Kruger National Park

Het Kruger National Park

Het Krugerpark is met een oppervlakte van bijna 20.000 km2  het grootste wildpark van Zuid-Afrika. Het ligt voor het grootste gedeelte in de provincie Limpopo. Het park werd geopend in 1898 tijdens het bewind van president Paul Kruger. Nadat jagers het originele aantal wilde dieren behoorlijk hadden uitgedund van de Sabie tot de Crocodile River werd het gebied onder natuurbescherming geplaatst ,om zo het uitsterven van de resterende dieren te voorkomen.

Het park strekt zich uit van de Crocodile rivier in het zuiden tot de Limpopo rivier in het noorden, die tevens de internationale grens is. In totaal 350 km lang en 65 km breed. Een wegennet van 1863 kilometers voert door het Nationale Park, waarvan ca 697 km teerwegen zijn. Voor de bezoekers zijn er vele verschillende overnachtingsmogelijkheden in de vorm van rest camps en privé accommodaties. Rondtrekken in het park is slechts toegestaan tussen zonsopgang en zonsondergang.  Note: Indien u in een privé park verblijft worden er soms nachtgamedrives georganiseerd.

Toegang
Het Krugerpark heeft negen entree gates (toegangshekken). Bij deze gates betaalt u een entree fee voor uw auto of camper en voor het  aantal personen waarmee u reist. Eenmaal binnen kijkt u uw ogen uit naar de vele dier- en plantensoorten. De bekendste en gevaarlijkste dieren zijn de zgn. Big Five: olifant, buffel, leeuw, luipaard, neushoorn.

Vanaf 1 september 2017 wordt er bij de toegangshekken van het Krugerpark een extra controle gehouden. Bezoekers van 18 jaar en ouder worden gevraagd naar legitimatie. Zorg er dus voor dat u uw paspoort meeneemt indien u het park bezoekt.

Klimaat
In Limpopo is het klimaat sub-tropisch. Er zijn twee seizoenen:  het natte seizoen en het droge seizoen. Het natte regenseizoen valt in de Zuid-Afrikaanse zomer en loopt van oktober tot maart. In dit seizoen is het moeilijker om dieren te spotten aangezien de bladeren van bomen en struiken een uitstekende verstop plek zijn voor wilde dieren. Het droge winterseizoen loopt van april tot september. De vegetatie groeit door een gebrek aan water weinig in deze tijd en blijft laag. De dagen zijn plezierig warm en droog, maar de nachten kunnen koud zijn in deze tijd van het jaar.

Vervoer
U kunt het Krugerpark uitstekend met uw eigen huurauto of camper bezoeken. Het wegennet in het park is prima. U dient wel op de  verharde wegen te blijven. De zandpaden zijn slechts voor echte safarivoertuigen. Indien u met een ranger een georganiseerde game drive maakt komt u wel op de zandpaden.

Het is ook mogelijk om per vliegtuig/ bus  of privé transfer naar het Krugerpark te reizen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Regels
Om de dieren en de natuur te beschermen gelden in het Krugerpark voor bezoekers een aantal strikte regels. De belangrijkste regels zijn:

– U mag uw auto alleen verlaten op plaatsen waar dit is toegestaan zoals in bushcamps en op picknick plaatsen.
– U blijft met uw auto op de al dan niet verharde wegen (uitsluitend verharde paden indien u een gewone huurauto of camper bestuurt).
Ook met een 4 x 4 voertuig is het niet toegestaan om buiten de (zand) paden te rijden.
– Maximum snelheid op teerwegen is 50 km per uur en op gravel/ zand wegen 40 km per uur. Indien er dieren op de paden liggen of staan rijdt u    uiteraard stapvoets of u stopt. Note: Houd rekening met de beperkte snelheid bij het plannen van uw reis!.
– U dient voor sluitingstijd het park te verlaten of – indien u in het park overnacht – bij uw accommodatie in te checken.
– Overnachten in het park mag uitsluitend in vooraf geboekte en erkende accommodaties.
– Het voederen van dieren is ten strengste verboden.
– Uw mobiele telefoon mag u alleen gebruiken in kampen, bij gates of in noodgevallen.
– Zorg voor een goede plattegrond voor u het park ingaat.

De openingstijden:

Gate Times Jan Feb Mar April May June Jul Aug Sept Oct Nov Dec
Entrance Gates Open 05:30 05:30 05:30 06:00 06:00 06:00 06:00 06:00 06:00 05:30 05:30 05:30
Camp Gates Open 04:30 05:30 05:30 06:00 06:00 06:00 06:00 06:00 06:00 05:30 04:30 04:30
All Gates Close 18:30 18:30 18:00 18:00 17:30 17:30 17:30 18:00 18:00 18:00 18:30 18:30

Accommodaties
De meeste SAN parks rest camps (overheids accommodaties) beschikken over elektriciteit, 1e hulp post, winkel, barbecue en gemeenschappelijke keukenfaciliteiten. Vaak is er ook een wasmachine, restaurant of selfservice cafetaria, telefoon en soms een benzine station. Kijk van te voren bij het betreffende park voor de juiste faciliteiten.

Informatie centra zijn te vinden bij Letaba, Skukuza en Berg en Dal rest camp. Nature trails zijn aangelegd in Punda maria rest camp.

Buiten de rest camps zijn er ook andere accommodatiemogelijkheden in het park. Deze liggen veelal in privé wildreservaten en zijn over het algemeen luxer dan de restcamps. In de privé accommodaties zijn vaak volledig verzorgde programma’s opgenomen inclusief maaltijden en game drives. .

Conservation fee
Conservation Fees: het Zuid-Afrikaanse bestuur van Nationale Parken heeft een dagelijkse entree fee ingesteld die van toepassing is op alle parken. Als u meerdere SAN Parks in Zuid-Afrika gaat bezoeken is het wellicht zinvol een wildcard aan te schaffen.

 

All images/information on this page: © SANParks.org 2004-2016

Toevoegen aan reisplan