Ais Ais Richtersveld Transfrontier National Park

Ais Ais Richtersveld Transfrontierpark

Het Ais Ais-Richtersveld Transfrontierpark ligt op de grens van Zuid-Afrika en Namibië en sluit de fascinerende Fish River Canyon in. Dit is een plaats van unieke rotsformaties, vele vetplanten, vreemde bomen, diepe stiltes en een waanzinnige sterrenhemel. Het park werd in juli 2007 toegevoegd aan de Wereld erfgoedlijst van Unesco.

Het Richtersveld park wordt in 2-en verdeeld door de Oranjerivier (ook wel Garieprivier genoemd), met haar oevers vol bijzondere planten en struiken. Het park heeft zo’n 2700 verschillende planten waarvan er ongeveer 560 alleen hier voorkomen, vooral in de hoger gelegen gebieden waar regelmatig een verkoelend buitje regen valt.

De meest opvallende soort is wel de Half-Mens succulent (vetplant), een boomachtige plant van zo’n 2 meter hoog, zonder takken, met een toelopende top waar een mopje bladeren groeit. Niet te verwarren met de Quiver tree en de zeer opvallende reusachtige aloë’s. Planten voeden zichzelf hier voornamelijk met het water dat ze halen uit de mist afkomstig van de Atlantische Oceaan.

Het gebied wordt daarnaast ook bevolkt door zo’n 200 soorten vogels, verschillende vissen en reptielen en zoogdieren. De roofdieren die hier in de bizarre hitte overleven zijn: de black-backed jakhals, de bruine hyena, de caracal en het luipaard. De kleine klipspringer komt hier veelvuldig voor, maar ook de kudu, duiker, steenbok, grijze reebok, gemsbok en de Hartmann’s zebra hebben zich aangepast aan het droge landschap.

Richtersveld  is een plaats waar grote archeologische vondsten werden gedaan en nog altijd worden er hier bewijzen gevonden dat mensen deze gebieden lang geleden al bevolkten.

Dit grensoverschrijdende park is nog altijd 1 van de belangrijkste gebieden van natuurlijke rijkdom van Zuidelijk Afrika en de wereld! Het Nama-volk is nu samen met de South African National Parcs betrokken bij het behoud van dit gebied. De Nama’s hebben een sterk cultuurbesef en deze bijzondere bevolking leeft volgens oude tradities en waarden, zoals eeuwenlang hun voorouders dat deden, en zij houden hun eigen taal nog altijd in ere.

In het Richtersveld vindt u geometrische rotsschilderingen en deze zouden de eerste resultaten van het Shamanisme zijn, schilderingen ontstaan uit een staat van trance. In dit gebied zijn maar enkele dierenfiguren op de rotsen aangetroffen. Wilt u zich ervan verzekeren dat u deze schilderingen ziet, ga er dan met een gids op uit. De gidsen kennen de weg maar ook de betekenis van deze eeuwenoude boodschappen en geven u graag meer informatie.

Activiteiten
– De Oranje rivier brengt de bezoeker aangename koelte en verfrissing na een dag van warmte en stof, ga er vissen, zwemmen, spectaculair raften of kanoën.
– Aanschouw de bloemenpracht tussen juni en oktober (afhankelijk van de regenval).
– Er zijn tal van hiking routes in het park, veelal worden deze met een gids gemaakt, maar tussen november en februari worden deze alleen voor zeer fitte mensen aangeraden. Onderneem activiteiten altijd in de vroege ochtend of laat in de middag vanwege de hitte.
– Trails met gids tussen 1 april en 30 september zijn; Venstertrail (4 dagen- 3 nachten) Lelieshoek – Oemsbergtrail (3 dagen – 2 nachten) en Kodaspiek trail (2 dagen – 1 nacht), boek deze hinkingtrails op voorhand!
– Het is hét gebied om u te verplaatsen met een 4×4, en er is zo’n 200 km 4×4 trail in het park. Blijf wel altijd op de paden!

De Aïs-Aïs Hot Springs
In het zuiden van de Canyon vindt u de hot springs met een door Namibie Wildlife gerund resort. Het hete water van 60°C komt uit de bronnen en wordt naar de thermale baden gepompt. Dit water is rijk aan fluoriden, sulfaten en chlorides en zou reumatische pijnen en ziektes die het zenuwstelsel aantasten kunnen verlichten. Maar voor gezonde mensen is het een heerlijk relaxed fenomeen. Aïs-Aïs is het gehele jaar geopend, maar de zomers kunnen extreem heet zijn!

Algemene informatie
– Het gerestaureerde ponton bij Sendelingsdrift geeft u de mogelijkheid om de Oranjerivier veilig over te steken. Vaartijden: Zomer en winter: 8.00 – 16.15 (afhankelijk van de weersomstandigheden)
– Slechts 4×4 voertuigen zijn toegestaan in het park. Zorg dat u tenminste 1 reservewiel, gereedschap en altijd genoeg water meeneemt
– Bij Sendelingsdrift is een benzine station en klein winkeltje voor water en frisdrank. Let op: gesloten in het weekend!
– Het park heeft chalets en kampeer faciliteiten, zorg dat u vroeg bij de ingang van het park bent, want sommige kampeerplekken zijn nog heel wat km,s rijden in het park! Denk aan camera, hoofdbedekking, zonnecrème, insectencrème en extra water.
– Het park heeft géén faciliteiten maar benzine en frisdranken zijn verkrijgbaar in een klein winkeltje in Sendelingsdrift, deze is alleen geopend op door de weekse dagen.
– Er zijn geen ATM faciliteiten in het park.
– Wees voorbereid op het droge harde klimaat, met temperaturen die kunnen oplopen tot 50°C. Plan uw activiteiten in de vroege ochtend uren of de late namiddag. De nachten zijn koel tot koud in de wintermaanden en er is vaak dichte nachtelijke mist/dauw.

Openings tijden van het park:
1 oktober tot 30 april: 07:00 – 19:00 uur
1 mei tot 30 september: 07:00 – 18:00 uur
Kantooruren: 08:00 – 16:00 uur

Conservation Fees: het Zuid-Afrikaanse bestuur van Nationale Parken heeft een dagelijkse entree fee (toegangsprijs) ingesteld voor alle afzonderlijke SAN-parks. Als u meerdere SAN-parks in Zuid-Afrika gaat bezoeken dan is het wellicht zinvol een Wildcard aan te schaffen. Let wel, uw Wildcard is niet geldig in Namibië.

Accommodatie in Richtersveld National Park:
SAN Parks Sendelingsdrift Rest Camp
SAN Parks Tatasberg Wilderness Camp

All images/information on this page: © SANParks.org 2004-2016

Alvast een voorproefje?

Een van onze klanten documenteerde zijn bezoek aan het Ais Ais Richtersveld National Park in 2017: https://vimeo.com/244661679

Toevoegen aan reisplan