uKhalamba Drakensberg park

Het spectaculaire uKhahlamba-Drakensberg National Park, met een oppervlakte van 243.000 ha, heeft het hoogste en langste bergmassief van Zuid-Afrika. Er zijn bergtoppen die tot meer dan 3.000 meter reiken. uKhahlamba Drakensberg Park ligt in het westen van de provincie Kwazulu Natal, tegen de grens met het kleine landje Lesotho. Vanaf Johannesburg bereikt u het park in circa 4-5 uren rijden en vanaf Durban 2-3 uren.

Het park is onderverdeeld in meerdere reservaten waar u veel bedreigde plant- en diersoorten kunt tegenkomen. Eén van deze reservaten is Giants Castle Game Reserve waar de met uitsterven bedreigde lammergier (of baardgier) voorkomt alsmede veel elanden. Meer in het noorden vindt u het Royal Natal National Park dat vooral bekend is vanwege het imposante amfitheater.

Wandelaars, mountainbikers, berg- en rotsbeklimmers kunnen zich dagen vermaken in de afgelegen valleien, steile rotsen, zandsteen kliffen, grotten, watervallen, rotsachtige paden en in nevel gehulde bossen. Bij de ingangen van het park, het informatiecentrum en veelal ook bij de accommodaties kunt u een gids kopen met de wandelroutes. De routes variëren in lengte en duur en zijn dus voor eenieder geschikt.

Tot ongeveer halverwege de 19e eeuw heeft de San bevolking (bosjesmannen) hier in de basaltgrotten gewoond. Door hun rotstekeningen, van zowel mensen als dieren, is goed weergegeven hoe ze geleefd hebben. U komt deze rotstekeningen op veel plaatsen in Zuid-Afrika tegen, maar ze zijn nergens zo goed bewaard gebleven als in het uKhahlamba-Drakensberg Park. Bezoek de Cannibal Cave of Sigubudu Shelter voor een grote verzameling aan rock-art. Het park staat sinds het jaar 2000 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Het klimaat is overdag het gehele jaar door mild te noemen. Hoog in de bergen kan ’s nachts de temperatuur wel flink dalen. In de winter (mei t/m september) is er kans op zware sneeuwval. Houd in de bergen altijd het weer in de gaten, want er kan snel onweer of dichte mist ontstaan. Neem altijd warme kleding mee wanneer u het park gaat bezoeken. Er zijn diverse plekken om te overnachten o.a. op campings, in berghutten, chalets of zelfs in de grotten.

Toevoegen aan reisplan