Muizenberg

Muizenberg is een kustplaats op de Cape Peninsula, gelegen in de ronding van de False Bay in de Westkaap.

Muizenberg werd een aantrekkelijk plaats toen het in 1882 gemakkelijk bereikbaar werd per trein. In 1913 werd het station vernieuwd. En vandaag de dag is het reuze gemakkelijk voor de studenten van Kaapstad om op deze manier de surf-stad te bereiken. Het witte strand, de jeugdige bezoekers en de gekleurde strandhuisjes hebben nog altijd een aantrekkingskracht op vele vakantiegangers.

Historisch gezien heeft het dorp ook wel wat te bieden. U vindt hier nog altijd oude strandvilla’s in Victoriaanse en Edwardiaanse stijl. Ook het prachtige stationsgebouw met klokkentoren is in deze Edwardiaanse stijl gebouwd.

Een andere bezienswaardigheid is Het Posthuys, een tolhuis gebouwd door de VOC, waar belasting betaald diende te worden als men hier aanmeerde. Sergeant Muys was hier 1 van de eerste functionarissen en het is hiervan dat de naam Muizenberg is afgeleid. Zin om meer te weten te komen, breng dan een bezoek aan het oude Tolhuis wat opnieuw in ere is hersteld.

Bezoek de residentie van de Graaf en Gravin Natale Labia wat hier in 1929 gebouwd is en na restauratie door de familie geopend is voor publiek als een multi functioneel cultureel centrum waar u naast galerieën ook Afrikaanse boetieks en een Italiaans café vindt.

Ook Rhodes’ Cottage trekt nog altijd tal van bezoekers naar Muizenberg. De bekendste inwoner van Muizenberg was Cecil Rhodes die hier in 1902 stierf. Hij was de eerste minister van de Kaap kolonie en bouwde hier een vakantiewoning waarna er velen zijn voorbeeld volgden. Vandaag de dag kunt u het kleine huis bezoeken als museum dat geheel geweid is aan Sir Rhodes leven. Ook de bekende schrijver Rudyard Kipling bracht heel wat winters door in Muizenberg.

Dit gebied van de False Bay staat ook bekend om zijn regelmatig terugkerende bezoeker: de Great White Shark. Om de veiligheid van de baai te bewaken zijn er strandwachters aanwezig die tijdig de vlag zullen hijsen ten teken dat het wel of niet veilig is om u in zee te begeven.

Een avontuurlijke bezigheid is het rotsklimmen en cage-diven naar de witte haaien. Maar Muizenberg staat vooral bekend vanwege het surfen. Beginners kunnen hier lessen nemen en een surfboard en wetsuit huren aan het strand.

Toevoegen aan reisplan