Karoo National Park

Het Karoo National Park ligt in de Great Karoo, een enorm uitgestrekt en ruig landschap met kale vlaktes. Het park werd in 1979 gesticht om te voorkomen dat de aanwezige flora en fauna verloren zou gaan. Het gebied is half-woestijn waardoor het lijkt alsof het Karoo park niet veel te bieden heeft, maar het tegendeel is waar. Hier vindt u het grootste ecosysteem van Zuid-Afrika. Er is een unieke vegetatie en wat hier leeft, heeft zich aangepast aan de zeer moeilijke leefomstandigheden.

Vanwege de droge grond zijn hier veel diverse soorten vetplanten te vinden. Het meest voorkomend zijn de inheemse Karoo acacia, vygies, aloë en euphorbia. Vogelliefhebbers vinden hier een grote verscheidenheid aan prachtige vogels waaronder een heel aantal grote roofvogels. In het park komen de volgende dieren voor: springbok, bergrietbok, kudu, jakhals, grijze reebok, steenbok, aardwolf, gemsbok, rode hartebeest, gnoe, zebra, zwarte neushoorn, leeuw, dassies, schildpadden en vele andere.

Er zijn veel fossiele overblijfselen gevonden in dit gebied waarvan sommige op miljoenen jaren oud geschat worden. Op de 400 meter lange fossil trail komt u meer te weten over deze vondsten en krijgt u een aantal te zien.

’s Avonds kunt u hier genieten van een hele heldere sterrenhemel. In de zomermaanden (november – maart) kan het overdag erg warm worden (tot 43°C), vooral op de open vlaktes, maar er valt regelmatig een bui. In de winter is het zonnig, maar kan het ’s nachts tamelijk koud worden (tot -5°C). In de winter komt het regelmatig voor dat er sneeuw op de toppen van de Nuweveld Mountains ligt. De beste reistijd is tussen maart en oktober, maar het voorjaar (september/oktober) is de mooiste tijd wanneer de droge Karoo verandert in een bloemenzee.

Activiteiten
– Ga wildspotten in uw eigen voertuig en geniet ook van de prachtige omgeving en het uitzicht vanaf uitkijkpunt Rooivalle.
– Er zijn 4×4 trails te rijden waarvoor geen extra kosten berekend worden.
De Nuweveld EcoTrail (90km) en de Afsaal EcoTrail (13km). Beide zijn te verlengen door De Kookfontein Loop (7km) of de Sandrivier Loop (7km).
The Pienaars Pass 4×4 Trail (8km) is voor de gevorderde 4×4 rijder (is een graad 4 route en gaat door erg ruig terrein) voor deze trail dient u te betalen en er zijn maar enkele auto’s toegestaan per dag.
– U kunt er met een gids op uit en u kunt dan kiezen uit een SANPark Guided Night drive of een door SANPark gids begeleide ochtend drive, tours zijn altijd met een gekwalificeerde gids. De tours zijn met een minimum van 4 personen en maximaal 9 personen. Om teleurstelling te voorkomen raden wij u aan deze op voorhand (door ons) te boeken.
– Wandelingen met een gids om nader kennis te maken met het eco-systeem van de Karoo. De wandelingen vertrekken vroeg in de ochtend en u dient voor 19:00 uur op de voorgaande dag bij de receptie te reserveren i.v.m. beschikbaarheid gids.
– Volg de fossielen trail, een 400 meter lange route met uitleg over de geologie en palaeontologie van de Grote Karoo (ook geschikt voor rolstoelgebruikers).
– Vogelspotten vanaf de vogelspotplaats gelegen aan de dam dichtbij het main restcamp

Faciliteiten van het park
– Het park is geopend van 5.00 uur tot 22.00 uur
– De receptie is open tussen 7.00 en 19.00 uur
– Winkeltje geopend van 07:30 tot 20:00 uur
– A la carte restaurant wat open is voor ontbijt en diner van 7.00 tot 10.00 en van 18.00 tot 21.00
– Camping
– Bulkraal picknickplaats met toiletvoorzieningen, zwembad en braai (bbq’s) voor dag bezoekers
– Doornhoek picknickplaats is d eperfecte stop voor een picknick of braai tijdens een game drive
– De wegen in het park zijn geasfalteerd met als uitzondering de 4×4 trail
– Motoren en fietsen zijn niet toegestaan in het park
– Er is geen pinautomaat in het park aanwezig

Conservation Fees: het Zuid-Afrikaanse bestuur van Nationale Parken heeft een dagelijkse entree fee ingesteld die van toepassing is op alle parken. Als u meerdere SANParken in Zuid-Afrika gaat bezoeken dan is het wellicht zinvol een Wildcard aan te schaffen.

Accommodatie: Karoo National Park Main Restcamp

All images/information on this page: © SANParks.org 2004-2016

Toevoegen aan reisplan