Clanwilliam

Clanwilliam is een dorp in de West-Kaap provincie, gelegen in de prachtige Olifants River Valley, zo’n 230 km ten noorden van Kaapstad. Aan de westzijde van het dorp bevinden zich de rotsformaties van de Cederberg Mountains, een zeer populair gebied voor hikers.

Clanwilliam is één van de 10 oudste plaatsen in Zuid-Afrika. Naar het westen ligt de kustplaats Lamberts Bay en in het noorden de N7 volgend, komt u uit in Namibië. Mooi strategisch gelegen dus voor wie op doorreis is. Rust, eindeloze stilte en ruimte, maar ook avontuur zijn kernwoorden voor deze bijzondere omgeving.

En wat te denken van een trip door het Namaqualand  om hier tal van wilde bloemen te zien bloeien dat het een lieve lust is (tussen augustus en september). Bezoek zeker de Biedouw Valley of de Ramskop Nature Garden als u liefhebber bent van al wat bloeit en groeit. Neem een route na een goede regenbui, waarbij u Lutzville, Vredendal, Vanrhynsdorp en Klawer combineert om een uitbundige Wilde Bloemen pracht te aanschouwen! Op een regenachtige, mistige of koude dag zult u teleurgesteld worden als u alleen maar oog voor de bloemen hebt, zij hebben zon en warmte nodig om te kunnen stralen.

De Ramskop Nature Garden is gelegen aan de rand van de Clanwilliam dam, een gebied waar u kunt waterskiën maar ook tal van andere wateractiviteiten zoals vissen kunt ondernemen (koop een visvergunning).

Clanwilliam is een rustig dorp, waar u een museum vindt dat de geschiedenis van het dorp verteld. Er is ook een oude gevangenis, beide zijn in weekenden en op feestdagen gesloten. In de dorpskern vindt u zeven oude gebouwen (nu monumenten) waaronder het oude boerderijhuis van Jan Disselsvalleij, ooit de naamdrager van het dorp, voordat het Clanwilliam heette. Er zijn ook wat kunst galerieën waar vaak lokale artiesten hun werk tentoonstellen, maar u vindt hier evengoed schilderijen van tal van andere Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Heel lang geleden waren de Khoi en de San mensen hier de artiesten en hun werk is verspreid over tal van rotsformaties in de omgeving. Boek een tour met een gids als u het niet wil mislopen, want in deze omgeving vindt u de best bewaarde en meeste San Rock art schilderingen.

Rooibos theeplanten zijn inheems planten in dit gebied en worden in grote aantallen verbouwd. En het is zeker de moeite waard om de fabriek of een Rooibos boerderij te bezoeken en te zien dat er van Rooibos veel meer producten verkrijgbaar zijn.

Net buiten Clanwilliam via een prachtige route door de thee-bush-velden bereikt u Wupperthal. Hier hebben de Rhenish missionarissen in 1834 een schoenfabriekje gesticht en de back-to-basic wandelaar moet echt even gaan kijken naar de “veldskoene’ en er mogelijk een paar bestellen om later op te halen. Onderweg zou u even kunnen stoppen bij het graf van Louis Leipoldt een bekende botanist, kok en dichter.

 

Van Clanwilliam is het eenvoudig reizen naar de Cederberg Wilderness Area, waar u uitzichten hebt van, of naar, bijzondere rotsformaties. Waar rotsklimmen, hiken en wandelend fotograferen prachtige plaatjes op leveren. Kijk ook uit naar de bijzondere en met uitsterven bedreigde Clanwilliam Ceder Boom. Wie weet gaat deze het niet meer redden en ziet u 1 van de laatste exemplaren. Neem één van de vele prachtige bergpassen om een helikopter view te krijgen over het adembenemende landschap, waar stilte nog heel gewoon is. En stop onderweg bij een ‘Padstal’ voor plaatselijke lekkernijen.

Toevoegen aan reisplan