Mountain Zebra National Park

Het Mountain Zebra National Park is een niet al te groot park van ca. 6.500 ha en is gelegen in de Oost Kaap provincie op 12 kilometer afstand van het pittoreske plaatsje Cradock. Het is in 1937 opgericht ter bescherming van de Cape Mountain zebra omdat er in de jaren ’30 nog maar zes van deze zebra’s over waren. Inmiddels gaat het weer goed, er leven momenteel zo’n 300 zebra’s in het park. De Cape Mountain Zebra is duidelijk te herkennen aan zijn oranje bles op de kop en een smaller en duidelijker strepenpatroon dan de gewone zebra. De Kaapse Zebra is tot op de dag van vandaag nog altijd zeldzaam.

Het park biedt veel afwisseling met steile hoogten, grote vlaktes en diepe valleien. Het is daardoor een aantrekkelijk gebied voor de Cape Mountain Zebra. Op verschillende plekken heeft u een magnifiek uitzicht over de Karoo. Het klimaat is warm en droog met regen die vooral aan het begin van de zomer valt. De wintermaanden zijn over het algemeen koud met regelmatig sneeuw in de hoger gelegen gebieden. In het voorjaar en na goede regen beginnen de wilde bloemen spectaculair te bloeien.

In het park leven niet alleen zebra’s maar ook de zwarte neushoorn, Kaapse buffel, Afrikaanse buffel, red hartebeest, eland, koedoe, gnoe, springbok, hyena en cheetah. Eind april 2013 zijn er na een periode van 130 jaar ook weer leeuwen in het gebied te vinden! De leeuwen zijn nodig in het gebied om het natuurlijke eco-systeem te onderhouden en te voorkomen dat er teveel grote planteneters in het park leven.

Het reservaat heeft talrijke en vooral hele mooie vogels waaronder verschillende soorten arenden en buizerds, de secretarisvogel, kraanvogel, specht, leeuwerik, bergtapuit, honingspeurder etc.
Tal van vogels zijn hier vanwege de vele bomen en struiken met vruchten en bessen. De wilde perzik- en olijfbomen, de edele houtsoorten en de in alle mogelijke kleuren bloeiende bloemen zijn in het voorjaar een schitterend gezicht.

Algemene informatie
– Er is een a La Carte Restaurant, wat ook kleine versnaperingen serveert.
– Er is een winkeltje met souvenirs en basis behoeften
– Er zijn 2 picknick plaatsen met braai faciliteiten in het park
– Zwembad voor gasten die verblijven in het park
– Er is een barbecue en toiletvoorzieningen voor dag bezoekers
– In het kamp zijn benzine en diesel beschikbaar

Activiteiten
– U kunt hier prima zelf rondrijden op zoek naar dieren.
– U kunt gebruik maken van wandelingen of rondritten met een gids, alle activiteiten hebben een minimum deelname van 2 personen en maximum van 9 personen. Voor de wandelingen trekt u neutrale kleding (geen witte of zwarte kleding) en wandelschoenen aan. Game drives kunnen in de ochtend of namiddag/avond geboekt worden, minimum leeftijd 6 jaar. Wandelingen in de ochtend, minimum leeftijd 6 jaar.
– Salpeterkop hike
– Cheetah tracking waarbij u eerst met een auto het signaal gaat zoeken en vandaar verder te voet er op uit gaat! minimum leeftijd 12 jaar.
– San Cave Paintings, bezoek deze tekeningen met een gids in de ochtend, minimum leeftijd 6 jaar.

Conservation Fees: het Zuid-Afrikaanse bestuur van Nationale Parken heeft een dagelijkse entree fee (toegangsprijs) ingesteld voor alle afzonderlijke SAN-parken. Als u meerdere SAN-parken in Zuid-Afrika gaat bezoeken dan is het wellicht zinvol een Wildcard aan te schaffen.

Accommodatie:
Doornhoek Guesthouse.

All images/information on this page: © SANParks.org 2004-2016

Toevoegen aan reisplan