Marakele National Park

Een paar uur rijden ten noorden van Pretoria en Johannesburg, in de provincie Limpopo, bevindt zich het indrukwekkende Marakele National Park. Het park is opgericht in 1994 en na regelmatige uitbreiding door het opkopen van landbouwgrond, vormt het nu een volwaardig Big Five malariavrij safarigebied. In 2003 werd het Marakele National Park door Nelson Mandela en Prins Bernhard heropend.

Marakele, “Place of Sanctuary” (toevluchtsoord) in het Tswana, ligt in het hart van de Waterberg Mountains. Het park ligt tussen een droog westelijk gedeelte en een nat oostelijk gedeelte en daardoor voelen veel verschillende dieren- en plantensoorten zich hier thuis. Het park bestaat uit met gras begroeide heuvels, diepe valleien en hoge bergen met wonderlijke bomen en grote boomvarens.

Een smalle weg neemt de reizigers mee naar de top van het Waterberg massief, vanwaar het uitzicht spectaculair is. U bevindt zich nu ook dicht bij de gierkolonie, Marakele heeft een van de grootste ‘Cape Vulture’ kolonies ter wereld (ca. 800 broedende paren). Maar ook vele andere roofvogels worden hier aangetroffen: valken, arenden, haviken en adelaars voelen zich prima thuis in dit diverse landschap.

Alle grote dieren zijn aanwezig: zwarte en witte neushoorns, luipaarden, buffels in grote getale, leeuwen, cheetahs, wilde honden (geherintroduceerd), bruine hyena’s, olifanten, rietbokken, elanden, kudu’s, impala’s, waterbok en nog veel meer (kleinere) soorten.

Er valt relatief veel regen waardoor het park flink begroeid is. Iets wat een prettige bijkomstigheid is in de warme zomer.

Activiteiten
Vogelspotten
– Wildlife game drives
– Ochtend en Sundowner game drives (vooraf boeken)
– Ochtend en Sundowner Bush wandelingen (vooraf boeken)
– 4×4 ecotrail

Algemene informatie
– De receptie is open van 7.30 tot 16.00
– Het park is open van mei tot augustus 07.00 – 17.30 en van september tot april van 07.00 tot 18.00
– Thabazimbi is een kleine plaats niet ver buiten het park waar u nog wat inkopen kunt doen voor u het park in gaat (in het park zelf kunt u niks kopen, ook geen hout/houtskool indien u wilt bbq tijdens uw verblijf). Hier is ook het tankstation voor benzine en diesel.
– Accommodatie is bereikbaar met een normale sedan evenals de Kwaggasvlakte direct ten noorden van de receptie. Zo’n 80 km van de wegen in het park zijn bereikbaar met een gewone auto. De meeste andere wegen zijn moeilijk begaanbaar terrein met een normale sedan en een 4×4 voertuig wordt dus sterk aangeraden.
– Marakele is voornamelijk gericht op safari met de eigen auto (self drive safari), maar het is ook mogelijk om er met een gids er op uit te gaan.
– Let op: zorg ervoor dat voedsel uit het zicht is en sluit uw tent goed af aangezien apen op uw eten uit zijn. Voer de dieren nooit!

Conservation Fees: het Zuid-Afrikaanse bestuur van Nationale Parken heeft een dagelijkse entree fee (toegangsprijs) ingesteld voor alle afzonderlijke SAN-parken. Als u meerdere SAN-parken in Zuid-Afrika gaat bezoeken dan is het wellicht zinvol een Wildcard aan te schaffen.

Accommodatie: Tlopi Tented Camp

All images/information on this page: © SANParks.org 2004-2016

Toevoegen aan reisplan