Kruger National Park

Kruger National Park

Het Krugerpark is met een oppervlakte van bijna 20.000 km2  het grootste wildpark van Zuid-Afrika. Het ligt voor het grootste gedeelte in de provincie Limpopo. Het park werd geopend in 1898 tijdens het bewind van president Paul Kruger. Nadat jagers het originele aantal wilde dieren behoorlijk hadden uitgedund van de Sabie tot de Crocodile River werd het gebied onder natuurbescherming geplaatst ,om zo het uitsterven van de resterende dieren te voorkomen.

Het park strekt zich uit van de Crocodile rivier in het zuiden tot de Limpopo rivier in het noorden, die tevens de internationale grens is. In totaal 350 km lang en 65 km breed. Een wegennet van 1863 kilometers voert door het Nationale Park, waarvan ca 697 km teerwegen zijn. Voor de bezoekers zijn er vele verschillende overnachtingsmogelijkheden in de vorm van rest camps en prive accommodaties. In het park is rondtrekken alleen toegestaan tussen zonsopgang en zonsondergang.

Negen gates
Het park heeft negen entree gates (toegangshekken). Bij de gates betaalt u een entree fee voor de auto en het aantal personen. Eenmaal binnen kijkt u uw ogen uit naar de vele dier- en plantensoorten. De bekendste en gevaarlijkste dieren zijn de zgn. Big Five: olifant, buffel, leeuw, luipaard, neushoorn.

Vanaf 1 september 2017 wordt er bij de toegangshekken van het Krugerpark een extra controle gehouden. Bezoekers van 18 jaar en ouder worden gevraagd naar legitimatie. Zorg er dus voor dat u uw paspoort meeneemt indien u het park bezoekt.

Klimaat
In Limpopo is het klimaat sub-tropisch.

Er zijn twee seizoenen, het natte seizoen en het droge seizoen. Het natte regenseizoen valt in de Zuid-Afrikaanse zomer en loopt van oktober tot maart. In dit seizoen is het moeilijker om dieren te spotten aangezien de bladeren van bomen en struiken een uitstekende verstop plek zijn voor wilde dieren.

Het droge winterseizoen loopt van april tot september. De vegetatie groeit door een gebrek aan water weinig en blijft laag. De dagen zijn plezierig warm en droog, maar de nachten kunnen koud zijn in deze tijd van het jaar.

Vervoer
U kunt het Krugerpark uitstekend met een huurauto bezoeken of camper. Het wegennet in het park is prima. Met eigen auto of camper moet u uiteraard op de verharde wegen blijven, zandpaden zijn slechts voor safarivoertuigen. Een game drive met een ranger is absoluut een aanrader.

U kunt ook per vliegtuig, bus of prive transfer naar het Krugerpark. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Regels
Om het wildleven te beschermen gelden in het Krugerpark voor bezoekers een aantal strikte regels.
De belangrijkste regels zijn:

– U mag uw auto alleen verlaten op plaatsen waar dit is toegestaan zoals in bushcamps en op picknick plaatsen.
– U blijft met uw auto op de al dan niet verharde wegen (verharde paden indien u een gewone sedan rijdt). Het is niet toegestaan buiten de paden te rijden.
– Maximum snelheid op teerwegen is 50 km per uur en op gravelwegen 40 km per uur. – Houd rekening met de beperkte snelheid bij het plannen van uw reis.
– U dient voor sluitingstijd het park te verlaten of bij uw accommodatie in het park in te checken.
– Het voederen van dieren is streng verboden.
– Overnachten in het park mag uitsluitend in vooraf geboekte en erkende accommodaties.
– Uw mobiele telefoon mag u alleen gebruiken in kampen, bij gates of in noodgevallen.
– Zorg voor een goede plattegrond voor u het park ingaat.

De openingstijden:

Gate Times Jan Feb Mar April May June Jul Aug Sept Oct Nov Dec
Entrance Gates Open 05:30 05:30 05:30 06:00 06:00 06:00 06:00 06:00 06:00 05:30 05:30 05:30
Camp Gates Open 04:30 05:30 05:30 06:00 06:00 06:00 06:00 06:00 06:00 05:30 04:30 04:30
All Gates Close 18:30 18:30 18:00 18:00 17:30 17:30 17:30 18:00 18:00 18:00 18:30 18:30

Accommodaties
De meeste SAN parks rest camps (overheids accommodaties) beschikken over elektriciteit, 1e hulp post, winkel, barbecue en gemeenschappelijke keukenfaciliteiten, wasmachine, restaurant of self-service cafetaria, telefoon en een benzine station. Kijk bij het betreffende park voor de juiste faciliteiten.

Informatie centra zijn te vinden bij Letaba, Skukuza en Berg en Dal rest camp. Nature trails zijn aangelegd in Punda maria rest camp.

Buiten deze rest camps zijn er ook andere accommodatiemogelijkheden in het park. Deze liggen veelal in prive wildreservaten en zijn over het algemeen luxer dan de restcamps en bieden veelal volledig verzorgde programma’s inclusief maaltijden en game drives.  .

Conservation fee

Conservation Fees: het Zuid Afrikaanse bestuur van Nationale Parken heeft een dagelijkse entree fee ingesteld die van toepassing is op alle parken. Als u meerdere SANParken in Zuid-Afrika gaat bezoeken is het wellicht zinvol een wildcard aan te schaffen.

 

All images/information on this page: © SANParks.org 2004-2016

Toevoegen aan reisplan