Nieuwoudtville

Nieuwoudtville gelegen in de Noord-Kaap provincie is een prachtig historisch plaatsje in de grote Karoo. Karakteristiek zijn de zandstenen gebouwen waar de Neogotische zandstenen kerk het middelpunt van is.

Nieuwoudtville is immens populair in het Wild-Flower season. De unieke ligging in het Bokkeveld van de Karoo, daar waar de Hantam Karoo samenkomt met het Kaapse fynbos, hier ligt de bollenhoofdstad van de wereld. Rond het stadje zullen na een natte winter, in het vroeg voorjaar, wanneer de zon de aarde zal verwarmen een zee van bloemen oprijzen. Het Nieuwoudtville Wild Flower Reserve beslaat 115 hectare en heeft meer dan 300 soorten inheemse flora. De “Red Cats Tail” (Bulbanella sp) is uniek voor dit gebied.

De rijke flora trekt natuurlijk ook veel insecten aan en alleen hier al kunt u 63 soorten mieren zien. Ook reptielen en 200 soorten vogels zou u van uw lijstje kunnen afstrepen. Het aardvarken, de mongoose, stekelvarkens, klipspringer, steenbok, baboons, vos, en in de bergen het luipaard voelen zich hier heel goed thuis.

De tuin bij de kerk en de omliggende boerderijen krijgen een bijzondere uitstraling door deze bloemenpracht. Tal van boerderijen kunt u bezoeken en het is leuk en leerzaam om te zien wat de mensen hier doen. Het maakt uw verblijf zeker tot iets bijzonders als u de ‘ins en outs’ van de lokale bevolking te zien en te horen krijgt! Dus kom meer te weten over schapen, graan en rooibos…en ga de boer op! Op enkele boerderijen vind u ook eeuwenoude rotschilderingen, ooit achter gelaten door de Khoisan mensen.

In het Wild-Flower season (eind juli-september) moet u zeker een bezoek brengen aan de Glenlyon Farm wat nu de Hamtam Botanische tuin is, maar ook buiten deze periode is het een prachtige plek om even te vertoeven. Een plek met een fantastisch uitzicht over Namaqualand is de Aryans Pass deze ligt 8 km ten westen van het stadje.

Net buiten Nieuwoudtville vindt u één van de mooiste watervallen van het land, een klein natuurwondertje met een grote impact. De Nieuwoudtville Falls is 100m hoog en verdwijnt in de Doring River. U kunt iets lekkers mee nemen voor op de picknickplaats zodat u in alle rust geniet van het ruisende water.

Water wat niet meer ruist, kunt u zien 6 kilometer buiten de stad waar u sporen vindt die zo’n 300 miljoen jaar gelden door een gletsjer zijn achtergelaten.

Bij het Oorlogskloof Nature reserve kunt u prachtige wandelingen maken, op zoek gaan naar het uitbundige vogelleven; booted eagle en black stork worden hier waargenomen. Het is ook de plek waar u San Art kunt vinden of breng een bezoek aan het Quiver Tree Forest.

’s Avonds kijkt u naar de sterren en bedenkt dat het weer een prachtige en rustige dag was hier in Zuid-Afrika.

Toevoegen aan reisplan