Pietermaritzburg

Deze hoofdstad, en tweede grootste stad van de provincie Kwazulu Natal in Zuid-Afrika, is gesticht in 1838. Gelegen in een landelijke omgeving te midden van de beboste heuvels in de Natal Midlands is het één van de best bewaard gebleven Victoriaanse steden van de wereld.
Centraal gelegen tussen Durban, de Drakensbergen en de wildreservaten van KwaZulu-Natal, een prachtige plek om aan te doen op uw vakantie in Zuid-Afrika.

Op haar mooist is deze stad in het voorjaar wanneer tal van azalea’s in bloem staan en de vele parken die de stad heeft een komen en gaan van vlinders, vogels en mensen is.

Pietermaritzburg is vernoemd naar de twee leiders van de Voortrekkers: Gerrit Maritz en Piet Retief. Hun volgelingen vestigden zich hier in 1937 en introduceerden de plaatsnaam. Retief heeft overigens nooit de stad bereikt maar sneuvelde door toedoen van Dingane. Maritz stierf door ziekte op zo’n honderd kilometer van Pietermaritzburg in Estcourt. Zes jaar later werd het dorp uitgeroepen tot militaire garnizoenstad. Vandaag de dag zijn het vooral de statige Victoriaanse en Edwardiaanse huizen, de prachtige wandelpaden en lanen en de Engelse koloniale invloed die de stad een bezoek meer dan waard maken.

De stad ontstond ten tijden van het Zulu imperium en geniet ook nog altijd haar Zulu naam: Umgungunglovu, vrij vertaald ‘Plaats van de Olifant’. Een ander beroemd incident uit de geschiedenis van Pietermaritzburg is dat hier in 1893 Mahatma Ghandi uit de trein werd gezet. Hij had welliswaar een 1e klas kaartje gekocht, maar een blanke man weigerde de aanwezigheid van Ghandi in de eerste klas wagon. Omdat hij hiertegen in opstand kwam, werd Ghandi van de trein gezet in Pietermaritzburg. Ghandi’s bronzen beeld kunt u zien in Churchstreet.

Als ‘Stad van de Bloemen’ gaat u hier natuurlijk de 46 hectare Botanische tuin bezoeken die in 1872 gecreëerd werden. U vindt hier zeldzame en bedreigde inheemse planten, maar ook tal van grassen. Deze in alle seizoenen prachtige tuin is een waar paradijs voor meer dan 100 verschillende vogelsoorten en een thuis voor klein wild.

Voor liefhebbers van kunst en cultuur zijn er tal van interessante plekken/musea in de stad: Tatham Art Gallery, KZN Spoorweg museum, Natal Museum, Msunduzi Museum en het Macrorie Huis. In de stad kunt u een halve dag wandeltocht maken die u langs de meeste musea, oude gebouwen en galerieën brengt. Er zijn leuke antiekwinkeltjes, markten en restaurants. Bezoek voor beelden, Afrikaanse kunst en tapijten de omgeving rond Churchstreet.

Dichtbij de stad vindt een aantal game parken en natuur reservaten: Umgeni Valley Nature Reserve, Lion park, Tala Game Reserve en Albert Falls Nature Reserve.

Golfen kunt u bij de Maritzburg golfclub (uit 1886) of bij de Victoria Country club gelegen aan het Queen Elizabeth Nature Reserve.

Toevoegen aan reisplan