Cape Agulhas

Het dorpje L’agulhas is een klein vissersdorp in de West Kaap provincie en met name bekend van de Kaap Agulhas: de meest zuidelijke punt van het continent Afrika. In tegenstelleling tot wat veel mensen denken ligt deze dus niet bij Kaap de Goede Hoop, maar zo’n 170 km ten zuid-oosten van Kaapstad. Bij Cape Agulhas komen de Indische en de Atlantische Oceaan elkaar tegen. In vergelijking tot Kaap de Goede Hoop is deze Kaap wat minder spectaculair, maar nog altijd mooi met een glooiende kustlijn en rotsachtig strand.

De zeebodem voor de kust is ondiep en is hierdoor een geschikte plek om vis te vangen. In de winter kunnen er flinke stormen heersen met golven van maar liefst 30 meter en in de loop der tijd zijn er al heel wat schepen vergaan.

In 1849 werd de vuurtoren gebouwd en tegenwoordig is daar een klein museum en restaurantje gevestigd. Vanaf de vuurtoren heeft u een mooi uitzicht over de oceanen en het dorpje L’Agulhas en Gansbaai.

Het gebied is met name bekend van het in 1999 erkende Cape Agulhas National Park waar een verscheidenheid aan flora (o.a. verschillende soorten fynbos) en vogels te vinden is. Tussen augustus en oktober heeft u kans om walvissen en dolfijnen voor de kust te zien zwemmen.

Rond Cape Agulhas en in het Nationale Park zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden zoals: Agulhas Country Lodge, Agulhas Rest Camp.

Toevoegen aan reisplan