Pilanesberg Game Reserve

Eén van de wildparken in Zuid-Afrika waar u grote kans heeft om The Big Five te spotten is het Pilanesberg National Park in de provincie Noord West. Het park ligt op zo’n 2,5 uren rijden ten noord-westen van Johannesburg/Pretoria. Dit 55.000 hectare tellende park behoort tot de grotere wildparken in Zuid-Afrika en heeft een uitstekende wildstand met een grote variatie aan diersoorten waaronder de befaamde Big Five. Het park is gelegen op de krater van een vulkaan die miljoenen jaren geleden actief was, vandaag de dag herinneren vreemd gevormde rotsen nog aan het feit dat dit gebied geologisch gezien bijzonder is. Pilanesberg ligt in het overgangsgebied van Kalahari naar Laagveld wat betekent dat het een uitstekend leefgebied is voor zeer veel verschillende dier- en plantsoorten.

Pilanesberg Game Reserve werd gesticht in 1979 en was een enorm project genaamd ‘Operation Genesis’. Er moest maar liefst 110 km hekwerk geplaatst worden en er werd 188 km aan verharde wegen aangelegd. De grootste uitdaging was het terug plaatsen van 6000 dieren in het gebied waar ze oorspronkelijk leefden. Het bleek een zeer geslaagd project en vandaag de dag leven er zo’n 7000 dieren, is er een goed begaanbaar wegennetwerk van maar liefst 200 km en behoort het tot de populairste wildparken in Zuid-Afrika. Vogelaars komen hier ook zeker aan hun trekken met meer dan 300 verschillende soorten, onder hen ook trekvogels die niet het gehele jaar door in deze regio te vinden zijn.

In het gebied ligt een grote dam, de Mankwe Dam waar veel dieren komen drinken. Dit is een goede plek voor het spotten van wild en er is een uitkijkhut gemaakt vanwaar u de visarenden, ijsvogels en aalscholvers boven de dam kunt zien cirkelen.

Vanwege de goede staat van de wegen in het park kunt u hier prima met eigen auto een game-drive maken. Wilt u echter meer weten over de verschillende dieren dan is een game-drive met een safarivoertuig en een deskundige gids aan te raden. Vaak weten de gidsen ook goed waar de minder makkelijk te vinden dieren zich schuil houden. Voor wie deze opties te gewoontjes zijn, is er ook de mogelijkheid voor een ballonvaart boven het gebied. Op slechts een kleine afstand van Pilanesberg vindt u Sun City, een toeristische trekpleister die goed te combineren is met een bezoek aan Pilanesberg.

Pilanesberg National Park is een malaria-vrij gebied.

Toevoegen aan reisplan