Lydenburg

Lydenburg (of tegenwoordig Mashishing genoemd) ligt in de provincie Mpumalanga op zo’n drie uren rijden vanaf Pretoria en veel mensen bezoeken deze plaats op weg van of naar het Krugerpark. Lydenburg ligt aan de voet van de Long Tom Pass die over een lengte van 8 kilometer maar liefst 1100 meter hoogteverschil kent.

Lydenburg werd gesticht in 1849 door een groep Voortrekkers onder leiding van Andries Potgieter. De groep was eerder meer naar het noorden gevestigd in Ohrigstad maar zochten een nieuwe woonplaats vanwege de vele gevallen van malaria aldaar. Eén van de eerste gebouwen in Lydenburg was de school die voor de kinderen van de Voortrekkers gebouwd werd in 1851.

Lydenburg werd een redelijk belangrijke plaats zo rond 1871 aangezien het op de (handels-)route lag naar Delagoa Bay (het huidige Maputo) in Mozambique. In 1873 werd er goud gevonden in de regio en drie maanden later waren de Lydenburg Goldfields een feit. Er ontstond een ‘gold rush’ van slechts korte duur aangezien de hoeveelheid goud erg klein was. In 1880 brak de eerste oorlog uit tussen de Britten en de Republiek Transvaal (de ‘Boeren’). Bij deze Anglo-Boeren oorlog werd gebruik gemaakt van Long Tom kanonnen en hieraan dankt de bergpas bij Lydenburg haar naam. De door de Voortrekkers gebouwde kerk werd door de Britten als paardenstal gebruikt wat u kunt zien wanneer u de kerk bezoekt.

Het Gustav Klingbiel Nature Reserve ligt aan de oostkant van Lydenburg bij de Long Tom Pass en is een prachtig en rustgevend reservaat van 2200 hectare. Hier zijn wandel- en hikeroutes, verschillende mountainbike routes in verschillende afstanden en moeilijkheidsgraden. Er komen 320 vogelsoorten voor en is dus een paradijs voor vogelaars. Naast vogels kunt u onde andere kudu’s, impala’s, zebra’s, wildebeesten, elanden en steenbokken tegen komen wanneer u door het natuurgebied wandelt/fietst. Bij de ingang van het reservaat is het Lydenburg Museum gevestigd waar u meer te weten kunt komen over de interessante historie van het gebied en in het reservaat zelf vindt u ook archeologische bezienswaardigheden uit de ijzertijd en de tijd van de Anglo-Boerenoorlog.

Naast bovengenoemd natuurreservaat is ook het nabijgelegen Sterkspruit Reserve geschikt voor wandelen/hiken en vogels spotten of u kunt de Lydenburg watervallen of de Horse Shoe Falls gaan bezichtigen. Lydenburg staat veder nog bekend als een uitstekende plaats voor (vlieg-)vissen en u kunt gaan paardrijden of golf spelen. Ook vormt het een goede uitvalsbasis voor bezoeken aan bijvoorbeeld het historische mijnwerkersdorp Pilgrim’s Rest en de prachtige Blyde River Canyon.

In juni 2006 werd door de minister van kunst en cultuur aangekondigd dat Lydenburg net als veel andere plaatsen in Zuid-Afrika een nieuwe naam zou krijgen: Mashishing. Echter deze naam wordt tot op heden vrijwel niet gebruikt in de spreektaal. Op bewegwijzeringsborden zult u zowel Lydenburg als Mashishing tegenkomen.

Er zijn voldoende restaurants en accommodaties te vinden in Lydenburg, kies bijvoorbeeld voor: Amani Boutique Hotel.

Toevoegen aan reisplan