West Coast National Park

Op ongeveer 120 kilometer ten noorden van Kaapstad, aan de kust van de Atlantische Oceaan, vindt u het bijzondere West Coast National Park. Dit kust moerasgebied van ongeveer 27.000 hectare is het leefgebied voor grote hoeveelheden vogels. Vlakbij de wateren van de azuurblauwe Langebaan lagune van de Atlantische oceaan liggen kilometers lange gouden stranden. Op de rotspartijen vindt u vaak zeehonden die even heerlijk liggen te zonnen.

In de Zuid-Afrikaanse lente, tussen augustus en begin oktober, zijn hier velden vol met wilde bloemen te zien. De ruige sterke struiken, de Milkwood bomen en het fynbos siert hier de kustlijn en stabiliseert de zandduinen. Laat u verbazen door het landschap, vooral dat van het Postberg gebied, dat maar een paar maanden per jaar open is. Dieren die dit gebied hun thuis hebben gemaakt zijn: gemsbok, bontebok, springbok, steenbok, duiker, hartenbeest, eland, gnoe en zebra.
Maar ook wilde katten, de genetkat en de vos leven in dit ongerepte gebied.

Het is ook het gebied wat een thuis biedt aan wel 250 soorten vogels die hier wonen of alleen overwinteren, waaronder flamingo’s, plevieren, strandlopers, pelikanen en tal van steltlopers. Ga naar de Geelbek schuilplaats en observeer de inwoners van Langebaan lagune. In ornithologische kringen geniet het natuurpark wijde bekendheid als één van de belangrijkste beschermde vogelgebieden ter wereld.

De kleine zilverreiger en de Zuid-Afrikaanse bergeend waden hier naast de grutto, de regenwulp en de snip. Het fynbos biedt een koele schuilplaats aan de Kaapse frankolijn de zwarte Korhaan, de Karoo leeuwerik en tal van andere fazant-achtigen. De eilandjes voor de kust zijn broedplekken voor de Kaapse Jan-van-gent en de Afrikaanse pinguïn.

Het gebied heeft een rijke historie en is ook beroemd omdat hier de ‘voetstap van Eva’, de oudste menselijke voetafdruk is gevonden. Maar de betoverende schoonheid van de kustlijn en de flora en fauna overtreffen werkelijk alles. Het is een plek voor de echte natuurliefhebber!

Activiteiten:
– Wild spotten vanuit uw eigen auto.
– De bloemenzee aanschouwen in het Postberg gebied, geopend in augustus – september (bloemenseizoen).
– Vogel spotten bij Geelbek, Seeburg en de Abrahamskraal schuilplaatsen.
– Er zijn picknick plekken bij Kraalbaai en Tsaarbank en bij de laatste is het goed dolfijnen en walvissen spotten tussen augustus en november.
– In het park zijn diverse watersporten (bij Kraalbaai) zoals kajakken, kite boarding en surfen te beoefenen, maar ook kunt u hier vissen, wandelen en fietsen. Fiets en mountainbike tochten starten bij het Geelbek bezoekers centrum.
– Koop bij de ingang de kaarten van de flora en fauna die het park rijk is, dit vergemakkelijkt het om snel op te zoeken wat u aan het fotograferen bent.

Het park is bereikbaar met een sedan voertuig, er zijn tal van verharde paden dus een 4×4 is niet nodig.

Openingstijden van het park: april t/m augustus van 07:00 tot 18:00 uur en september t/m maart van 07:00 tot 19:00. Het Postberg gebied is geopend in het bloemenseizoen, augustus en september, van 09:00 tot 17:00 uur.

Conservation Fees: het Zuid-Afrikaanse bestuur van Nationale Parken heeft een dagelijkse entree fee (toegangsprijs) ingesteld voor alle afzonderlijke SAN-parken. Als u meerdere SAN-parken in Zuid-Afrika gaat bezoeken dan is het wellicht zinvol een Wildcard aan te schaffen.

All images/information on this page: © SANParks.org 2004-2016

Toevoegen aan reisplan