Tankwa Karoo National Park

Vlakbij de grens tussen de Noord Kaap en West Kaap provincie van Zuid-Afrika vindt u het Tankwa Karoo National Park. Het gebied waar lichtgevende wolken van stof zweven door het oude landschap. Waar een schildpad geduldig slentert naar de overkant, een hagedis opwarmt in de zon en gemsbokken en hartebeesten op de dorre vlaktes lopen.

Het in 1986 tot Nationaal Park verklaard gebied is nog steeds in ontwikkeling. Men heeft het park inmiddels uitgebreid van 26.000 hectare tot maar liefst 143.000 hectare (in 2010) en is nog altijd groeiende. Als het niet in oppervlakte is dan is het wel in dierenaantallen. Een plek waar de sterrenhemel even adembenemend is als de stilte.

Gelegen tussen het Roggeveld, de Cederbergen en de Klein Roggeveld Bergen is het een bijzonder park dat maar 4 uur rijden van Kaapstad ligt. Het gebied staat bekend om zijn zeldzame plantensoorten en de rijke vogelpopulaties. In het park vindt u antilopes zoals de gemsbok, hartebeest en springbok, maar ook de Kaapse bergzebra komt hier voor.

Voor vogelaars is dit een zeer interessant gebied met 187 verschillende vogelsoorten. U vindt hier verschillende roofvogels zoals arenden, valken en sperwers. Maar ook mooi gekleurde kanaries, de hoopoe, bokmakierie, korhaan en de zeldzame rosse renvogel met zijn uitstekende camouflage.

In het voorjaar tussen augustus en oktober, na de weinige winterregen, ziet u hier de droge grond veranderen in bloementapijten, een bijna onvoorstelbaar fenomeen. Het Karoo-gebied is dan ook vooral bekend door zijn zeldzame vetplanten die prima kunnen leven met het kleine beetje regen dat hier valt (<200 mm per jaar). De zomertemperatuur in januari is gemiddeld 38 graden en er is zeer weinig regenval. Mocht u dit park in de Zuid-Afrikaanse winter bezoeken, neem dan wel warme kleding mee aangezien de gemiddelde temperatuur dan ’s nachts slechts 6 graden is.

Algemene informatie:
– Er zijn geen officiële toegangshekken voor dit park. Rijden in het park is van 1 oktober t/m 31 maart toegestaan tussen 05:30 en 19:00 uur. In de wintermaanden van 1 april t/m 30 september is rijden in het park toegestaan tussen 06:30 en 18:00 uur.
– Alle wegen in het park zijn gravelwegen (onverhard), houdt dus rekening met uw snelheid en zorg voor een reservewiel. De meeste wegen in het park zijn toegankelijk voor 2 wiel aangedreven voertuigen, maar er zijn ook een aantal routes die alleen toegankelijk zijn voor 4×4’s.
– In het park kunt u geen bezine of diesel kopen, dichtbijzijnde plaatsen zijn: Middelpos (52 km), Calvinia (110 km) en Ceres (180 km).
– Er is geen restaurant, winkel of pinautomaat in het park. Zorg dat u tenminste voldoende water heeft.

Activiteiten
– Met uw eigen auto op zoek naar wilde dieren.
– Wandelen en mountainbiken (op de gravelwegen).
– Vogels spotten. In april vindt jaarlijks de Tankwa Birding Bonanza plaats, een vriendschappelijke competitie voor vogelaars.
– 4×4 trails.
– Er zijn twee uitkijkpunten in het park waar u mooie foto’s kunt maken: Gannaga Pass en Elandsberg.

Conservation Fees: het Zuid-Afrikaanse bestuur van Nationale Parken heeft een dagelijkse entree fee (toegangsprijs) ingesteld voor alle afzonderlijke SAN-parken. Als u meerdere SAN-parken in Zuid-Afrika gaat bezoeken dan is het wellicht zinvol een Wildcard aan te schaffen.

Accommodatie in Tankwa Karoo National Park:
Paulshoek cottage
Varschfontein Cottage
Elandsberg Wilderness Camp
Tanqua guesthouse
Campingfaciliteiten (Perdekloof en Langkloof)

All images/information on this page: © SANParks.org 2004-2016

Alvast een voorproefje?

Een van onze klanten documenteerde zijn bezoek aan het Tankwa Karoo National Park in 2017: https://vimeo.com/256399712

Toevoegen aan reisplan