Pretoria

Pretoria werd lang beschouwd als het bastion van de Apartheid, maar sinds de komst van Nelson Mandela is de stad uitgegroeid tot de vaandeldraagster van gedeelde macht en verdraagzaamheid. Grote gebouwen in Victoriaanse stijl staan harmonieus naast parkjes en pleintjes versierd met standbeelden en jacaranda’s. Sinds 2005 heet deze politieke hoofdstad Tshwane, wat betekent “wij zijn hetzelfde”. De meeste mensen gebruiken echter nog de naam Pretoria.

Pretoria is ook de administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika. De Volksraad gaf zijn akkoord om een stad te bouwen die de naam Pretoria zou dragen. Deze beslissing werd genomen op 16 december 1855, een datum die beschouwd wordt als de geboortedatum van Pretoria. De naam werd gekozen door Marthinus Wessel Pretorius, als eerbetoon aan zijn vader, Commandant-Generaal Andries Pretorius, held van de Bloedrivier en onderhandelaar met de Britten. Pretoria werd de zetel van de regering op 1 mei 1860.

Bezienswaardigheden Pretoria

In de stad bevindt zich het ‘Voortrekker Monument’, een enorm gedenkteken opgedragen aan de ‘Boers’. Het monument vertelt de geschiedenis van de Grote Trek. Het is het symbool bij uitstek van het Afrikaner volk en zijn geschiedenis. In de binnenstad van Pretoria staat ook het huis van Paul Kruger. Hij woonde hier tijdens zijn presidentschap, van 1883 tot 1900. De woning, een historisch monument, is omgevormd tot museum over het leven van Kruger en zijn tijdperk. In het hart van het stadscentrum, op Church Square, staat het standbeeld van Paul Kruger. Het plein wordt omringd door indrukwekkende openbare gebouwen, zoals de ‘Old Raadsaal’ en het Paleis van Justitie. Een beroemd gebouw in Pretoria is zeker Union Building, dat de Engelse architect Sir Herbert Baker tussen 1910 en 1913 als regeringszetel op een heuvel bouwde.  Op 9 mei 1994 vond de inauguratie hier plaats van Nelson Mandela.  Aan een met zuilen versierd halfrond, dat aan beide zijden door torens met koepeldak wordt geflankeerd, zijn twee identieke vleugels gebouwd. Vanuit het 275m lange gebouw, heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Voor het gebouw ligt een mooie tuin en er staat een groot standbeeld van Mandela.

Pretoria wordt wel Jacaranda-City genoemd,  dit komt door de aanwezigheid van 70.000 Jacaranda-bomen (palissanderbomen) die zich langs de straten bevinden. Als de bomen tijdens de maand oktober in (paarse) bloei staan, komt de schoonheid van de stad volledig tot zijn recht.

Door een uitstekende toeristische infrastructuur is Pretoria ook een ideale vakantiebestemming. Het kent ook een bruisend nachtleven door de vele studenten.

Weer Pretoria

In de zomer (onze winter) is het warm en nat. In de maanden december en januari valt de meeste regen, met gemiddeld 15 dagen en 100 ml per maand. De winters zijn mild en droog. Overdag loopt de temperatuur al snel op naar 15-22 graden Celcius. ’s Nachts kan er vorst aan de grond ontstaan.

Toevoegen aan reisplan