Port Shepstone

Port Shepstone is een plaats van redelijke grootte aan de zuidkust van de provincie Kwazulu Natal zo’n 120 kilometer ten zuiden van Durban. De plaats werd gesticht in 1867 toen er marmer in de omgeving werd ontdekt en men vernoemde de nederzetting naar Sir Theophilus Shepstone die destijds onderdeel was van de regering in Natal. Om de uitvoer en dus de handel te bevorderen, werd er een haven gebouwd die in 1880 in gebruik werd genomen. In 1882 arriveerde een groep van 146 Noorse immigranten die een grote rol speelden in de ontwikkeling van het gebied. Echter toen in 1901 de spoorlijn naar Durban voltooid werd, kwam de bedrijvigheid in de haven tot stilstand en slipte dicht voor grote vrachtschepen.

De Mzimkulu rivier is de langste rivier van de zuidkust en de naam betekent ‘Home of all rivers’. De rivier leent zich goed voor boottochten, raften, kanoën etc. Daar waar de rivier zich samenvoegt met de Mzinkulwana rivier begint de 24 kilometer lange Oribi Gorge (kloof). Hier ziet u mooie rotsen zoals de ‘Overhanging Rock’ en de 170 meter hoge Lehr’s Falls. Wie op zoek is naar een adrenaline-boost kan abseilen op een hoogte van 110 meter. Ook zijn er mooie hikingroutes waarbij u omringd bent door de prachtige natuur, meer dan 250 vogelsoorten, apen en bokken.

Voor de kust van Port Shepstone kunt u onder andere snorkelen, surfen, vissen en waterskiën (Banana Beach, Melville Beach) in het warme water van de Indische Oceaan of een lekkere strandwandeling maken. De stranden hebben de zogenaamde ‘blauwe vlag’ status wat betekent dat het strand schoon, veilig en milieuvriendelijk is. Het zijn heerlijke zandstanden ideaal voor een dag aan zee. Voor de kust kunt u met een beetje geluk dolfijnen zien, vooral tijdens de zogenaamde ‘sardine run’ nemen ze in aantal toe. Tussen juni en november trekken walvissen langs de kust dus houdt uw ogen open wanneer u gedurende deze maanden Port Shepstone bezoekt. In de omgeving zijn een aantal natuurreservaten die u kunt bezoeken zoals het Oribi Gorge Nature Reserve waar mooie picknickplaatsen en wandel/hikingroutes zijn langs de kloof en door bossen. Naast vogels vindt u hier verschillende soorten antilopes. Helaas wordt de zeldzame oribi, ondanks de naam van het reservaat, niet veel gezien. In dit wonderschone reservaat leven luipaarden, apen, verschillende soorten antilopes, vele vogelsoorten waaronder vijf verschillende soorten Kingfishers en zeven verschillende soorten arenden.

Golfers kunnen terecht op de Port Shepstone Golf Course.

Toevoegen aan reisplan