Bloemfontein

Bloemfontein is de hoofdstad van de provincie Vrystaat (Freestate) en ligt zo’n beetje in het midden van Zuid-Afrika. Wellicht heeft u het Freestate Stadium in deze stad voorbij zien komen tijdens het WK Voetbal. De stad wordt wel ‘city of the roses’ genoemd aangezien er in de lente veel rozen groeien ondanks het verder nogal droge land. De Voortrekkers (van oorsprong Nederlandse kolonisten) streken in dit gebied neer toen ze vanuit de Kaap naar het noord-oosten trokken. Het waren echter de Britten die Bloemfontein officieel stichtten in 1846. In het Sesotho (de taal van de zwarte bevolking in dit gebied), wordt de stad Mangaung genoemd wat ‘plaats van de cheetahs’ betekent.

Het bewind van de Britten stuitte op verzet van de Afrikaners, Bloemfontein was hierop geen uitzondering. In 1899 was de stad het toneel voor de Bloemfonteinconferentie waar het Verenigd Koninkrijk en de Zuid-Afrikaanse Republiek (vertegenwoordigt door Paul Kruger) bijeen kwamen. Helaas kwam men niet tot een oplossing en dit betekende het begin van de Tweede Vrijheids oorlog (Second Anglo-Boer War). Vandaag de dag vindt u aan de rand van de stad nog het National Women’s Monument dat herinnert aan de vele vrouwen en kinderen van Afrikaner en Nederlandse afkomst die stierven in concentratiekampen van de Engelsen zoals ook in Bloemfontein.

Voor wie meer wil weten over deze geschiedenis is een bezoek aan het Anglo Boer War museum een aanrader, de medewerkers kunnen u informeren over strijdvelden in de omgeving. Eén van de opvallendste gebouwen in Bloemfontein is de in 1893 gebouwde ‘Raadsaal’ in Renaissance-stijl.

Cheetah Experience

Het gebied waar nu Bloemfontein ligt, was vroeger het leefgebied van onder andere cheetahs. Vandaag de dag kunt u deze prachtige dieren van dichtbij zien bij de Cheetah Experience op het Emoya Estate. Dit project is met name gericht op het in stand houden van de cheetah maar er worden ook regelmatig andere jonge dieren geboren. Zo heeft u niet alleen de mogelijkheid om een cheetah aan te raken, maar met een beetje geluk ook jonge leeuwen, tijgers, jaguars, luipaarden of wolven. U vindt de Cheetah Experience in de voorstad Bainsvlei.

Free State National Botanical Gardens

Liefhebbers van bomen en planten kunnen terecht in de Free State National Botanical Gardens waar meer dan 400 plantsoorten uit de Vrijstaat, Noord Kaap en Lesotho te bewonderen zijn.

Oliewenhout Art Museum

Kunstliefhebbers kunnen het beste een bezoek brengen aan het Oliewenhout Art Museum. De eerste verdieping is slechts gereserveerd voor Zuid-Afrikaanse kunstenaars en hier vindt u onder andere werken van de eerste Afrikaanse kunstenaars zoals Thomas Baines, Jan Ernst Volschenk, Pieter Wenning en Jacob Hendrik Pierneef.

Wat velen niet weten is dat de bekende Engelse schrijver J.R.R. Tolkien hier geboren is en de eerste paar jaar van zijn leven heeft doorgebracht voordat hij met zijn ouders naar Engeland verhuisde.

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika Specialist.

Toevoegen aan reisplan