Kaapstad

De veelzijdigheid van de stad maakt Kaapstad een perfecte bestemming! Denk hierbij aan de bezienswaardigheden in Kaapstad, een bruisend uitgaansleven, de wijnlanden, heerlijk eten, shoppen en mooie witte stranden met blauw water. Kortom, deze stad heeft voor jong en oud iets te bieden.

Kaapstad bezienswaardigheden

Het levendige Victoria & Alfred Waterfront mag u zeker niet missen als u in Kaapstad bent. Hier zijn een aantal van de gezelligste restaurants in Kaapstad te vinden, maar ook gezellige terrasjes, straatjes, barretjes en ontmoetingsplaatsen voor Kaapse inwoners. Hier varen ook de bootjes uit voor een tocht over zee, de boot naar Robbeneiland en er zijn enkele musea. Een aantal van de meest luxe hotels in Kaapstad zijn hier te vinden.

Wat te doen in Kaapstad
Tafelberg Kaapstad
Zeg je Kaapstad, dan zeg je de Tafelberg. Deze imposante berg is meer dan duizend meter hoog en heeft een karakteristieke afgeplatte bovenkant. U kunt naar de top wandelen, maar de meeste mensen gaan met de kabelbaan.

In  2008 is de Tafelberg aangewezen als 1 van de 430 genomineerde natuurwonderen uit 220 landen. In een eerste ronde zijn daaruit 28 officiële kandidaten benoemd, waaronder de Tafelberg in Kaapstad Zuid-Afrika. De 7 winnaars van de internationale stemming voor de nieuwe wereldwonderen zijn: de Amazone; Halong Bay; Jeju eiland; Puerto Princesa ondergrondse rivier; Komodo; de watervallen van Iguazu; en de Tafelberg. Wat maakt de Tafelberg zo bijzonder? Het is voornamelijk de bijzondere vorm die aan een tafel doet denken en het formaat. De Tafelberg is ongeveer 3 kilometer lang en maximaal 1.086 meter hoog.

Slave Lodge
De wrange geschiedenis van de slavenhandel komt tot leven in de Slave Lodge. Vroeger was hier het cultuurhistorisch museum gevestigd. Een deel van die collectie is nog te zien, maar het museum richt zich steeds meer op de geschiedenis van de slavenhandel.

South African National Gallery
De basis van de National Gallery is een (Europese) schilderijencollectie uit de 17e tot de 20e eeuw. De laatste jaren koopt het museum steeds meer werk aan van kunstenaars uit zuidelijk Afrika. Het zeer indringende ‘The Butcher Boys’ is een van de topstukken.

Kaap de Goede Hoop en Cape Point
De zuidwestelijke punt van Zuid-Afrika is een onderdeel van Table Mountain National Park. Een schitterend natuurgebied met spectaculaire vergezichten. U kunt er ook overnachten en diverse (sport)activiteiten beoefenen. Een uitstekende plek voor een heerlijke wandeling of hike langs de ruige kust.

Two Oceans Aquarium
Een van de mooiste zee-aquaria ter wereld is het Two Oceans Aquarium in Kaapstad. Een prachtig overzicht van het onderwaterleven in de Atlantische en Indische Oceaan. Durfals kunnen in het aquarium met haaien duiken om deze roofvissen te voederen.

Robbeneiland
Robbeneiland is vooral bekend omdat de latere president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, er jarenlang gevangen zat. Nu is het een museum als levende herinnering aan de overwinning op het apartheidsregime.

Kirstenbosch National Botanical Garden
De grootste botanische tuin van Zuid-Afrika en een van de mooiste ter wereld. De Kirstenbosch National Botanical Garden ligt tegen de oostelijke hellingen van de Tafelberg. Bijzonder is dat hier (bijna) uitsluitend inheemse bloemen en planten groeien.

Township Tour
Tijdens een rondleiding door een Township ontmoet u de bewoners, brengt een bezoek aan sociale projecten en kunt de economie steunen door lokale producten aan te schaffen. Bonafide touroperators bestemmen een deel van de opbrengst aan projecten in de townships.

Wijn Proeven
De Westkaap provincie is het centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Met een dagtrip naar de wijngebieden kunt u niet alleen de heerlijke wijnen proeven, maar ook genieten van natuur en cultuur.

Het District 6 Museum
Het District 6 werd in 1965 door het apartheidsregime tot “whites only” gebied verklaard. Dit betekende dat er meer dan 60.000 mensen (op dat moment ongeveer een tiende van de inwoners) werden gedwongen naar de kale Cape Flats te verhuizen. Dit levendige gedeelte van Kaapstad is een belangrijk deel in de geschiedenis van Kaapstad geworden. In 1994 is er een museum aan gewijd. Het laat zien hoe deze verdreven gemeenschap leefde. Er zijn in het museum nog mensen werkzaam die zelf deze tijd hebben meegemaakt en hier nog over kunnen vertellen. Het is te vinden aan de rand van de toenmalige wijk in Kaapstad.

Lions Head
Deze berg ligt tussen het stadscentrum en de aan de Atlantische kust gelegen wijken Sea Point en Camps Bay. Het is 670 m hoog en biedt uitzicht op de stad en de Atlantische Oceaan. Het uitzicht vanaf de top is geweldig. Je kijkt uit op de haven, the 12 Apostles, Camps Bay, de Tafelberg, Devils Peak, Signal Hill en de Cape Flats. De beste tijd is tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Het is een behoorlijke klim maar zeker de moeite waard. De auto kan op Signal Hill Road geparkeerd worden.

Signal Hill
Op Signal Hill wordt dagelijks om 12.00 uur een oud kanon uit 1890 (noon gun) afgeschoten. Oorspronkelijk was dit kanon bedoeld voor verdediging van de haven. Het wordt elke dag geladen met 1,5 kg buskruit.

Bo Kaap
In Bo Kaap (Boven Kaapstad) wonen Kaapse Moslims die vroeger slaven of verbannen waren. Ze wilden na de afschaffing van de slavernij dicht bij de al bestaande moskeeën wonen. Dit was tegen de heuvel bij Signal Hill. Tot op de dag van vandaag wonen ze hier nog. Je vindt hier nog steeds hun traditionele huizen en moskeeën. Ook is hier het Bo-Kaap museum gevestigd. De Atlas Trading Store is een winkel vol kruiden. Typische Cape Malay (=Maleise) gerechten zijn o.a. Bobotie (gestoofd lamsvlees, chutney en gele rijst), Breyani (rijst met linzen en lamsvlees of kip) en Samoosa (pasteitje gevuld met kip, groente en curry). Door de eeuwen heen zijn de Maleisische cultuur en eetgewoonten helemaal in Zuid-Afrika opgenomen.

South African Museum
Het museum is al in 1825 opgericht en toont de geschiedenis van Zuid-Afrika door middel van diorama’s en diverse tentoonstellingen. Het belangrijkste is toch wel de verzameling versteende botten, uitgestorven reptielen en de replica van een walvisskelet. Nog dagelijks worden er objecten aan de immense verzameling toegevoegd. Naast het museum ligt het Planetarium.

Kasteel De Goede Hoop
Toen in 1652 Jan van Riebeeck aan land ging werd een VOC fort van hout en leem gebouwd. Tussen 1666 en 1679 is het vervangen door dit kasteel dat ook door de VOC is gebouwd. Het is het oudste gebouw van Zuid-Afrika. In het kasteel vindt je een militair museum, een collectie kunst en meubels uit de VOC tijd, funderingen van een bakkerij en zwembad (ontdekt tijdens restauratie van het kasteel), restaurant, balzaal, martelkamer en de kerker.

Greenmarket Square
Het Greenmarket Square is een plein dat te vinden is in het centrum van Kaapstad. Hier staan veel historische gebouwen. Het plein is tot nationaal monument verklaard en heeft al sinds de 18e eeuw een marktfunctie en is daardoor de oudste openlucht markt van de stad. Vroeger was het een groenmarkt, tegenwoordig is het een markt met vooral kleding, sieraden en lederwaren. Op zondag na is er elke dag markt.

Groot Constantia
In 1685 kreeg Simon van der Stel, gouverneur van de Kaap, een groot landgoed dat hij Constantie noemde. Nadat hij was overleden is het landgoed verkocht en herverdeeld. De wijngaarden liggen op de zuidoostelijke hellingen van de Tafelberg. De druivensoorten profiteren van de vruchtbare bodem en het milde mediterrane klimaat. Tijdens een bezoek kun je 5 wijnen proeven, een rondleiding krijgen in een van de wijnkelders of een combinatie hiervan. Er zijn 2 restaurants; het Simon’s Restaurant en het Jonkershuis (Cape Malay). Het is 7 dagen per week geopend.

The Company Gardens
De oudste tuin van Zuid-Afrika, The Company Gardens, bij Upper Adderly Street in het centrum van Kaapstad, werd aangelegd door Jan van Riebeek in 1652 als een moestuin voor verse groeten voor passerende schepen. Tegenwoordig herbergt het park een verscheidenheid aan inheemse en exotische planten, een vogelhuis en een restaurant. Van een gele perenboom wordt aangenomen dat hij geplant is vlak na Van Riebeek’s aankomst.

Stranden in en rond Kaapstad
Clifton Bay: beschut dus warm, in 4 kleine stranden verdeeld.
Camps Bay: wit strand met palmbomen, vaak harde wind, “show” strand, dure huizen, Ferrari’s.
Llandudno: beschut breed strand met hoge golven, 1 van de mooiste stranden, mooie zonsondergang, een goed alternatief voor Camps Bay nl. rustiger, meer schaduw en goed surfen.
Bloubergstrand: dit strand is bekend vanwege het kite surfing en paragliding. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht op de Tafelberg.

Hop-on-hop-off
Een fijne manier om de bezienswaardigheden in Kaapstad te ontdekken is door gebruik te maken van de rode dubbeldekkerbussen die door de stad rijden. Deze zogenaamde ‘hop-on-hop-off’ bussen geven u veel vrijheid om tijd door te brengen op de plaatsen die voor u interessant zijn en u hoeft zelf niet te rijden.

Klimaat Kaapstad

Het weer in Kaapstad is anders dan in de rest van het land. De combinatie van de ligging van de stad en de koude golfstroom zorgen voor natte milde winters en warme zomers.

Toevoegen aan reisplan