iSimangaliso Wetland Park

Als u reuzezeeschildpadden, subtropische koralen, dolfijnen en zaagtandhaaien wilt zien, dan is het Greater St. Lucia Wetland Park langs Zuid-Afrika’s noordkust KwaZulu-Natal een sublieme bestemming. Het staat zelfs op de lijst van werelderfgoederen. In dit deel van de wereld staat een aantal fantastische game lodges, waarvan sommige worden gerund door de plaatselijke gemeenschap.
Voorheen bekend als het Greater St Lucia Wetland Park is de naam inmiddels veranderd in het iSimangaliso Wetland Park.

Het park werd in december 1999 als eerste park van Zuid-Afrika op de Werelderfgoedlijst geplaatst en de Wetlands Authority werd opgericht om het gebied te beheren. Daarvoor moesten echter eerst 16 percelen land worden samengevoegd – een combinatie van staatsgronden, voormalige militaire zones en bossen voor economische exploitatie. Met een omvang van 260.000 hectare is het park, dat uitgroeit tot een belangrijk nationaal park, tegenwoordig een van de grootste van Zuid-Afrika. Het is dan ook een verbazingwekkend natuurfenomeen met vijf ecosystemen. Hier bevinden zich koraalriffen, strand- en kustbossen, zout- en zoetwatermoerassen; open riviermondingen; weelderige kustvlaktes en drogere bosgebieden.
Dikke beboste kustduinen, waarvan sommige tot de grootste begroeide duinen ter wereld behoren, scheiden de zee van het land langs de 280 km lange kust. In dit park gaat u terug in de tijd met de zandbossen van de fossielrijke, westelijke stranden van Lake St Lucia. Hier laten de sedimentaire rotsen een verbazingwekkend goed bewaarde collectie zeefossielen zien van uitzonderlijke wetenschappelijke en geografische betekenis.

Lake St Lucia

Het gigantische Lake St Lucia ligt in het midden en is een van grootste zoetwatermeren van Afrika. Maak je een trip over het meer, tref je duizenden flamingo’s, pelikanen, waadvogels en andere watervogels. Hier leven ook zo’n 1500 nijlkrokodillen en 900 nijlpaarden. Het is de grootste concentratie krokodillen en nijlpaarden van zuidelijk Afrika. Indien u dit deel van Zuid-Afrika bezoekt, boek dan een hippo & croc bootcruise of wellicht wilt u walvissen spotten vanaf de boot (walvissenseizoen loopt ongeveer van mei-december).

Excursies in het St. Lucia Wetland Park
Het plaatsje St Lucia is een populaire bestemming en stroomt in vakanties dan ook over van de toeristen. Er is een variëteit aan accommodatie en andere horeca. Vanuit het grootste resort, St Lucia Estruary worden diverse tours aangeboden om het park te ontdekken. Ten noorden van dit dorp bevindt zich het Crocodile Centre, het beste van het land.
Slechts 32 km ten noorden van St Lucia ligt Cape Vidal. Dit is een door rotsen/stenen beschermd strand en heeft tropische wateren en een zoetwatermeer. Hier kun je goed zwemmen, snorkelen en diepzeeduiken. In het iSimangaliso Wetland Park zijn er verschillende hike-mogelijkheden, vooral in de Eastern Shores (Mfabeni). U kunt er zowel zelf op uit trekken als onder begeleiding van een gids.

Malariagebied
Let op: het iSimangaliso Wetland Park is een malariagebied en er zijn veel teken en bloedzuigers. Ook moet u oppassen voor krokodillen en nijlpaarden. Vooral deze laatste kunnen ’s nachts ronddolen en een hoop schade aanrichten. U kunt ze overdag zomaar in afgelegen gebieden tegenkomen. Houd dan afstand en trek u zo rustig mogelijk terug.

 

Toevoegen aan reisplan