Gauteng

Gauteng is de kleinste provincie van Zuid-Afrika met een oppervlakte ongeveer zo groot als Nederland. Het is tevens de dichtstbevolkte provincie en het economische hart van het land. De grootste stad van Zuid-Afrika, Johannesburg, is hier gelegen evenals het bekende Pretoria.

In 1886 werd er goud gevonden in het gebied dat nu bekend staat als Johannesburg, vanaf dat moment trokken veel mensen naar dit gebied om te werken in de mijnen. Naast goud werden er in deze provincie ook diamanten gevonden, de bekendste en grootste is de Cullinan Diamont. Ook vandaag de dag kunt u het dorp Cullinan met haar diamantmijn en het museum bezoeken. Het kleine dorpje is gelegen nabij Pretoria en een sfeervolle plek met oude mijnwerkershuizen die nu dienst doen als winkeltjes en restaurants.

Johannesburg
Johannesburg is de grootste stad van Zuid-Afrika. Bijna alle intercontinentale vluchten landen hier op OR Tambo International Airport. Johannesburg is ene bruisende stad en er wordt veel moeite gedaan om het oude stadscentrum nieuw leven in te blazen. Gezellige terrassen, winkelcentra, bars en restaurants zijn hier volop te vinden. Kinderen kunnen hun hart ophalen bij attractiepark Gold Reef City waar u alles van een zweefmolen tot supersnelle achbanen vindt. Tegenover het attractiepark ligt het Apartheidsmuseum dat zeker een aanrader is voor bezoekers van de stad. U kunt bij ons verschillende excursies in en rond Johannesburg boeken waarbij een gids u langs de bezienswaardigheden van de stad rijdt. Ook kunt u kiezen voor de Hop on Hop off sightseeing bussen die door de stad reizen (vraag ons naar de mogelijkheden voor excursies).

Soweto
De zwarte township Soweto is de grootste van Johannesburg en ontstond tijdens de Apartheid. De inwoners voerden een felle strijd tegen de Apartheid. In Vilakazi Street woonden twee winnaars van de Nobel Vredesprijs: Aartsbisschop Desmond Tutu en Nelson Mandela. Ook Kliptown is een bezoek waard, hier ondertekende onder andere Nelson Mandela de officiële verklaring van de rechten van de mens, de Freedom Charter. Dit was de grondlegging van de huidige grondwet van Zuid-Afrika.

Pretoria
Pretoria is vernoemd naar de leider van de Voortrekkers Andries Pretorius. Tegenwoordig wordt de stad ook wel Tshwane genoemd, maar de lokale bevolking noemt de stad liefkozend Jakaranda City. De Jakarandabomen die prachtige paarse bloeisels dragen in oktober, zorgen voor een bijzonder straatbeeld. Omdat Jakaranda’s geen inheemse bomen maar ‘indringers’ zijn, mogen ze echter niet meer geplant worden.

In Pretoria vindt u nog veel monumenten die herinneren aan de Voortrekkers die vanaf De Kaap de lange reis naar het noord-oosten maakten op zoek naar meer vrijheid en grond. Het Voortrekker Monument is natuurlijk de bekendste en is leuk om te bezoeken. Binnenin het grote vierkante monument vindt u een museum en prachtige gebeeldhouwde muren die het verhaal van de Grote Trek vertellen. U kunt met trappen of de lift naar de top van het gebouw, vanaf hier heeft u een mooi uitzicht over de stad. Bij het monument is een souvenirwinkeltje en een restaurantje. Bezoek als u in Pretoria bent ook het oude stadscentrum rond Kerkplein, het Paul Kruger Huis (museum) en de bekende Union Buildings. In de Uniegebouwen zetelt de regering en er is een prachtige terrastuin waar u kunt wandelen of picknicken. Hier vindt u ook een enorm standbeeld van voormalig president Nelson Mandela.

Toevoegen aan reisplan