Kimberley

Kimberley Zuid-Afrika is de hoofdstad van de provincie Noord-Kaap en is geschiedkundig en economisch gezien een plaats van groot belang geweest voor Zuid-Afrika. In 1866 vond Erasmus Jacobs een glinsterende steen op de oever van de Oranjerivier op het land waar zijn vader boer was. Het steentje bleek een 21.25 karaats diamant te zijn en staat bekend als de ‘Eureka’. In 1869 werd een nog grotere diamant gevonden in hetzelfde gebied, deze diamant werd ‘Star of South Africa’ genoemd en werd voor 25.000 pond in Engeland verkocht. Toen in 1971 weer een grotere diamant gevonden werd op Colesburg Koppie (83.50 karaats, 16.7 gram), brak de diamantkoorts pas echt los. Duizenden mijnwerkers kwamen naar het gebied dat werd omgedoopt tot New Rush en de heuvel waar de diamanten ontdekt waren werd met pikken en houwelen in de loop der jaren veranderd in een enorm gat. Op 5 juli 1873 kreeg New Rush de naam Kimberley, vernoemd naar de Engelse Lord Kimberley die het gebied regeerde.

Bezienswaardigheden Kimberley

De Kimberley Mine werd altijd The Big Hole of in het Afrikaans ‘die groot gat’ genoemd. De mijn was van juli 1871 tot 1914 in bedrijf en in totaal werd er maar liefst 2722 kilo diamant opgegraven. The Big Hole heeft een oppervlakte van 17 hectare en is 463 meter breed. De mijn werd uitgegraven tot op 240 meter, maar ondergrondse gangen gingen tot bijna 1100 meter diepte. Het gat werd na de sluiting deels weer opgevuld met grond wat zorgde dat de diepte werd gereduceerd tot 215 meter. Tegenwoordig staat er water in dit enorme door mensenhanden gegraven gat en kunt u nog zo’n 175 meter de diepte in kijken. Dit is nog altijd een zeer indrukwekkend plaatje mede door de enorme grootte van de voormalige mijn. In 2005 werden drie (veel kleinere) omliggende mijnen gesloten.

Een bezoek aan het Kimberley Mine Museum en The Big Hole is zeker de moeite waard wanneer u door dit gebied reist. Dit openluchtmuseum laat goed zien hoe het leven in de tijd van de diamantkoorts in Kimberley was. Ook zijn er een aantal van de glimmende stenen tentoongesteld. Het museum is dagelijks geopend.

Naast het mijnmuseum kunt u ook een historische wandeling door het voorstadje Belgravia maken. Hier ziet u de typische architectuur uit de tijd van de Diamant Rush, de Belgravia Historic Walk is een korte wandeling van zo’n 2 kilometer.

Voor kunstliefhebbers is er het Mc Gregor museum dat in 1907 geopend werd en de William Humpreys Art Gallery met een mooie collectie schilderijen variërend van oude Nederlandse en Belgische Meesters tot Zuid-Afrikaanse artiesten.

Aan de noordkant van Kimberley vindt u de Kamfer Dam van 400 hectare. In de dam is een kunstmatig eilandje aangelegd en het is nu een zeer geliefde broedplaats voor flamingo’s. Er kunnen tussen de 20.000 en wel 50.000 flamingo’s te zien zijn.

De luxe treinen van Rovos Rail en de Blue Train komen door Kimberley op hun route tussen Pretoria en Kaapstad.

Toevoegen aan reisplan