soorten 4x4 tochten maken of veel sportiever: gaan hiken!

Let op: door hevige vloeden in april 2017 zullen delen van de Swartbergpas voor lange tijd (naar schatting 18 maanden) gesloten zijn. Omdat deze bergpas deel is van het Zuid-Afrikaanse Nationale Erfgoed, moet de weg op originele wijze herbouwd worden en dit neemt veel tijd in beslag. Sommige touroperators kunnen u nog begeleiden op tochten over de pas, maar met eigen (huur)auto wordt dit afgeraden (o.a. in verband met de verzekering). Kijk bijvoorbeeld bij de halve dagtocht en de dagtocht die wij aanbieden.

Een route van een totaal ander kaliber is de wijnroute, mooi, entertainend en wellicht ook heel leerzaam en lekker. Er zijn tal van wijn boerderijen te vinden in en om Oudtshoorn en het naast gelegen Calitzdorp is bekend om haar port-wijnen.

Elk jaar vindt in het dorp de "Klein Karoo Nationale Kunst feesten" plaats wat landelijk gezien Zuid-Afrika's grootste kunst festival is. Er is de Cango Marathon en de Mountainbike tocht "To Hell en back". Klinkt niet meer zo vreemd als u weet dat De Hel een plaatsje is gelegen naast Oudtshoorn. En waar u hier ook komt overal vindt u het prachtige fynbos groeien en bloeien. Als u een uur naar het zuiden rijdt komt u in de kustplaats George.

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.