Mapungubwe National Park

Mapungubwe National Park en World Heritage Site is de ideale locatie voor iedereen die geïnteresseerd is in wilde dieren, prachtige natuur en vogels. Het is een heerlijke plek voor mensen die op zoek zijn naar rust en de buitengewone geschiedenis van deze World Heritage Site. Het National Park is gelegen in de provincie Limpopo, op de grens van Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana.

Mapungubwe betekent: ‘place of the stone of wisdom’ (plaats van de steen der wijsheid) en de rijke cultuur en spirituele krachten van Afrika zijn nog altijd voelbaar in dit oude en onveranderde landschap.

Bezoek de plek waar de Limpopo en Shashe rivieren samenkomen, geniet van onvergetelijke momenten wanneer de arenden zweven in de lucht boven Botswana en Zimbabwe en waar u de echo hoort van trompetterende olifanten. Maak een boom-top wandeling of ga gewoon heerlijk ontspannen en neem de omgeving in u op.

Het Mapungubwe National Park en World Heritage Site heeft een grote landschappelijke schoonheid en is van cultureel belang door vondsten van de archeologische schatten van Mapungubwe. Ooit was dit de plaats van een uitzonderlijke beschaving, de oudste en meest complexe leefgemeenschap van Zuidelijk Afrika. Nu is het een Unesco Werelderfgoed gebied en bevat ongerepte overblijfselen van het paleis van dit koninkrijk, iets wat duidelijk verwijst naar deze grootste oude beschaving. De gouden neushoorn die hier gevonden werd, staat nog altijd symbool voor Afrika’s cultureel erfgoed en is te bezichtigen in het museum.

Flora en Fauna
Het gebied beslaat 28.000 hectare en maakt deel uit van het Limpopo-Shahe Transfrontier park. Het biedt een thuis aan olifanten, tal van bokken, maar ook katachtigen en vogels. De leeuwen, wilde honden, cheeta’s, neushoorns en hyena’s zijn regelmatig te spotten bij de Maloutswa Zoutpan.

Het landschap is hier ontzettend divers en naast zandstenen rotsformaties maakt u hier kennis met de Baobab, de mopane bossen, acacia bomen, wilde vijg etc. Al dat groen trekt meer dan 400 soorten vogels aan, waaronder prachtige zangvogels en grote roofvogels zoals arenden en uilen.

Activiteiten:
– Bezoek het Mapungubwe interpretive centrum een -ook architectonisch gezien- geweldig gebouw, met een museum en een informatie centrum. Uitleg over het park krijgt u hier van deskundige gidsen.
– The Lost City: bezoek Mapungubwe Hill waar de Afrikaanse beschaving ontstond tussen 1200 en 1270 AD. Een plaats waar in die tijd al handel plaatsvond tussen Egypte, India en China. De plaats waar archeologen de ‘Gouden Rhino’ vonden, een ander bewijs van de rijke tijd in dit Afrikaans Koninkrijk. De Mapungubwe Hill is de begraafplaats voor de elite uit die vervlogen tijd. Eens wandelde hier de oude beschaving, nu lopen 4 van de Big 5 hier vrij rond.
– Ga op game drive (georganiseerde game drives dient u van tevoren te boeken) en zoek naar het Afrikaanse wild en de gelukkigen onder u zullen wellicht de leeuwen, luipaarden of hyena’s gaan zien.
– Daar waar in het verleden de San mensen woonden, kunt u rotsschilderingen terug vinden. Er zijn zo’n 150 geregistreerde rock-art tekeningen terug te vinden in de schuilplaatsen van dit gebied.
– In het park zijn schuilplaatsen -verdekt opgestelde plekken- vanwaar u prachtig de dieren kunt gadeslaan.

Algemene informatie:
– Ongeveer 35 kilometer van het wegennetwerk is geschikt voor normale sedan voertuigen. Daarnaast is er nog 100 km weg die alleen geschikt is voor 4×4 voertuigen.
– Het park heeft diverse picknick plaatsen
– Er is een restaurant waar u terecht kunt voor ontbijt, lunch en diner en er is een winkeltje met basisbenodigdheden
– Er zijn zwembaden voor gasten die verblijven in het park
– Er zijn geen ATM faciliteiten
– Er zijn geen benzine stations dus denkt u eraan de tank te vullen in Musina (70 km vanaf de hoofdingang) of Alldays (65 km vanaf de hoofdingang).

Openingstijden park:
Van 06:00 tot 18:30 van September tot Maart
Van 06:30 tot 18:00 van April tot Augustus

Klimaat
Het klimaat is semi-droog met een gemiddelde jaarlijkse regenval  in ±10 dagen, variërend van 350 mm – 400 mm. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 45 ° C maar zijn over het algemeen draaglijk. De winters zijn mild. Plan uitstapjes in de zomer ’s morgens en in de na-middag.

Conservation Fees: het Zuid-Afrikaanse bestuur van Nationale Parken heeft een dagelijkse entree fee (toegangsprijs) ingesteld voor alle afzonderlijke SAN-parken. Als u meerdere SAN-parken in Zuid-Afrika gaat bezoeken dan is het wellicht zinvol een Wildcard aan te schaffen.

Accommodatie in het Mapungubwe National Park:
SAN Parks Limpopo Forest Tented Camp
SAN Parks Leokwe Rest Camp

All images/information on this page: © SANParks.org 2004-2016

 

 

 

Toevoegen aan reisplan