Durban

Durban is vernoemd naar de gouverneur van de Kaap in 1824; Benjamin D’Urban. Door de ontwikkeling in de suikerrietindustrie groeide de stad uit tot een belangrijke haven. Vandaag de dag heeft het een van de grootste havens in de wereld. De stad kreeg een eigen karakter door de arbeiders die voor weinig geld uit India werden gehaald om op de suikerplantages te werken.

Durban staat bekend als de plaats waar de mensen relaxt zijn. Het is een opwindende, cosmopolitische stad met brede zandstranden, een overvloed aan culturele attracties, een fantastisch nachtleven en het hele jaar een zonnig klimaat. Durban is gebouwd rond de drukste haven van Zuid-Afrika en laat een fascinerende versmelting zien van Europese, Indiase en inheemse Zoeloe invloeden. In deze stad geniet men van de warme Indische Oceaan, de mooie stranden en de overdadige subtropische begroeiing. Durban heeft de grootste concentratie Indiase immigranten en dat zie, hoor, proef en ruik je overal in terug. Vele restaurants in Durban bieden dan ook de heerlijke kruidige keuken uit India. Er heerst een gezellige sfeer door deze bijzondere mix van Oost en West.

Het gebied rond Grey Street en de Victoria Street Market roepen herinneringen op aan Oosterse bazaars, met winkels en stalletjes die specerijen, sari’s, koperen ornamenten en sieraden verkopen. Bezoek de Grey Street Moskee, de grootste moskee op het zuidelijke halfrond of het grootste shoppingcomplex van Afrika: Gateway Theatre of Shopping.

Historische gebouwen zijn herinneringen aan het Britse koloniale verleden, in het bijzonder de Durban City Hall. Dit Edwardiaanse, neobarok gebouw is in 1910 gebouwd en is een kopie van het stadhuis van Belfast; het herbergt een museum, een kunstgalerij en een bibliotheek. Vlak in de buurt, in het oude stationsgebouw in Pine Street, vindt u Tourist Junction waar u veel informatie kunt krijgen.

Op 30 km van Durban ligt de Valley of a Thousand Hills, een gebied met golvende heuvels waar toeristen de traditionele Zoeloe manier van leven kunnen meemaken in cultural villages zoals het Assagay Safari Park. Ook op korte afstand ligt Pietermaritzburg, de op één na grootste stad in KwaZulu-Natal, met vele mooie bakstenen huizen uit de Victoriaanse en Edwardiaanse tijd. De mooie City Hall is een nationaal monument.Het bakstenen station heeft in plaats in de geschiedenis gekregen toen Mahatma Gandhi hier gedwongen werd uit de trein te stappen in 1893 vanwege zijn ras – een incident waarmee zijn politieke carrière van start ging. Een standbeeld eert deze Indiase vrijheidsvechter

Weer Durban
Durban geniet het hele jaar door van een aangename temperatuur met gemiddelden van 27 graden Celcius in de warmste zomermaanden en 21 graden Celcius in de koudste wintermaand. De meeste regen valt in de maanden oktober t/m maart.

De stranden
Durban is ideaal voor waterliefhebbers. Surfers voelen zich als een vis in het water door de wilde golven en op vele plaatsen worden surflessen aangeboden en surfboards verhuurd. Naast het strand vindt u een zes kilometer lange promenade ook wel bekend als De Golden Mile. Hier vindt u amusementsparken, discotheken, bars, restaurants en meer.

Victoria Street Market
Heeft u zin om te shoppen? Victoria Street Market biedt bijna tweehonderd stalletjes met o.a. mooie gevlochten manden en houten beeldjes, maar u vindt er ook heerlijk verse vis, exotische specerijen en Indische specialiteiten.

Kinderen
Indien u met kinderen reist is Durban ook een leuke bestemming, bezoek het uShaka Marine World aquarium: een groot park met allerlei waterattracties, een speeltuin, een aquarium met o.a. haaien en dolfijnen, diverse restaurants en een winkelcentrum.

Wandeling door het oude centrum – Durban bezienswaardigheden
Als u in Durban bent, laat dan het strand een dagje voor wat het is en wandel in het mooie oude stadscentrum. Begin bij het statige stadhuis in Smith Street, met haar 48 meter hoge koepel. Het stadhuis werd geprezen als een van de mooiste koloniale stadhuizen van het Britse rijk. Op een paar meter afstand ligt het Natural Science Museum. De entree is gratis en u kunt er een uitgebreide collectie opgezette Afrikaanse dieren bewonderen. Zet uw stadswandeling voort richting de Durban Art Gallery. Dit museum is zeven dagen per week open. Het is één van de eerste musea in Zuid-Afrika, die inheemse kunst tentoonstelde. Nog steeds staat het werk van lokale kunstenaars en inheemse kunstnijverheid centraal.

Mocht u het Apartheid Museum in Johannesburg gemist hebben, dan is het een must see. Het biedt een aangrijpende tentoonstelling over het leven als Afrikaan tijdens het voormalige regime. Bewonder hier wassen beelden, een fotoreportage van protesten en rebellen en tentoonstellingen over Indiase Grey Street en de glorieuze Juma Musjid moskee. Sluit uw dag af met het KwaZuzulwazi Science Centre, waar exposities zijn over de Zulu-cultuur.

Toevoegen aan reisplan