Namaqua National Park

In de Noord Kaap provincie ten westen van Kamieskroon ligt het Namaqua National Park. Een park waarbij u ongetwijfeld direct denkt aan de wilde bloemenzeeën die u hier een aantal weken per jaar kunt bewonderen. Namaqualand heeft de rijkste variatie aan vetplanten (meer dan 3500!) ter wereld. Het grootste gedeelte van het jaar is Namaqualand een semi-woestijn, een landschap waar u mooie plaatjes kunt schieten.

Vooral de moeite waard in dit uitgestrekte schilderachtige gebied is het Skilpad Wildflower Reserve, dat onderdeel vormt van het Namaqua National Park. Dit 930 hectare reservaat ligt 700 m boven de zeespiegel en vangt daardoor veel van de regen op die vanuit zee landinwaarts geblazen wordt. Zelfs als de omliggende gebieden geen geweldig bloemenseizoen hebben, is het hier nog vaak spectaculair. Denk ook aan de vlinders, vogels en andere insecten die op al die bloemen pracht afkomen. U kunt een rondje van 5 km rijden, aan het begin hiervan dient een entreeprijs betaald te worden. Ook het fynbos wat hier groeit is erg mooi en is een begroeiing die uniek is in de wereld.

Het park bestaat niet alleen uit bloemen, maar u vindt hier ook de Quiver-tree, prachtige granieten rotsformaties en een hemel die dag en nacht doet verbazen. Het park grenst aan de Atlantische oceaan en de Oranje rivier.

Tal van roofvogels gebruiken de thermiek om al circelend hoog boven de grond te zoeken naar een prooi, maar u vindt hier ook mooi gekleurde zangvogels. In totaal komen in het park zo’n 90 vogelsoorten voor.

Dieren die u hier kunt zien zijn: bavianen, springbokken, luipaarden, gemsbokken, steenbokken, jakhalsen, vossen, wilde katten, aardwolven en caracal. Daarnaast zijn er ook tal van andere (kleinere) dieren die zeer interessant zijn zoals: dassies, schildpadden, mollen, vleermuizen en spitsmuizen.

Klimaat
In Namaqualand vallen de regens in de winter (juni-augustus) en de beste periode voor een bezoek is dan ook de lente, zo rond augustus tot november. Ook de temperatuur is in deze periode het meest aangenaam. In de wintermaanden is de temperatuur gemiddeld tussen 7 en 19°C, maar kan ook dalen tot het vriespunt. In de zomer lopen de temperaturen uiteen van 20 tot 42°C. Het bloemenseizoen is nooit exact te voorspellen, maar in de maanden augustus en september heeft u de meeste kans om dit spektakel te zien.

Algemene informatie
– Het Skildpad reservaat is het hele bloemenseizoen geopend tussen 08.00 en 17.00 uur.
– Openingstijden van het Nationale Park van 08:00 to 17:00, ook toegankelijk voor dagjesbezoekers
– Op het moment is het park niet echt aan te raden voor sedan voertuigen er zijn te weinig wegen
die hier geschikt voor zijn.
– Er is géén winkel, ATM of restaurant, neem dus zelf eten en drinken mee
– Er is geen brandstof verkrijgbaar in het park en gasten moeten hun eigen stookhout meenemen als ze in het park verblijven.
– Dichtstbijzijnde grote plaats is Springbok (87 km)

Activiteiten
– De Caracal Ecotrail rijden (alleen 4×4 voertuigen)
– Routes rijden langs uitkijkpunten gedurende het ‘Wild Flower’ seizoen en het informatiecentrum bezoeken
– Picknicken
– Prachtig fotograferen van amfibieën, vogels, insecten en reptielen.
– Genieten van een betoverende sterrenhemel
– Wandelen of mountainbiken

Conservation Fees: het Zuid-Afrikaanse bestuur van Nationale Parken heeft een dagelijkse entree fee (toegangsprijs) ingesteld voor alle afzonderlijke SAN-parken. Als u meerdere SAN-parken in Zuid-Afrika gaat bezoeken dan is het wellicht zinvol een Wildcard aan te schaffen.

Accommodatie: Namaqua Flowers Beach Camp, Skilpad Restkamp

All images/information on this page: © SANParks.org 2004-2016

Toevoegen aan reisplan