Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Mpumalanga

Mpumalanga ligt aan de oostkust van Zuid-Afrika en de naam van deze provincie betekent dan ook de 'plek waar de zon opkomt'. Het is de toegangspoort van het beroemde Kruger National Park dat vlak ten noorden ligt. Maar Mpumalanga heeft nog veel meer attracties. De natuur kent er verschillende schitterende gedaantes met bergen, watervallen, meren, thermische bronnen, graslanden, moerassen en er leven veel soorten flora en fauna.

Avontuurlijke activiteiten in Mpumalanga
In Mpumalanga heeft u uitstekende mogelijkheden om te mountainbiken, bergbeklimmen, raften, bungee jumpen, ballonvaren en wandelen. In deze provincie vindt u zeldzame exemplaren van de San-rotskunst en in het Botshabelo Historical Village komt u meer te weten over de cultuur van één van de Zuid-Afrikaanse stammen, de amaNdebele.
In de zomer kan het in het laagland meer dan 35ºC worden maar meestal schommelt de temperatuur rond de 24ºC. Er kunnen in die periode heftige plensbuien vallen. In de hooglanden kan het in de winter ligt vriezen maar in de lagere gedeeltes varieert de temperatuur van 10ºC tot 26ºC.
Let op: in het laagland komt malaria voor.

Nelspruit: hoofdstad van de provincie Mpumalanga
Nelspruit is de hoofdstad van Mpumalanga en ligt aan de Crocodile River Valley. Dankzij de ligging aan deze rivier en het subtropische klimaat is het er erg vruchtbaar. De omgeving is erg bosrijk en er groeien allerlei soorten fruit, exotische planten en bloemen en is het een belangrijke tabak- en houtindustrie.

Nelspruit is een toegangspoort voor de bezienswaardigheden in Mpumalanga, Kruger National Park en Swaziland. In het stadje heb je bussen en touroperators die je naar de attracties brengen, allerlei horeca, geldautomaten en zijn er verschillende supermarkten om vast een voorraadje in te slaan.
Zin om te winkelen? Dan kunt u uw geluk op in de ietwat opzichtige Riverside Mall, 5 km te noorden van Nelspruit. Leuk voor een wandeling is de National Lowveld Botanic Gardens waar inheems bos, tropische planten en baobab-bomen te zien zijn. In de buurt liggen enkele mooie wandelingen door de Lowveld en enkele historische plaatsjes. Vlak ten noordwesten vindt u het Croc River Reptile Park waar u de originele bewoners van de Crocodile River kunt zien.

Watervallenroute in Mpumalanga
Mpumalanga ligt hoog en het regent er veel. Hierdoor en door erosie zijn er spectaculaire watervallen ontstaan; nergens in zuidelijk Afrika bevinden zich zoveel watervallen! De Watervallenroute van ongeveer 100 km voert je langs een aantal schitterende watervallen in de oude goudmijnstreek tussen Sabie en Graskop. Omdat de route nogal glibberig kan zijn, is het erg aan te raden je aan de veiligheidsvoorschriften te houden.

U begint in Sabie in het noordoosten van Mpumalanga waar u de R532 inslaat. U komt als eerste langs de Horseshoe Falls die zijn naam dankt aan de vorm van een hoefijzer. Dan gaat u weer terug de Old Lydenburg Road op richting de Lone Creek Falls. Deze watervallen zijn een soort sproeiregen die van bijna 70 m naar beneden vallen op varens en een bos. Even verderop liggen de sierlijke Bridal Veil Falls die je doen denken aan een bruidssluier.

Terug op de Old Lydenburg Road gaat u naar het noorden naar de Mac-Mac Falls die zijn vernoemd naar Schotse goudzoekers. Hier kunt u geweldig picknicken én zwemmen in de Mac-Mac Pools die hier 3 km vandaan liggen. Hierna volgen de Maria Shires Falls die middenin een bos liggen die vooral na een regenbui een enorm geraas veroorzaken.

Verder naar het noorden komt u langs Graskop en kom je langs de Lisbon Falls. Deze watervallen storten maar liefst 90 m naar beneden. Vlakbij liggen de absolute must see Berlin Falls. Deze schitterende waterval stroomt door een natuurlijk gevormde sluis voordat het 80 m lager in een diepgroen meer belandt. De Watervallenroute ligt in het oosten van Mpumalanga nabij Sabie en Graskop.

Blyde River Canyon Nature Reserve in Mpumalanga

De Blyde River Canyon is een spectaculaire kloof van maar liefst 30 km. Het is de op twee na grootste kloof van de hele wereld! Al eeuwenlang baant de snelstromende Blyde River zich door een gebied dat op 700 m hoogte ligt dat bestaat uit kleigrond en kwartsgesteente. Door erosie is er een indrukwekkend wirwar van kliffen, eilanden en rotsplateaus ontstaan die samen de Blyde River Canyon vormen.

Hieruit zijn een aantal heel bijzondere vormen ontstaan zoals de Pinnacle. Dit is een gigantische stenen toren die zo uit de grond lijkt te komen. In de gelaagdheid van deze eigenaardige pilaar kunt u zijn geschiedenis zien. Ooit lag zijn top onder zeeniveau. In de buurt liggen twee fantastische uitzichtpunten: Wonder View en God's Window. Ondanks de vele toeristische stalletjes is het hier echt waanzinnig mooi. Bij God's Window wordt u via een klein pad naar een punt geleid waar u uitkijkt over de laagvlaktes die wel 1000 m onder u liggen.

De drie Rondavels in Mpumalanga
Andere bijzondere geologische vormen in de Blyde River Canyon Nature Reserve zijn de Three Rondavels. Deze drie ronde heuvels hebben veel gelijkenissen met de traditionele hutten van de Xhosa-stam. Ze zijn door de erosie van zacht gesteente onder een soort kap van harder gesteente uitgesleten. Het lijkt alsof de daken van de hutten zo boven de kloof uitsteken.

De indrukwekkende Bourke's Luck Potholes zijn ontstaan door het samenkomen van de Blyde River (rivier van het geluk) en de Treur River (rivier van het verdriet). Het zijn bizarre cilindervormige gaten waaruit de eerste goudzoekers enorme hoeveelheden goud omhoog haalden.
Bij het nabijgelegen Visitor's Centre kunt u meer info over het Blyde River Canyon Nature Reserve krijgen. Hiervandaan vertrekken enkele korte, mooie wandelingen. U kunt ook de schitterende Blyde River Canyon Hiking Trail van 60 km maken die ongeveer 5 dagen duurt. Deze voert u langs allerlei landschappelijke en geologische hoogtepunten van de Blyde River Canyon.

Je kunt ook prima met de auto langs de kloof rijden. Een aanrader is de Panorama Route. Maar heeft u de tijd, verken dit gebied dan zeker te voet! Niet alleen geniet u nog meer van de prachtige omgeving maar u heeft ook een grotere kans de verschillende dieren te spotten. Hier leven namelijk onder andere nijlpaarden, krokodillen, diverse vogel-, reptiel- en antilopensoorten én alle soorten apen die in Zuid-Afrika voorkomen.

Pilgrim's Rest in Mpumalanga

Pilgrim's Rest is een levend museum dat u terug brengt naar de tijd van de goudzoekers. In 1873 vond Alec "Wheelbarrow" Patterson hier goud en al gauw zochten hier al zo'n 1500 gelukzoekers mee. Tot 1971 was Pilgrim's Rest een goudmijnstadje toen de laatste mijn Bete Mine werd gesloten.
Tegenwoordig is het in oude staat teruggebracht en kunt u als bezoeker allerlei huizen, horeca, het postkantoor, de St Mary's Church en zelfs het kerkhof bezoeken. Op een van de graven staan de mysterieuze woorden 'robber's grave'... u heeft hier ook zelf kans op fortuin! Het Diggings Museum organiseert namelijk tours waarmee u in de Pilgrim's Creek naar aangeslibd goud gaat zoeken. Pilgrim's Rest ligt in het noordoosten van Mpumalanga aan de R533.

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.