Augrabies Falls National Park

Augrabies Falls National Park

Ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van het stadje Kakamas – in de Noordkaap provincie – ligt het Augrabies Falls National Park. Hier perst de machtige Oranjerivier zich door een nauw – 250 meter diep – ravijn uitgesleten in het massieve graniet. Vlak voor de watervallen heeft de rivier, tezamen met een aantal eilanden en kleinere stroomgeulen, een breedte van ongeveer drie kilometer.

Als het water in de rivier hoog staat, stort er per seconde 405 miljoen liter water in het ravijn. Niet alleen via de hoofdgeul maar ook nog eens via 18 kleinere geulen. Hiermee is de Augrabies Falls de op zes na grootste waterval ter wereld.

Het vallende water maakt enorm veel lawaai en daaraan dankt het gebied de Khoi-naam Aukoerebis, ‘de plaats van het grote lawaai’.

In de loop van miljoenen jaren heeft de rivier over een afstand van 18 kilometer een kloof door graniet uitgesleten. De gladde, gepolijste, door water afgesleten wanden zijn stille getuigen van de enorme krachten van de natuur.

Het Augrabies Falls National Park heeft een totale oppervlakte van 13.600 hectare en ligt in één van de droogste gebieden van Zuid-Afrika, iets wat tot uitdrukking komt in een soort van maanlandschap. De vegetatie die u hier ziet is typerend voor de drogere delen van de zuidelijke Kalahari.

Spectaculaire plekken die u zeker moet gaan bezoeken zijn: de watervallen zelf natuurlijk, Moonrock wat een  prominente bezienswaardigheid van Augrabies Falls is. Wandelen naar de top zal een van de beste uitzichten op het park en de omgeving geven.
Swart Rante, een rotsformatie die een bijzondere scheiding vormt in het landschap. Oranjekom en Ararat bezoekt u voor het spectaculaire uitzicht en om er wild te spotten. Het is de plek om de Verraux arenden te kunnen zien. verraux arend
Als laatste bezoekt u vast Echo Corner, vanwaar u prachtig uitzicht heeft en een geluid kan produceren wat u nog lang zal achtervolgen.

Er leven 47 wildsoorten in het park waaronder luipaarden, maar deze worden niet vaak gezien. De rotsachtige vlaktes vormen een ideale leefomgeving voor klipspringers en klipdassen. Andere aanwezige soorten zijn giraffes, springbok, chacma-baviaan, groene meerkat, bergzebra’s en aardwolf.

Ook vogelliefhebbers genieten hier. U kunt hier tal van wevertjes, valken, hoenders, leeuweriken, buizerds, kanaries, vinken, eenden, duiven, arenden, reigers, vliegenvangers, uilen, mussen, zwaluwen, spechten en hamerkop zien. Zie de kleine dieren als vlinders, schildpadden en hagedissen, maar vooral ook de slangen niet over het hoofd!

Activiteiten
– U kunt wild spotten vanuit uw eigen auto
– Rondom de waterval ligt een deel van het park waar u lange wandeltochten kunt maken. Er is een Klipspringer Hiking trail, een wandelroute verspreid over 3 dagen (2 nachten) voor maximaal 12 personen, op voorhand boeken is essentieel!
– Bij de receptie kunt u wandelkaarten krijgen voor een Dassie Nature trail route, een 5 kilometer lange wandeling vanwaar u naar Arrowpoint, Potholes en Moonrock kunt lopen.
– Er zijn Night drives te boeken, minimaal 4 personen en ook hiervoor geldt; boek op voorhand om teleurstelling te voorkomen.
– Laat u verrassen tijdens de Gariep 3-in-1 Adventure tour, waarbij u gaat kanoën, wandelen en mountain biken. Deze trip dient van te voren geboekt te worden.
– Op de officiële wegen is het toegestaan om te mountain biken, zorg voor uw eigen fiets.
– Volg de Wilderness Road, een 94 kilometer lange 4×4 trail die zo ongeveer 6 uur in beslag gaat nemen. Halverwege de tour zijn toilet voorzieningen en er is een picknick / braai spot.
– Openingstijden van het park 07:00 – 18:30
– In een apart deel van het park kunt u safari’s rijden.

Verblijven in dit prachtige gebied kunt u op een kampeerplek, in chalets en in familie cottages. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Conservation Fees: het Zuid Afrikaanse bestuur van Nationale Parken heeft een dagelijkse entree fee ingesteld die van toepassing is op alle parken. Als u meerdere SANParken in Zuid-Afrika gaat bezoeken is het wellicht zinvol een Wildcard aan te schaffen.

All images/information on this page: © SANParks.org 2004-2016

Alvast een voorproefje?

Een van onze klanten documenteerde zijn bezoek aan het Augrabies Falls National Park in 2017: https://vimeo.com/250291161

Toevoegen aan reisplan