Noord-West

 

De Noord-West Provincie ligt ver weg van het alledaagse Zuid-Afrikaanse leven en heeft een schilderachtig landschap met golvende velden maïs en zonnebloemen en uitgestrekte vlaktes met Afrikaanse bush.

Het is een vrij rustige omgeving in het westen van de Magaliesberg Range. Er liggen enkele malariavrije wildreservaten, zoals het Madikwe Wildereservaat, waar je de op één na grootste olifantenpopulatie kunt zien en het Pilanesberg national park.

De ‘Sun-kissed’ North West Province kent oude culturen en dorpen, zoals het historische Mafikeng. Maar deze provincie wordt vooral bezocht vanwege de prachtige natuur, zoals in het Pilanes National Park en het Madikwe game reserve. Hier heeft u de kans om de  Big Five te spotten.

Er is één grote uitzondering in het idyllische landschap: Sun City. Deze fonkelende ‘stad die nooit slaapt’ staat vol met hotels, casino’s, hotels, winkels, restaurants, bars en ander amusement. Voor vele vakantiegangers echter ook een must!

Klimaat in North West Province
De zomers van North West Province zijn heet met temperaturen tussen de 22ºC en de 34ºC. Er vallen dan korte, flinke regenbuien. In de winter varieert de temperatuur sterk van 20ºC overdag tot koude nachten van 2ºC.

Sun City
Sun City wordt international gezien als een van de grootste attracties van Zuid-Afrika. In deze glamour stad kan ‘iedereen’ zich vermaken. Toppunt van al het kitsch in de stad is The Palace of the Lost City, een gigantisch entertainment complex. In de Superbowl vinden vaak grote evenementen plaats zoals bokswedstrijden, miss verkiezingen en rockconcerten. 

Het landschap is volledig aangepast naar de behoeftes van de fortuinzoekers die hier komen: er liggen zwembaden, ‘stranden’, golfbanen en is er een jungle van 25 ha nagebouwd. In de Valley of the Waves groeien 22 soorten vegetatie en vindt er om het uur een soort ‘nep aardbeving’ plaats waardoor de grond heen en weer schudt.
Dit moet de bezoeker bewust maken van de locatie van Sun City: het hart van een oude vulkaan waar ooit nomaden een prachtige stad hadden gebouwd, maar die door een aardbeving is verwoest. Er is dus genoeg te doen, te bekijken en u over te verbazen in Sun City.

Mafikeng
Mafikeng is een levendige prettige stad,  de provinciale en commerciële hoofdstad van de North-West Province. Het Mafikeng Museum is een van de beste musea van het land. Het stadje heeft een roerige geschiedenis. Het werd gesticht als de administratieve hoofdstad van het British Protectorate of Bechunaland – tegenwoordig Botswana. Tijdens de Anglo-Boerenoorlog in 1899-1902 was het korte tijd wereldberoemd toen de Britten met slechts 217 man standhielden tegen de Boeren, die rond de stad gelegen waren. De Britten stonden tijd bekend als helden die in staat waren geweest lange tijd de Boeren van zich af te houden, terwijl de officieren van het Britse leger zich prima vermaakten met luxe diners die ze voorgeschoteld kregen van de Baralong en Mfengu-stammen.  In het Mafikeng Museum kunt u een interessante tentoonstelling over deze periode zien.

In Mafikeng is er veel wildlife te zien, bijvoorbeeld in het Mafikeng Game Reserve. De stad kan worden bezocht als men op weg is naar of  terugkomt vanuit Botswana. Mafikeng ligt in het noorden van North-West Province aan de R 49.

Pilanesberg National Park
De krater van een dode vulkaan zorgt voor de ongewone setting van het Pilanesberg National Park. In de prehistorie was dit een kolkende kater maar nu is het een groot stuwmeer met daaromheen drie groepen heuvels van gestolde lava. Dit is een van de grootste vulkanische complexen van de wereld!
De vreemde rotsen en heuvels maken dit een uniek gebied. De heuvels van zo’n 3000 m hebben de erosie door de eeuwen heen doorstaan. Hierdoor lijkt het complex van een afstand een grote bubbel in het landschap. De Pilanesberg zelf is de hoogste berg van het geheel en torent zo’n 600 m boven het Mankwa-stuwmeer uit. De vroege komst van de mens in deze omgeving is te zien aan de verschillende menselijke tekens uit de Steen- en de IJzertijd.

In het Pilanesberg National Park heeft een van de meest ambitieuze wildverhuizingen van Zuid-Afrika plaatsgevonden. Tijdens project Operation Genesis in 1979 werden 6000 zoogdieren uitgezet in het park. Onder andere zebra’s, elanden, witte en zwarte neushoorns, olifanten en buffels werden erheen gebracht.

Tegenwoordig leven zo’n 10.000 dieren in de dichte bossen, valleien en op de glooiende graslanden van het park waaronder de eerder uitgezette dieren en giraffen, nijlpaarden, koedoes, gemsbokken, hartbeesten, waterbuffels, (jacht)luipaarden en de zeldzame bruine hyena. Er vliegen ook nog eens 300 soorten vogels rond. Het Pilanesberg National Park is een van de weinige plekken in Afrika waar een bijna complete, originele fauna leeft.

Voor de bezoekers zijn er verborgen uitkijkplekken gemaakt waar je de dieren van zeer dichtbij kunt benaderen. Er is zelfs getint glas aangebracht waardoor je geen last van zon in je ogen hebt. In het park zijn verschillende lodges, resorts, bungalows en campings waar ukunt overnachten. U kunt er ook ’s nachts een tour maken. Extra bijzonder is het maken van een ballonvaart. Het landschap is hier zo uniek dat het de niet geringe prijs van de ballonvaart zeker loont. Het Pilanesberg National Park ligt in het noorden van North-West Province nabij de R510.

Madikwe Game Reserve
Het Madikwe Game Reserve is nummer vier op de ranglijst van grootste game reserves in Zuid-Afrika en een van de geheimen van het land. In 1991 werd het reservaat opgericht. Niet alleen om het wildlife te beschermen, maar ook voor de werkgelegenheid van de lokale bevolking en om een mooie omgeving voor hen te creëren.

Met het gigantische project Operation Phoenix werden meer dan 10.000 dieren naar het gebied gebracht. Deze dieren behoorden ooit tot de inheemse fauna van dit gebied, maar werden vrijwel uitgeroeid door de jacht en het aanleggen van boerderijen. Het project duurde maar liefst zeven jaar en de dieren werden uit verschillende regio’s van zuidelijk Afrika gehaald.

Tegenwoordig leeft zelfs de Big Five in het Madike Game Reserve. Daarnaast vind je er alle andere belangrijke soorten wildlife en nog eens meer dan 350 soorten vogels. Het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte grasvelden, bossen, rotsachtige heuvels en bergen. Het is een prachtig, nauwelijks ontdekt park in een unieke, bijna mythische omgeving en een goed alternatief voor het vrij drukke Kruger National Park.

Het Madikwe Game Reserve is malariavrij en erg toegankelijk voor kinderen. U moet er wel minstens een nachtje blijven logeren dus u zult van tevoren accommodatie in een van de lodges of kampeerterreinen moeten reserveren. Het Madikwe Game Reserve ligt in het uiterste noorden van North-West Province en is te bereiken via de R49 en de R510 van Rustenburg, of de R505 van Zeerust.

Toevoegen aan reisplan