Breede Rivier

De Breede River is gelegen in de West-Kaap provincie en zoals de naam al doet vermoeden is het een brede rivier en is de naam afgeleid van het Nederlands.

De oorsprong van de rivier ligt ten noorden van de Swartberg in het Skurweberge mountain gebied in de omgeving van Ceres. De rivier vindt zijn weg langs de vele valleien tussen -in de winter met sneeuw bedekte- prachtige bergen door naar de omgeving van Witsand, waar het de Indische Oceaan ontmoet.

Op vele plekken onderweg langs verschillende dammen is ze rustig. Dan geniet u aan de oevers van de Breede River van prachtige groene natuur en het vogelleven en geeft het water de sportvisser de dag van zijn leven. Door de verschillen in temperaturen gelang de plek van de rivier vindt u hier allerlei vissen zelfs het aantal semi-tropische vissen is hier groeiende.

In de omgeving van Worcester is de rivier onrustiger (klasse 3 snelheid) wat het een perfecte plek maakt voor wild water raften, het witte water daagt dan ook tal van toeristen maar ook dagjesmensen uit de Kaap uit, om hier een wateravontuur aan te gaan. Op weg naar Swellendam wordt de rivier smaller en daar is het dus peddelen geblazen…

Beginnend in het Skurweberg mountain gebergte bij Ceres gaat de rivier door de Mitchells Pass voor het uitwaaiert in de Worcester omgeving. Verder zuid-oost waarts gaat ze door de Breede River Vallei en door het gebied van de Du Toitskloof en de Stettyn montains, waar het samen vloeit met de Hex Rivier. Ze versnelt haar ritme door de Hex River Mountains, waar het water samen vloeit met de Slang River en de Buffeljags River rustig verder stromend langs de zuidelijke hellingen van de Langenberg Mountains bij Swellendam. Hier neemt het de Riviersonderend op om uit te komen bij het estuarium wat uitmondt in de Indische oceaan.

In de Breede River Valley met plaatsen als Robertson, Mc Gregor, Ashton, Bonnievale, Tulbagh en Montagu is het goed toeven voor mensen die het stadsleven even willen ontvluchten. In deze fruit en wijn vallei zijn tal van prachtige routes te rijden. Dat kan per auto, of boek een tractorrit, ga te paard of op een mountainbike en natuurlijk zijn er ook hiking routes voor degene die liever met beide voeten op de grond blijven. Onderweg is er keuze uit zo’n 50 wijnestates, als u ze allemaal wilt bezoeken wordt het wel even doorwandelen ben ik bang, want Route 62 is de langste wijnroute van Zuid-Afrika!

Toevoegen aan reisplan