Mpumalanga

Mpumalanga wordt wel de toegangspoort tot het Kruger National Park genoemd, maar deze provincie heeft nog veel meer attracties. De natuur kent er verschillende schitterende gedaantes met bergen, watervallen, meren, thermische bronnen, graslanden, moerassen en u vindt er veel soorten flora en fauna.

In de zomer kan het in het laagland meer dan 35ºC worden maar meestal schommelt de temperatuur rond de 24ºC. Er kunnen in die periode heftige plensbuien vallen. In de hooglanden kan het in de winter ligt vriezen maar in de lagere gedeeltes varieert de temperatuur van 10ºC tot 26ºC.  Let op: in het laagland komt malaria voor.

De hoofdstad van Mpumalanga is Nelspruit en ligt aan de Crocodile River Valley. Dankzij de ligging aan deze rivier en het subtropische klimaat is het er erg vruchtbaar. De omgeving is erg bosrijk en er groeien allerlei soorten fruit, exotische planten en bloemen en is het een belangrijke tabak- en houtindustrie. Nelspruit is een toegangspoort voor de bezienswaardigheden in Mpumalanga, Kruger National Park en eSwatini (Swaziland). In de stad zijn diverse horeca gelegenheden, geldautomaten en het is een goede lokatie om uw inkopen te doen. Er is ook een luchthaven in Nelspruit.

In Mpumalanga heeft u uitstekende mogelijkheden om te mountainbiken, bergbeklimmen, raften, bungee jumpen, ballonvaren en wandelen. In deze provincie vindt u zeldzame exemplaren van de San-rotskunst. In  Botshabelo Historical Village komt u meer te weten over de cultuur van één van de Zuid-Afrikaanse stammen, de amaNdebele. Het Shangaan Cultural Village nabij Hazyview is eveneens erg leuk om te bezoeken om meer te weten te komen over de Shangaan, Zulu’s en Thonga’s en kennis te maken met hun muziek en dans.

Watervallenroute in Mpumalanga
Mpumalanga ligt hoog en het regent er veel. Hierdoor, en door erosie, zijn er spectaculaire watervallen ontstaan. De Watervallenroute van ongeveer 100 km voert u langs een aantal schitterende watervallen in de oude goudmijnstreek tussen Sabie en Graskop.

Enkele bekende watervallen zijn de Horseshoe Falls die zijn naam dankt aan de vorm van een hoefijzer, de Lone Creek Falls, de sierlijke Bridal Veil Falls die doet denken aan een bruidssluier en de Mac-Mac Falls die zijn vernoemd naar Schotse goudzoekers. Bij de Mac-Mac Falls kunt u geweldig picknicken én zwemmen in de Mac-Mac Pools die hier 3 km vandaan liggen. Verder zijn er nog de Maria Shires Falls, de Lisbon Falls en de Berlin Falls. Deze laatste schitterende waterval stroomt door een natuurlijk gevormde sluis voordat het 80 m lager in een diepgroen meer belandt. De Watervallenroute ligt in het oosten van Mpumalanga nabij Sabie en Graskop.

Blyde River Canyon Nature Reserve

De Blyde River Canyon is een spectaculaire kloof van maar liefst 30 km. Het is de op twee na grootste kloof van de wereld. Al eeuwenlang baant de snelstromende Blyde River zich door een gebied dat op 700 m hoogte ligt dat bestaat uit kleigrond en kwartsgesteente. Door erosie is er een indrukwekkende wirwar van kliffen, eilanden en rotsplateaus ontstaan die samen de Blyde River Canyon vormen.

Hieruit zijn een aantal heel bijzondere vormen ontstaan zoals de Pinnacle. Dit is een gigantische stenen ’toren’ die zo uit de grond lijkt te komen. In de gelaagdheid van deze eigenaardige pilaar kunt u zijn geschiedenis zien, ooit lag zijn top onder zeeniveau. In de buurt liggen twee fantastische uitzichtpunten: Wonder View en God’s Window. Ondanks de vele toeristische stalletjes is het hier echt waanzinnig mooi. Bij God’s Window wordt u via een klein pad naar een punt geleid waar u uitkijkt over de laagvlaktes die wel 1000 m onder u liggen.

Andere bijzondere geologische vormen in het Blyde River Canyon Nature Reserve langs de Panorama Route zijn de Three Rondavels. Deze drie ronde heuvels hebben veel gelijkenissen met de traditionele hutten van de Xhosa-stam. Ze zijn door de erosie van zacht gesteente onder een soort kap van harder gesteente uitgesleten. Het lijkt alsof de daken van de hutten zo boven de kloof uitsteken.

De indrukwekkende Bourke’s Luck Potholes zijn ontstaan door het samenkomen van de Blyde River (rivier van het geluk) en de Treur River (rivier van het verdriet). Het zijn bizarre cilindervormige gaten waaruit de eerste goudzoekers enorme hoeveelheden goud omhoog haalden.

Bij het nabijgelegen Visitor’s Centre kunt u meer info over het Blyde River Canyon Nature Reserve krijgen. Hiervandaan vertrekken enkele korte, mooie wandelingen. U kunt ook de schitterende Blyde River Canyon Hiking Trail van 60 km maken die ongeveer 5 dagen duurt. Deze voert u langs allerlei landschappelijke en geologische hoogtepunten van de Blyde River Canyon.

Pilgrim’s Rest
Pilgrim’s Rest is een levend museum dat u terug brengt naar de tijd van de goudzoekers. In 1873 vond Alec “Wheelbarrow” Patterson hier goud en al gauw zochten er nog zo’n 1500 gelukzoekers mee. Tot 1971 was Pilgrim’s Rest een goudmijnstadje toen de laatste mijn, Bete Mine, werd gesloten.
Tegenwoordig is het in oude staat teruggebracht en kunt u als bezoeker allerlei huizen, horeca, het postkantoor, de St Mary’s Church en zelfs het kerkhof bezoeken.

Toevoegen aan reisplan