Cullinan

Het charmante dorpje Cullinan heeft nog altijd een groot deel van haar historische karakter als mijndorp behouden en ook vandaag de dag is de diamantmijn nog volop in gebruik. De eerste mijnwerkershuisjes, kantoren en kerken zijn in de vroege 1900’s gebouwd met prachtige hekwerken, veranda’s en kleine tuintjes. Het McHardy House werd gebouwd in 1903 voor de eerste manager van de mijn. Tot 1984 woonden twee dochters van  McHardy nog in het huis. Na de dood van de dochters werd het huis omgedoopt tot museum, de inrichting is nog veelal onveranderd gebleven vanaf 1903 (dagelijks geopend, behalve dinsdag, van 10:00 tot 15:00 uur). De straten worden omlijnd met mooie eiken en Jacaranda’s (rond oktober tonen deze prachtige paarse bloesem). U vindt Cullinan 30 kilometer ten oosten van Pretoria in de provincie Gauteng.

Cullinan staat bekend vanwege de diamantmijn en is vernoemd naar Sir Thomas Cullinan, de eigenaar van de mijn in de beginjaren. In 1905 werd de grootste diamant ter wereld hier gevonden: de Cullinan Diamand. Deze diamant had een lengte van bijna 10 cm, woog 621 gram en was maar liefst 3106 karaats. De toenmalige regering van de Transvaal kocht de diamant en gaf het cadeau aan koning Edward VII. In 1908 werd de diamant in stukken gesneden, het grootste stuk werd de Great Star of Africa genoemd en het op één na grootste stuk de Lesser Star of Africa. De Star of Africa kan vandaag de dag nog altijd teruggevonden worden in de kroonjuwelen van het Engelse Koningshuis (in een scepter om precies te zijn).

Wanneer u Cullinan bezoekt dan mag een tour aan de mijn eigenlijk niet ontbreken. De touren starten bij het informatiecentrum/museum waar een film vertoond wordt. Daarna neemt de gids u mee over het terrein van de mijn en naar een museum waar een replica van de Great Star of Africa te bezichtigen is om u een idee te geven van de grootte van deze diamant. U zult een enorm gat zien waar afgravingen zijn gedaan (1000m bij 50 m en 450 meter diep), u kunt ‘The Big Hole’ ook zelf gaan bekijken, toegang tot het uitkijkpunt is gratis. De gewone tour (ongeveer 1,5 uur en zo’n R 100 pp), brengt u niet ondergronds. Wie voldoende geld gespaard heeft, kan aan het einde van de tour sieraden met diamenten kopen in de exclusieve winkel/showroom.

De arbeidershuisjes en vroegere kantoren  zijn vandaag de dag in gebruik als winkeltje, kunstgalerij, antiekshop of restaurant. U vindt hier ook een aantal mooie theetuinen waar u lekker kunt eten en drinken. Reist u met kinderen? Bij Harrie’s Pancakes vindt u een enorme verscheidenheid aan pannenkoeken voor jong en oud.

Toevoegen aan reisplan