Citrusdal

Citrusdal is gelegen in de Olifants River Valley in de West-Kaap provincie, Tussen de “Kouebokkeveld” en de Cederberg Mountains. Een gebied waar het draait om prachtige inheemse natuur, de natuurlijke warm waterbaden, rooibosthee, Buchu en heel veel fruit.

In 1916 werd de Neder-Duits gereformeerde kerk opgericht om het gebied van de Olifants River Valley te kunnen voorzien in haar kerkelijke behoefte. De kerk kocht een gedeelte van de Middelpost Farm en een begin voor het dorp Citrusdal was gemaakt.

Gelegen tussen Kaapstad en Namibië is het een prachtig landelijke plek om te genieten van rust, ruimte en vele citrusvrucht boomgaarden. In het dorp bevindt zich een museum wat verwijst naar de dagen van de Khoisan en daar vindt u ook het ‘Sandveldhuisie’ een replica van één van de eerste huizen van Citrusdal, nu een plekje voor versnaperingen en snuisterijen.

Als u hier bent op de eerste zaterdag van de maand dan gaat u vast de plaatselijke markt bezoeken om te genieten van seizoensgebonden producten, maar ook van tal van verse huisgemaakte jams, koekjes en andere artikelen gemaakt door de lokale bevolking.

De Olifants River is één van de visrijkste rivieren van Zuid-Afrika en indien u een visvergunning koopt, kunt u hier uw hengel uitwerpen. Er zijn tal van wandel en Hiking routes rond de rivier in verschillende categorieën met een lengte van 15 minuten tot 8 uur en uit te breiden tot 3 dagen. Een relatief korte wandeling is die naar de Cederberg Winery, waar dichtbij de boerderij Dwarsrivier een observatorium is. Sterrenkijken is hier een ware belevenis! Het prachtige natuurgebied waar u door wandelt, wordt bewaakt door de boeren en privé grondbezitters en zorgen er zo voor dat de Clanwilliam Ceder boom en Kaapse Luipaard beschermd worden.

In het Wild Flower seizoen (Aug-Sept) is het natuurlijk prachtig om gewoon wat rond te rijden, uit te stappen en wat te fotograferen en in het vroege voorjaarszonnetje te picknicken. Houd de zon in uw rug dan zullen de kopjes van de Namaqua Daisies zich naar u toedraaien, op zoek naar bewondering, licht en vooral warmte!

En of u er nu te voet of per auto of 4×4 op uit gaat (een aantal wegen in dit gebied zijn niet begaanbaar met een gewone auto), het is natuurlijk prachtig om een uitstapje naar één van de vele Rock-Art paintings mee te pakken. In de bergen rond Citrusdal zijn tal van plekken waar u deze eeuwen oude tekenkunst van de Khoi en de San mensen kunt gaan bekijken.

Avonturiers gaan in de omgeving van Citrusdal rotsklimmen naar de Wolfberg Arch en Cracks, het Maltese Cross, Tafelberg of Sneeuberg en de minder fitten onder ons klimmen naar Maalgat pool en de Stadsaal grotten.

Toevoegen aan reisplan