Dundee

Dundee ligt in één van de valleien van de Biggarsberg-bergketen en werd gesticht in 1882 nadat er grondstoffen (kolen) in het gebied waren ontdekt. De plaatst is vernoemd naar de geboorteplaats van de Schotse emigrant Peter Smith, hij was de eerste ‘inwoner’ van Dundee. Dichtsbijzijnde grotere plaatsen zijn Ladysmith en Newcastle.

De steenkool-industrie zorgde voor welvaart in Dundee, onder andere een theater werd gebouwd en mooie gracieuse huizen. Tegenwoordig is de belangrijkste inkomstenbron de landbouw, u zult veel schapen en ander vee in de regio zien. Het klimaat wordt omschreven als een subtropisch hoogland klimaat wat betekent dat de zomers aangenaam zijn met een temperatuur rond 26 graden overdag en de winters koel en droog met temperaturen overdag rond 19 graden en ’s nachts zo’n 4 graden.

Dundee is onderdeel van de zogenaamde ‘Battlefield Route’ in Kwazulu Natal. Nabij Dundee is geschiedenis gemaakt door de Boeren/Voortrekkers, de Engelse kolonisten en de Zulu’s. In het Talana museum komt u veel te weten over de verschillende gevechten die hier plaats gevonden hebben en ook over het ontstaan van Dundee. De Battlefield-Route is een must voor liefhebbers van geschiedenis. Tussen Dundee en Vryheid is een bijzondere gedenkplaats aan de strijd tussen de Boeren en de Zulu’s. Hier vindt u een levensgrote replica van de ossewagens zoals deze destijds opgesteld stonden voor de ‘Slag bij Bloedrivier’. Overigens begint de geschiedenis van Dundee met de San-bosjesmannen die 4000-5000 jaar geleden al hier leefden. Op een aantal plekken in de omgeving vindt u in grotten en schuilplaatsen rotstekeningen van deze eerste bewoners.

U kunt tevens een bezoekje brengen aan Indlovu Brewery waar het iJuba bier gebrouwen wordt. Een souvenir kopen kan bij Sneezewood Farm Gift- and Coffeeshop, hier vindt u eigenlijk voor elke smaak wel iets. In de omgeving hebben een aantal getalenteerde kunstenaars zich gevestigd en u kunt dus mooi houtsnijwerk, beelden, gevlochten manden, kleden en (kunst)voorwerpen van klei in de winkels/ateliers zien. Wandelaars en vogelaars kunnen hun hart ophalen in de heuvels rond Dundee.

Toevoegen aan reisplan