Greater Krugerpark

Het Greater krugerpark bestaat uit een groot aantal (van oorsprong) privé wildreservaten gelegen aan de westelijke zijde van het wereldberoemde Kruger National Park. Er zijn geen hekken die het Krugerpark en deze wildreservaten scheiden en alle dieren (inclusief de Big Five) kunnen dus vrij rondbewegen tussen deze gebieden. De bekendste reservaten die deel uit maken van het Greater krugerpark zijn: Timbavati, Sabi Sands, Klaserie en Balule. Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende reservaten. In de meeste gebieden vindt u prachtige luxe en exclusieve accommodaties. U betaalt een gate fee en/of conservationfee wanneer u de parken binnengaat.

Timbavati Game Reserve

Het Timbavati Game Reserve is één van de privé-wildparken dat onderdeel uitmaakt van het Greater Kruger National Park. Timbavati ontstond in 1956 toen een aantal lokale boeren besloot om de flora en fauna op hun grondgebied weer in ere te herstellen. In 1993 werden de hekken die Timbavati Game Reserve aan de oostzijde scheidden van het Krugerpark weggehaald zodat de dieren uit de verschillende gebieden meer vrijheid kregen om te migreren. U vindt Timbavati op zo’n 5 à 6 uren rijden van Johannesburg in de provincie Limpopo.

Het 53400 hectare tellende reservaat bestaat uit een heuvelachtig landschap met hoogtes tussen de 300 en 500 meter boven de zeespiegel. Het gebied wordt geklassificeerd als ‘savanne bosveld’, de vegetatie bestaat hoofdzakelijk uit mopane, acacia en mobretum bossen/struiken. In het reservaat komt de volledige Big Five voor (olifant, buffel, leeuw, luipaard en neushoorn), maar ook hyena’s, cheetahs, giraffes, zebra’s, jakhalsen, wilde honden en een grote verscheidenheid aan bokken en antilopes. Vogelaars kunnen in totaal 360 verschillende vogelsoorten zien in het reservaat.

De zomer wordt het natte seizoen genoemd met de meeste kans op regen van december tot februari, dit is tevens de warmste tijd van het jaar met een gemiddelde temperatuur rond 32 graden. Overdag is het warm en vaak ziet u laat in de middag dat wolken samenpakken voor een onweersbui in de vroege avond ter verkoeling. In de wintermaanden (april-september) is de kans op regen zeer klein en de temperaturen lopen nogal uiteen. In de vroege ochtend en avond kan het relatief koud zijn, zo’n 10 graden, terwijl het overdag als de zon schijnt heel aangenaam is (boven 20 graden). Vanwege de droogte is wild vaak goed te spotten bij de waterplaatsen.

Wanneer u een safari maakt in het Timbavati Game Reserve, kijk dan goed of u niet toevallig een stel witte leeuwen ziet. Deze leeuwen met een opvallend lichte vacht worden hier met enige regalmaat gezien. Het betreft hier geen albino-leeuwen aangezien hun huid en ogen normaal gekleurd zijn. De witte kleur van de vacht wordt veroorzaakt door een gen-afwijking.

Sabi Sands Game Reserve

Het Sabi Sands Reserve is 65.000 hectare groot en grenst met haar 50 kilometer lange oostzijde aan het Kruger National Park, alle dieren kunnen vrij bewegen tussen de verschillende parken aangezien er geen hekken zijn. Sabi Sand kent twee rivieren die het gebied van water voorzien: de Sand River die van het noord-westen naar het zuid-oosten loopt en de Sabie River langs de zuidelijke grens. Door deze rivieren kent het reservaat een grote verscheidenheid aan wild, ook in de droge wintermaanden. De gehele Big Five is te zien (olifant, buffel, luipaard, neushoorn en leeuw) en ook giraffes, cheetahs, zebra’s wilde honden en veel verschillende antilopen. In totaal komen er meer dan 145 verschillende zoogdieren voor, 110 verschillende reptielen, 330 boomsoorten en meer dan 500 vogelsoorten (waaronder trekvogels).

Game-drives worden gedaan met open 4×4 safari-voertuigen in groepen van 6 tot 12 personen. Deze safari’s worden begeleid door deskundige rangers en een zogenaamde ’tracker’ die door de kleinste signalen weet waar wilde dieren zich schuil houden. Tijdens de game-drives heeft u de mogelijkheid om van dichtbij kennis te maken met het Afrikaanse wild, veel te leren van de rangers en natuurlijk om mooie foto’s te maken. De ochtend game-drives vertrekken al vroeg wanneer de bush ontwaakt en de zon opkomt. De safari’s in de late middag vertrekken wanneer de zon alweer richting de horizon zakt, de meeste dieren zijn nu actief, de carnivoren bereiden zich voor op de jacht. Na een sun-downer gaat de game-drive verder maar nu met gebruik van de sterke spotlights op het safarivoertuig. Gemiddeld kunt u dagelijks zo’n 6 uren op safari gaan in de bush. Er zijn ook mogelijkheden voor bushwalks waarbij de nadruk meer op vogels, flora en kleinere dieren ligt.

In het reservaat zijn een aantal prachtige luxe lodges, allen van goede kwaliteit en uitstekend verzorgd.

Klaserie Game Reserve

Het Klaserie Private Nature Reserve grenst in het noorden aan het Krugerpark, in het oosten aan het Timbavati Game Reserve en in het westen aan het Balule Game Reserve. Het Klaserie reservaat is 60.000 hectare groot en door het park loopt de Klaserierivier die belangrijk is voor de watervoorziening voor flora en fauna. Het grootste gedeelte van het jaar is het droog en warm, na de zomerregens krijgt de vegetatie weer zijn groene kleur terug.

Er is veel wild te vinden in dit reservaat, onder andere de Big Five: leeuw, buffel, neushoorn, luipaard en olifant. Naast deze beruchte vijf dieren kunt u ook giraffes, zebra’s, gevlekte hyena’s, apen, nijlpaarden, impala’s, kudu’s, waterbokken, wildebeesten, klipspringers en vele andere zien. Dieren die minder geregeld gezien worden, maar wel in het gebied voorkomen zijn: wilde honden, cheetahs, caracals, honey badger en civet. Qua vogels worden regelmatig gieren, uilen, bee-eaters, arenden, neushoornvogels, spreeuwen en vele anderen gezien.

Dit deel van het Greater Krugerpark geeft goed de schoonheid van de Afrikaanse bush en haar wilde dieren weer met alle geluiden en geuren die daar bij horen. Ook zijn de zonsondergangen hier schitterend!

In het Klaserie reservaat liggen mooie lodges waar u kunt verblijven tijdens een safari, het Africa on Foot Camp staat bekend om zijn anders dan anders dagindeling. De zeer deskundige gidsen nemen de gasten in de vroege ochtend mee op een wandelsafari en later in de middag voor een game-drive, op het heetst van de dag kunt u relaxen bij het zwembad.

Balule Game Reserve

Het Balule Privé Wildreservaat, of Natuurreservaat, ontstond toen zes kleine reservaten besloten om de omheiningen rond hun eigendom weg te halen ten bate van het wild. De dieren konden vanaf toen over een groter gebied migreren en ook beter voortplanten en het gevaar van overbegrazing werd kleiner.

De toenmalige reservaten waren: Greater Olifant River Conservancy, Olifants West Game Reserve, York Game Reserve, Parsons Game Reserve, Olifants North Game Reserve en Grietjie Game Reserve. Veel van de namen verwijzen naar de Olifantsrivier die door het gebied loopt en de vele dieren van water voorziet. Het reservaat is zo’n 40.000 hectare groot en zeer geschikt voor safari’s.

Alle dieren die in het Krugerpark leven kunnen ongehinderd van en naar het Balule Game Reserve trekken, dus ook de leden van de Big Five (leeuw, buffel, olifant, luipaard, neushoorn). Opvallend genoeg worden er regelmatig leeuwen met hun prooi in het Balule reservaat gezien.

De grootste en bekendste accommodatie in het Balule reservaat is de Tremisana Lodge bestaande uit 15 chalets en een twee slaapkamer gastenhuis. De dichtsbijzijnde plaatsen zijn Hoedspruit en Phalaborwa.

Toevoegen aan reisplan