Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

West Kaap

De West Kaap is zo geweldig mooi dat u bijna niet onder de clichés uitkomt. De schoonheid van deze provincie is adembenemend; de diversiteit van het landschap is ongeëvenaard en het aanbod van activiteiten is gigantisch.

Hier ligt bijna 1000 km aan onbedorven strand met ruige kusten. Hier bevinden zich vissersdorpen, uitgestrekte wijngaarden, bloemenvelden, bergketens en de temperaturen zijn zacht en aangenaam.
In de nationale parken zult u de Big Five niet tegenkomen, maar wel een uitgebreid aanbod aan andere natuurlijke attracties. Deze provincie van Zuid-Afrika wordt ook wel de Fairest Cape genoemd, oftewel de mooiste kaap.

In de West Kaap woont een interessante culturele mix van bewoners. Hier wonen afstammelingen van de Khoikhoi en de Xhosa, Europeanen en Aziaten die zorgen voor een culturele verscheidenheid aan keukens, kerken en kunst.

De West Kaap is door de overweldigende schoonheid het populairste Zuid-Afrikaanse gebied onder toeristen. U kunt echter ook op plekken komen waar u nauwelijks iemand treft en in stilte kunt genieten van al het moois.

Klimaat
De West Kaap heeft droge en zonnige zomers met maximum temperaturen van zo'n 28°C. Het is er wel vaak winderig en de zuidoostelijke 'Cape Doctor' kan flink tekeer gaan. De winters zijn fris met maxima tussen de 5°C en 17°C. Het kan in de hogere bergen soms zelfs sneeuwen. Hoe noordelijker, hoe warmer en droger het wordt.

Steden
De West Kaap is vooral bekend door de hoofdstad, Kaapstad. Deze indrukwekkende wereldstad biedt een enorme hoeveelheid aan activiteiten en bezienswaardigheden.
Maar, andere steden als Stellenbosch en het excentrieke Barrydale zijn ook een bezoekje waard.

Kaapstad
Kaapstad mag zich met recht een van de mooiste steden van heel de wereld noemen! De stad ligt prachtig op een schiereiland aan de beroemde Tafelberg en de imposante Tafelbaai. Direct naast de stad stuit je op een geweldig mooi landschap met bergen, wijngaarden, palmbomen, witte stranden, de blauwe oceaan en pittoreske vissersdorpjes.
Kaapstad wordt ook wel de 'Moederstad' genoemd, omdat de Hollanders in 1652 hier de eerste Europese nederzetting vestigden. Deze stad bruist door de levendige kunst, het wilde nachtleven, het heerlijke eten, de lokale muziek en het strandleven.

Stellenbosch
In 1679 ontdekte Simon van der Stel, gouverneur van Kaap de Goede Hoop een mooi stukje vruchtbaar land langs de oevers van de Eerste Rivier. Nog dat zelfde jaar vestigde de eerste gezinnen zich in dit nieuwe grensdorpje 'Van der Stel se bosch'. Nu vier eeuwen later ligt deze stad Stellenbosch in het hartje van de Western Cape wijnvelden.

Mossel Bay
Mossel Bay (het voormalige Mosselbaai) dankt haar naam aan Cornelis de Houtman, een Hollandse handelsman, die hier een heleboel mossels vond. Bent u op zoek naar actie, dan moet u hier zijn. U kunt hier onder andere parasailen, abseilen, kajakken en snorkelen. In het midden van de baai ligt Seal Eiland dat met een boot kan worden bezocht. Zeehonden, pinguïns en aalscholvers bevolken het eiland en met een beetje geluk ziet u hier de grote witte haai.
Dit is ook de plaats waar de eerste Europeanen; Portugese zeelieden onder leiding van Bartholmeus Dias, in 1488 landden in Zuid-Afrika. Hier, bij de Old Post Office boom, werden brieven uitgewisseld tussen zeelui op weg naar de Oost en degenen die op weg naar huis waren. In het Bartholmeu Dias Museum Complex bevindt zich een replica van het schip waarmee hij in de 15e eeuw langs de Zuid-Afrikaanse kust voer.

Knysna
Knysna is zonder twijfel de parel van de West Kaap en de Garden Route. Het strand ligt aan een lagune met helder blauw water en wordt aan de andere kant omzoomd door bergen en diepe bossen. Deze bossen zijn de oudste van heel Zuid-Afrika en groeien zelfs tot in het centrum.
Knysna is bekend om haar oesters en wilde olifanten. De oesters zijn wereldwijd erg geliefd om hun aparte smaak.Ooit leefde hier grote groepen wilde olifanten, maar door de jacht is het aantal ernstig geslonken. Tegenwoordig wordt er nog maar heel zelden eentje gezien.

Voor een spectaculair uitzicht kunt u een van de twee 'heads' bewandelen. Deze zandstenen kliffen lopen door tot het punt waar de lagune overloopt in de Indische Oceaan. Vanaf de head aan de oostkant heeft u een adembenemend uitzicht over Knysna, de lagune en Leisure Isle. Aan de westkant ligt het Featherbed natuurreservaat. Bezoek ook zeker de jachthaven en het centrum van Knysna. De vele boutiques en interieurwinkels met houten snuisterijen zijn zeker de moeite waard om eens te verkennen.

Wilt u relaxen op het strand maar houdt u ook van avontuurlijke activiteiten in de omgeving? Dan is Knysna uw plek. Hier kunt u namelijk mountainbiken, kayakken, abseilen, raften, zwemmen of duiken en dat alles in een prachtige omgeving. Hiken kan ook. U wandelt door de dichte bossen rond Knysna. Behalve oude bomen en exotische planten en bloemen ziet u hier ook de mooiste tropische vogels en vele soorten wildlife.

Bezienswaardigheden in de West Kaap

In en rondom Kaapstad

De Tafelberg
De Tafelberg is een van de beroemdste bergen ter wereld! Deze ietwat vreemde berg torent 1086 m boven de stad uit, is 450 miljoen jaar geleden ontstaan en kreeg door erosie van de zachtere lagen zijn karakteristieke platte vorm.
Het uitzicht vanaf dit plateau is werkelijk fenomenaal en mag u eigenlijk niet missen. U kijkt niet alleen uit over Kaapstad, maar ook ziet u het Hely-Hutchinson meer, de Back Table, False Bay, Cape Point en de Kirschtenbosch National Botanical Gardens.

Via de Cable Car komt u boven op de Tafelberg waar u makkelijk kunt rondlopen. Er is een restaurant en souvenirshop. U kunt ook naar boven en benden wandelen.De wandelroutes zijn niet gemakkelijk en vragen enige conditie. De makkelijkste is de Platteklip Gorge Walk die ongeveer 2,5 duurt. Maak nooit een wandeling alleen en vertel anderen dat u van plan bent de berg te beklimmen. Neem water, voedsel en een mobiele telefoon mee en zorg voor goed schoeisel.

Het Victoria & Alfred Waterfront
De meest bezochte attractie van Kaapstad is het Victoria en Alfred Waterfront waar winkelen, horeca, entertainment en sightseeing samengaan in de werkende haven van Kaapstad

Robben Eiland
Robbeneiland ligt 11 km ten noorden van Kaapstad in de Atlantische Oceaan en is beroemd geworden als de plek waar Nelson Mandela 18 jaar gevangen heeft gezeten.
Al in 1638 deed het eiland dienst als strafkolonie van de Hollanders. Het bleef een gevangeniseiland tot 1991. In dat jaar - toen ook Mandela werd vrijgelaten uit de Pollsmoor Prison - werd de aandacht pas gevestigd op de bijzondere natuur.
U kunt een tour maken langs de gevangenis waar Mandela heeft gezeten, de kalksteengroeve en het Governor's House. De kans is groot dat uw gids een ex-gevangene is. In dat geval krijgt u een indringende, vaak bittere maar erg interessante weergave van geschiedenis van het eiland.

Kaap de Goede Hoop
Kaap de Goede Hoop  is het beroemde schiereiland ten zuiden van Kaapstad waar menig schip door de harde wind en sterke stroming is gezonken. De eerste Europeaan die het presteerde rond de kaap te varen, Bartholomeu Dias, noemde dit punt dan ook 'Cabo Tormentoso': Stormkaap.

Dias was op zoek naar een nieuwe vaarroute naar India en vond deze uiteindelijk om de zuidelijke punt van Afrika. Later werd dit punt 'Cabo de Boa Esperança', Kaap de Goede Hoop. Lang werd gedacht dat dit het allerzuidelijkste puntje van heel Afrika was, maar dit ligt 220 km naar het oosten en heet Cape Agulhas. Op Cape Point, helemaal onderaan het Cape of Good Hope Nature Reserve, staat wel de grootste vuurtoren van het land om de schepen de weg te wijzen.

Het Cape of Good Hope Nature Reserve is een mooi natuurgebied met een grote variëteit aan flora en fauna. Hier leven onder andere bavianen, zeehonden, rode hartebeesten, bontebokken, zebra's, elanden en meer dan 260 vogelsoorten. Er zijn hier fantastische wandelingen langs verlaten stranden en door de schitterende natuur. Bij Buffelsfontein Visitors Centre zijn er diverse kaarten met routes te krijgen.

Townships
Township tours zullen de reiziger doen beseffen hoe de wil tot overleven elke tegenspoed kan overwinnen. De overweldigende gastvrijheid, de winkeltjes, horecagelegenheden, het lokale bier en de muziek zullen u verbazen en imponeren. Ga niet op eigen houtje maar met een begeleide tour voor een optimale ervaring.

Stranden
Er is een strand voor elke stemming in Kaapstad en omgeving:
Clifton voor hen die willen zien en gezien worden
Camps Bay voor de mondaine beleving
Sandy Bay voor de nudisten
Muizenberg voor een duik in warm water
Kommetjie voor watersport

Kirstenbosch Gardens
De wereldberoemde botanische tuinen van Kirstenbosch zijn prachtig gelegen en herbergen een overweldigend natuurschoon. Kirstenbosch is een 528 hectare groot bos en natuurreservaat, waar alleen inheemse Zuid-Afrikaanse planten en bloemen te bewonderen zijn. De collectie bestaat uit ruim 9.000 van de in totaal 22.000 Zuid-Afrikaanse plantensoorten.
De geschiedenis van Kirstenbosch begint in 1895, wanneer kolonist Cecil Rhodes de oostelijke hellingen van de Tafelberg aankoopt ter bescherming van het gebied.
Na zijn overlijden in 1902 ging zijn grond naar de overheid, die er in 1913 een botanische tuin van liet maken. Kirstenbosch wordt gerekend tot een van de mooiste tuinen ter wereld. Er is een bezoekerscentrum met een informatiedesk, een restaurant en een cafe.

Nachtleven
Het centrum van Kaapstad staat bij velen bekend als de feesthoofdstad van Afrika. In slechts enkele straten zijn wel honderden bars, restaurants en clubs die wachten om ontdekt te worden.

De West Kust
De Westkust werd jarenlang genegeerd door internationale toeristen. Zij verkozen Kaapstad en de Tuinroute boven deze zeer interessante regio. De schoonheid van de woestijn en de bloemenpracht van Namaqualand lijken nu toch de belangstelling van de toeristen te hebben getrokken.

Het gebied kan worden verdeeld in twee delen. Het eerste deel bestaat uit de vlakke kuststreek met een mix van vissersdorpjes en badplaatsen. Het tweede deel is het binnenland dat bekend staat als Swartland.

Verder naar het noorden gaat de snelweg N7 door de spectaculaire Cederberg. Hier is een aantal van de mooiste wandelroutes van Zuid-Afrika. De stranden zijn lang, leeg en schoon. Echter, de koude Bengaalse stroom maakt zwemmen in zee een heel koude bezigheid. Zelfs in de zomermaanden voelt de zee ijskoud aan. Wel is de zee voedselrijk en zorgt ervoor dat hier een enorme varieteit aan zeeleven is. De kreeftvisserij brengt een slordige 120 miljoen rand per jaar in het laatje. Ondanks de zee is het klimaat beter als in de rest van de Kaap. De zomers zijn warm tot zeer warm en er valt minder regen. De belangrijkste plaatsen in de Westkust zijn Malmesburg, Saldanha (mossels en oesters), Langebaan (badplaats), Darling (bloemen), Vredenburg (zakencentrum), Elandsbaai en Lambertsbaai.

De Kaapse Wijnlanden
Het grootste en meeste belangrijke wijngebied van Zuid-Afrika liggen ten noordoosten van Kaapstad rond de plaatsen Stellenbosch, Franschhoek en Paarl.
Het landschap is prachtig als een lappendeken van wijn- en boomgaarden vol fruit en heeft landhuizen in Kaaps-Hollandse stijl.
Door de nadrukkelijk blanke geschiedenis doet het landschap wat Europees aan. De eerste blanke kolonisten kwamen hier dan ook al in de jaren '60 van de 17e eeuw aan.
Hollander Simon van der Stel stichtte in 1679 het wijnstadje Stellenbosch. Al gauw kwamen er meerdere Europeanen op af, waaronder veel Franse Hugenoten die het gebied uitstekend vonden voor Franse wijnteelt.
Het ging de boeren voor de wind en er werden allerlei wijnstadjes gesticht die stuk voor stuk een bezoek waard zijn. De stadjes Stellenbosch en Paarl zijn qua architectuur erg bijzonder en staan er veel Kaaps-Hollandse, Georgian en Victoriaanse huizen. Franschhoek is weer interessant door haar mooie ligging en Tulbagh vanwege de historische huizen.

De Garden Route
De Garden Route of Tuinroute ligt aan de zuidwestkust van Zuid-Afrika en mag zich met recht een van de highlights van het land noemen. Tussen Mossel Bay en de Plettenberg Bay ligt een prachtige kuststreek met diepe baaien, rivieren en lange zandstranden die worden afgewisseld door woeste kliffen en rotsen die zo de zee in lijken te zakken.
Kleurrijke lagunes reiken ver landinwaarts en regenwouden strekken zich uit tot vlakbij de kust met zandduinen waar een reeks zouthoudende meren ligt.

De Klein Karoo
De Karoo beslaat ongeveer eenderde van heel Zuid-Afrika en wordt vaak ingedeeld in de Kleine en de Groote Karoo, maar precieze grenzen zijn er niet. De kleine Karoo ligt grotendeels in de West Kaap tussen de bergketens Outenique, Langeberg en Swartberg. Kleine Karoo is een kleurrijk gebied met hoge kliffen, diepe kloven, rivieren met kristalhelder water, inheemse flora en majestueuze bergen. Het is er erg vruchtbaar en er groeien verschillende soorten fruit, noten en tabak.
Je kunt hier mooie wijnroutes volgen langs leuke plaatsen als Barrydale, Ladysmith en Oudtshoorn. Andere attracties zijn onder andere de Swartberg Pass, Prince Albert en Gamkasberg Nature Reserve. Dit laatste natuurreservaat verandert in de lente in een gigantische bloemenzee waar u mooie wandelingen kunt maken. Onderweg spot u enkele bavianen, zebra's en antilopen.

De Breede Rivier Vallei
Zo'n 15 aantrekkelijke kleine steden zijn fortuinlijk gelegen in de vruchtbare Breede Rivier Vallei. Ceres, vernoemd naar de Romeinse godin van de vruchtbaarheid; Tulbagh dat met 32 historische gebouwen de grootste concentratie van nationale monumenten in Zuid-Afrika heeft; Montagu met haar geneeskrachtige 'hot springs'; Worcester & Robertson zijn bekend om hun uitbundige wijnbouw. Bezienswaardigheden in deze regio zijn onder andere een van de grootste brandy distilleerderijen ter wereld (KWV Brandy Cellar), wild tuinen, kunst en curio en musea (bv het Kleinplasie Openlucht Museum)

De Overberg
Het gebied van Overberg strekt zich uit van het Hottentots Holland-gebergte tot Mosselbaai. In het noorden ligt het Langeberg gebergte en in het zuiden de oceaan. Toen de eerste blanken zich vanuit Kaapstad begaven richting dit gebied, refereerde men altijd aan het land dat 'over de berg' lag. Pas na de aanleg van de spectaculaire Sir Lowry's Pass kwam het gebied tot economische ontwikkeling. Het pad door de Hottentots Holland bergen was steil en alleen te paard begaanbaar.
De Overberg heeft altijd in de schaduw gestaan van de buren, Kaapstad, de Tuinroute en de Wijnroute. Toch is Overberg een bijzonder aantrekkelijk gebied met veel natuurschoon. Hermanus is een van de bekendste plaatsen, want hier is de Zuidkaper walvis van juli tot november te aanschouwen vanaf de kust. In Gansbaai kan men in een kooi duiken naar de Grote Witte Haai. Andere bekende plaatsen zijn o.a. Bredasdorp, Grabouw en Caledon. De kuststrook herbergt vele langgerekte stranden met veel hotels en resorts. Het meest zuidelijke punt van Afrika is gelegen in Cape Agulhas en niet in Kaap de Goede Hoop. Er zijn enkele natuurreservaten, zoals Marloth Nature Reserve, De Hoop Nature Reserve en Bontebok National Park.

De Groot Karoo
De Grote Karoo beslaat ongeveer eenderde van het totale landoppervlakte van Zuid-Afrika. In omvang is dit gebied vijf maal Groot-Britannië. Er zijn maar weinig inwoners van Zuid-Afrika die een goed woord over hebben voor dit gebied. Te warm in de zomer en te koud in de winter zonder dat er voldoende regen valt. Het leven is er hard. 280 miljoen jaar geleden was de Karoo nog een omvangrijk moeras. Het fossielrijke gebied is een walhalla voor archeologen. Uit meer recente tijden stammen de Victoriaanse nederzettingen, die een bezoek meer dan waard zijn.
Als u het gebied bezoekt tijdens een periode van lange droogte, dan zult u niet lang willen blijven. Echter, na een periode van neerslag is het gebied volledig omgetoverd. Reizend vanaf de Hex Rivier naar het noorden zal de neerslag steeds minder worden. In noordelijk gelegen plaatsen als Graaff-Reinet en Colesberg is de regenperiode in de zomer, terwijl in het zuidelijke deel van de Karoo de neerslag in de winterperiode valt. In de zomermaanden overstijgt de dagtemperatuur de 40 graden en in de winter vriest het in het noorden. In het zuiden zijn de temperatuursschommelingen minder extreem.
Beaufort West, genoemd naar de vijfde hertog van Beaufort - de zoon van Lord Charles Somerset, is de grootste plaats in de Karoo. Het Beaufort West Museum bezit een indrukwekkende prijzencollectie die zijn toegekend aan Zuid-Afrika's pionier op het gebied van harttransplantaties, Professor Dr. Chris Barnard. Het statige Victoriaanse pand waarin het museum is gevestigd, was ooit het eerste stadhuis van Zuid-Afrika.
Nabij Beaufort West ligt het Karoo National Park. Dit park is vooral bekend om zijn vele vlakte-wild en vogelleven. Het park is 60.000 hectare groot en werd in september 1979 geopend. Zo'n 174 vogelsoorten, 38 reptielsoorten, 37 types gekko's en salamanders en 5 verschillende schildpadden leven in het park. Naast zebra's, rode hartebeesten, antilopen en springbokken, komen er zwarte neushoorns voor. Andere nationale parken in de Karoo zijn Tankwa-Karoo National Park, Karoo Nautral Reserve nabij Graaff-Reinet en Karoo Mountain Zebra Park (Cradock).

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika specialist.

 

 

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.