Stellenbosch

Stellenbosch, de op één na oudste stad van Zuid-Afrika, ligt verscholen in een prachtig dal in de provincie Westkaap. De stad is vernoemd naar Simon van der Stel, een Nederlandse gouverneur die hier in 1679 de eerste druivenstokken plantte. Inmiddels is Stellenbosch uitgegroeid tot de wijnhoofdstad van het land.
Niet alleen voor fijnproevers, maar ook voor cultuurliefhebbers heeft Stellenbosch genoeg te bieden. Het centrum staat vol musea en oude gebouwen uit de koloniale tijd. Sportieve gasten kunnen golfen, paardrijden, wandelen, tennissen, fietsen, vliegvissen en mountainbiken.

Stellenbosch heeft een mediterraan klimaat, met droge, warme zomers en een koele winter met veel neerslag. De zomer loopt van december tot en met februari. De minimumtemperatuur is dan 26°C, maar kan oplopen tot 36°C. In juni tot en met augustus is het winter en ligt de temperatuur tussen 15°C en 20°C. Een goed klimaat voor het verbouwen van druiven en het produceren van wijn. Vanaf Stellenbosch vertrekt de eerste en bekendste wijnroute van Zuid-Afrika. Rondom de stad liggen maar liefst 106 wijnkelders. De Stellenbosch Wine Route is in vijf delen geknipt en gaat langs de bekende wijnhuizen. Spier Wine Estate is een van de bekende wijnlandgoederen en bestaat uit een landhuis, pub, restaurant, boerderij en wijncentrum. Elke winter is in de stad het Stellenbosch Wine Festival. Gasten genieten op dit grote evenement van meer dan 500 soorten wijnen, muziek, dans en kunst.

Stellenbosch wordt ook wel de ‘eikenstad’ genoemd. Overal staan namelijk grote eikenbomen waaronder je heerlijk luiert in de schaduw. De eiken stammen uit de 17e eeuw, toen de behoefte aan eikenhout groeide door de oprichting van de eerste wijnboerderijen. De van oorsprong Europese boeren waren namelijk gewend om hun wijnvaten van eikenhout te maken. Al snel bleek echter dat dit hout door het Afrikaanse klimaat te sponzig werd om wijnvaten van te maken.

De belangrijkste straat van de stad is de Dorpsstraat. Hieraan liggen prachtige monumentale gebouwen in Kaap-Hollandse stijl met rijkversierde gevels, raamluiken en poorten. Ook staan er veel panden in Gregoriaanse en Victoriaanse bouwstijl. De meeste gebouwen dienen tegenwoordig als winkel, restaurant, hotel of atelier.
Eén van de bekendste winkels in de Dorpstraat is Oom Samie se Winkel. Het winkeltje ziet er nog precies zo uit als na de oprichting, ongeveer tweehonderd jaar geleden. Bij Oom Samie vindt u vanalles, van oude/antieke spullen, kitsch, kledingstukken, wijn, specerijen to fruit.

Net zo oud als de stad zelf is de indrukwekkende Moederkerk aan het dorpsplein. Deze kerk heeft al een aantal branden overleefd. Na de laatste brand werd de kerk in 1863 herbouwd in neogotische stijl, naar een ontwerp van de Duitse kunstenaar Carl Otto Hagar.
In Stellenbosch staan een aantal interessante musea. Het Dorpsmuseum bestaat uit een aantal gerestaureerde historische huizen, die met hun inrichting van toen een indruk geven van het leven vroeger. In het Toy & Miniature Museum liggen oud speelgoed en gedetailleerde miniaturen en het Rupert Museum herbergt moderne kunst. Verder zijn de kunstgalerie Rembrandt van Rijn, het wijnmuseum Stellenrijck en het cognacmuseum Oude Meester een bezoek waard.

Behalve voor de vele wijnhuizen en het historische stadscentrum, staat Stellenbosch ook bekend als een studentenstad vanwege de aanwezigheid van de Stellenbosch Universiteit. Gelegen midden in het centrum en trekt jaarlijks meer dan 17.000 studenten. Met veel gezellige barretjes en een druk uitgaansleven is er zowel voor toeristen, studenten als de lokale bevolking genoeg te doen.

Toevoegen aan reisplan