Piet Retief

In het zuid-oostelijke puntje van de provincie Mpumalanga, tegen de grens met Swaziland, vindt u Piet Retief in de mooie groene Assegaai Vallei. Deze plaats is vernoemd naar één van de leiders van de Voortrekkers die van de Kaap naar het noord-oosten van Zuid-Afrika trokken op zoek naar meer vrijheid. In februari 1838 werd Piet Retief tijdens deze tocht vermoord door Dengaan, de koning van de Zulu’s, na onderhandelingen over het grondgebied. In 1882 werd dit dorp gesticht (destijds een inwoneraantal van 72), en kreeg zijn naam. Officieel is de nieuwe naam sinds 2010 eMkhondo (veel Afrikaanse plaatsnamen werden door de regering gewijzigd), de meeste mensen verkiezen echter om Piet Retief te gebruiken.

Piet Retief wordt door veel mensen gebruikt als een stop op weg naar de zuidelijke resorts van Mozambique, de kust van Kwazulu Natal, het Krugerpark of Swaziland.

Piet Retief ligt in een bosrijk gebied aangezien dit een houtproducerende regio is. Voor wie wil weten en zien hoe papier gemaakt wordt, is een rondleiding bij de papierfabriek van Mondi Forest Pulp & Paper Plant aan te raden, zij staan bekend om hun inspanningen om op een milieuvriendelijke manier papier te vervaardigen. De grootste bezienswaardigheid in het dorp zelf is de Nederlands Hervormde kerk die gebouwd is in 1921 en ontworpen door architect Gerard Moerdijk die ook het Voortrekker Monument ontwierp. Veel Nederlanders rijden langs één van de omliggende plaatsen om een foto bij het plaatsnaambord te maken van Amsterdam, Ermelo of Amersfoort (afhankelijk van uw route).

De verschillende dammen, rivieren en stroompjes hier lenen zich goed voor (vlieg-)vissen. Ook is dit gebied in trek bij vogelliefhebbers en hikers, er zijn verschillende routes die variëren in lengte van een paar uren tot meerdere dagen. Een bekende route is de Assegai Hiking Trail die u door schitterend heuvel-/bergachtig gebied leidt. De Phongolo Highlands Hiking Trails zijn langere tochten, van één tot vijf dagen. Wie een lange tocht wil maken kan kiezen voor de Ngcaka of Mpisi route. De meeste vogels vindt u in het gebied ten zuid-oosten van Piet Retief.

Wat u verder nog kunt doen, is het Piet Retief Game and Birds Park bezoeken waar een verscheidenheid aan lokale flora en fauna te bezichtigen is. Bij de Oribi Conservatory kunt u deze ontzettend schattige kleine antilopes van dichtbij bekijken, men zet zich hier in voor het vootbestaan van de oribi. Bij het informatiecentrum komt u meer te weten over de historie van het dorp. Tot slot zijn er in de buurt een aantal oorlogsmonumenten zoals het Zulu War Memorial en het monument en de begraafplaats ter nagedachtenis aan de Britse soldaten die omgekomen zijn tijdens de Battle of Intombe.

Toevoegen aan reisplan