Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Swaziland

Een land wat door cultuur, erfgoed, de adembenemende natuur, het Afrikaanse wildlife inclusief the Big 5 en haar overvriendelijke bevolking zeer zeker de moeite van een bezoek waard is!

Een land aan 3 zijden grenzend aan Zuid-Afrika en aan de oostelijke zijde grenzend aan Mozambique. Aan de oostzijde van het land vindt u ook de Lubombo Mountains. Swaziland en ook de mensen zijn vernoemd naar de Koning van de 19e eeuw; King Mswati II. De taal die zij spreken is Swati (een oorspronkelijke Bantu taal gesproken door de Nguni stam), maar ok Zulu en Tsonga zijn hier officiële talen daarnaast is Engels de tweede voertaal van Swaziland.

Het is dus niet zomaar een land, maar een koninkrijk en daarnaast ook het kleinste landje op het zuidelijk halfrond. Het is van Noord naar Zuid zo'n 200 km en van oost naar west ongeveer 130 km. En is daarbinnen rijk aan unieke en traditionele gebruiken.

Swaziland biedt een divers landschap en van de bergen in het oosten gaat zij over in savannes in het westen. En in het noordwesten vindt u zelf een regenwoud. Prachtige rivieren voorzien mens en dier van verkoelend water. De Lubombo Mountains worden 3 x doorkliefd door 3 rivieren, de Ngwavuma, de Usutu en de Mbuluzi rivier.

De westelijke zijde waar de gemiddelde hoogt 1200 meter is, daar is Mbane gelegen in de Highvelds waar de prachtige natuur gekenmerkt wordt door bergen en rivieren. Het Middleveld van Swaziland is het gebied wat het dichtst bevolkt is en hier ligt dan ook Manzini, de belangrijkste industriële en commerciële stad van het land.

Het landschap wordt onderbroken door de traditionele woningen die u hier overal tegenkomt, de zogenaamde Beehive hutten. Ronde hutten van klei met een grasdak. Wij hebben verschillende reizen waarbij een overnachting in zo'n traditionele woning op het programma staat. U zult dan ook zien dat polygamie bij de Swazi's niet vreemd is, maar dat alle vrouwen hun eigen woning en erf hebben. Tussen de woningen bevindt zich het vee en dat geeft de welvaart van de familie aan. Wellicht gaat u een cultureel dorp bezoeken en maakt u kennis met de Sangoma 'de traditionele wichelroede loper' en de Inyanya de zogenaamde 'kruidendokter' van een stam/ dorp.

Swaziland is beroemd om haar kunstnijverheid en vooral de prachtige manden, maar ook het glaswerk, beeldhouwwerk en houtsnijwerk oogsten bewondering bij velen.

Swaziland heeft plekken waar u prachtige safari's kunt maken, te voet of per 4x4. Het is de plaats om de zwarte en witte neushoorn tegen te komen, maar ook tal van andere dieren als leeuwen, luipaarden, buffels, cheetahs, olifanten, giraffes en nog veel meer Afrikaans wild die in deze parken verblijven. Net als vele prachtige vogels zullen liefhebbers van flora en fauna hier zeker aan hun trekken komen.

Natuur reservaten die u kunt bezoeken zijn: Mlawula Nature Reserve, Hlane Royal National Park, Mkhaya Game Reserve, Malolotja Nature Reserve, Ezulwini Valley, Mlilwane Wildlife Sanctuary en Mbuluzi Game Reserve.

Feesten in Swaziland
De Incwala is een ceremonie die gehouden wordt op de vierde dag van de volle maan zo dicht mogelijk bij langste dag van het jaar, 21 december! Het is het feest van de eerste oogst en wordt alleen gevierd als er een koning is. Deze ceremonie houdt onder meer in "het proeven van het eerste fruit" en dat moet gebeuren door de Koning. Maar de hele bevolking viert dagen lang dit feest waarvan het hoogtepunt op de 4de dag ligt.

Een ander groot feest wat veel bekender is is het jaarlijkse Reed dance feest. Een achtdaagse ceremonie, waarbij meisjes rietenrokjes snijden en dansen voor de Koningin. Een feest wat plaatsvindt tussen eind augustus en begin september en waarbij alleen kinderloze ongetrouwde meisjes mogen komen voordansen om toegelaten te kunnen worden in dienst van de Koning.

Klimaat
Het klimaat is gematigd in het westen maar temperaturen kunnen hier oplopen tot 40°C in de zomer. Regenval en onweer vinden voornamelijk in de zomer plaats en zorgen voor aangename verkoeling. Gemiddelde temperaturen gemeten in Mbabane

Lente

September - Oktober

18 °C

Zomer

November - Maart

20 °C

Herfst

April - Mei

17 °C

Winter

Juni - Augustus

13 °C

Geen langverblijf geboekt in Swaziland maar u wil het graag zien op doorreis dan zijn er 2 prachtige routes door het land. Heel goed te combineren als u van het Kruger Park naar Kwazulu Natal gaat.

De oostelijke route
De snelste route is de oostelijke. Deze voert van  Komatipoort op de R 571 naar de grenspost Mananga ( dagelijks geopend van 8 tot 18.00 uur) . Hiervandaan rijdt u in zuid oostelijke richting naar Simuye. U kunt hier kiezen uit 2 natuur reservaten: The Mlawula Nature Reserve strekt zich uit van het Lowveld tot the Lebombo Mountains. U treft hier veel antilopen soorten, maar u kunt ook de witte neushoorn tegenkomen. Wandelaars vinden rust en een idyllische natuur met een unieke vegetatie in de Lubombo Ironwoods. Het Hlane Royal National Park in het westen is eveneens zeer bijzonder en interessant. Met een gebied van 30000 ha is dit het grootste game park in het land.

De oostelijke route voert verder langs de Lebombo Mountains naar Big Bend, een dromerig dorpje aan de Lusutfu rivier. Misschien heeft u nog tijd om een kort uitstapje te maken naar het kleine Mkhaya Game Reserve , gelegen op de weg naar Manzini. U kunt hier niet met uw eigen voertuig rondrijden, maar zult gebruik moeten maken van de open landrover met een Swazi gids die u rondleidt.
De grenspost Lavumisa ( Golela genoemd aan de Zuid-Afrikaanse zijde) ligt ongeveer 70 kilometer van Big Bend en is geopend van 7.00  tot 22.00 uur.

De westelijke route
De westelijke route voert u door de grootste diversiteit van Swaziland.

De route begint bij de Malelane Gate van het Kruger Park langs de R 570 en gaat in de richting van Magoneni tot de grenspost Matsamo, die dagelijks geopend is van 07.00 tot 22.00 uur.

Vanaf hier rijdt u naar Pigg's Peak door een aantrekkelijk landschap van beboste heuvels. The Phophonyane Falls zijn een spectaculaire bezienswaardigheid in het natuur park met dezelfde naam, vlak bij Pigg's Peak. Het natuurpark biedt zwemgelegenheid in een aantal schitterende rots meertjes. Verder naar het zuiden voorbij de Maguga Dam, bereik je na 50 kilometer het Malolotja Nature Reserve.

Dit beslaat een gebied van 18000 hectare van Highveld en Middleveld met heuvels en bergen tussen de 600 en 1900 meter. Het beste kunt u  dit spectaculaire gebied te voet met goede bergschoenen aan ontdekken. Er is ongeveer 200 km aan hiking routes.

Na een paar kilometer in zuidelijke richting verschijnt Mbabane. De hoofdstad van dit land is pittoresk gelegen in een vallei. Het is een moderne stad met goede winkelmogelijkheden. Ten zuiden van de stad strekt de aantrekkelijke Ezulwini Valley zich uit.  Deze "Hemelse vallei" is de thuisbasis van de Koninklijke familie evenals van het parlement en de regering.

Het heeft zich ontwikkeld tot het belangrijkste toeristische centrum van Swaziland met hotels, restaurants, curiositeiten stalletjes, nachtclubs en zelfs een casino.

Het Koninklijk verblijf bevindt zich in Lobamba dat geopend is voor bezoek tijdens ceremonies, zoals het  Incwala festival of de Umhlanga Reed Dance. Het Swaziland National Museum  bevindt zich ook in Lomamba. Het museum geeft een goede indruk van de cultuur van de Swazi's en om het beeld compleet te maken kunt u het nabij gelegen Swaziland Cultural Village ook bezoeken. U kunt hier de traditionele hutten bezoeken en krijgt uitleg over de polygamie die gebruikelijk is onder de Swazi's. Voor natuurliefhebber is het Mlilwane Wildlife Sanctuary interessant. Het is niet groot maar biedt een fantastisch Africaans  savanne landschap, met veel wild en een dam met nijlpaarden en krokodillen. De grenspost Mahamba, in het zuid westen van het land ligt ongeveer 150 kilometer van Ezulwini Valley en is geopend van 07.00 tot 22.00 uur.

Vanaf 1 februari het alle accommodaties een Bed Levy van E7.50 per bed per nacht

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika specialist.

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.