Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

KZN parks Ukhahlamba Drakensberg Park

Het spectaculaire uKhahlamba-Drakensberg National Park (voormalig Royal Natal N.P.), met een oppervlakte van 243.000 ha, heeft het hoogste en langste bergmassief van Zuid-Afrika. Er zijn bergtoppen die tot meer dan 3.000 meter reiken. uKhahlamba Drakensberg Park ligt in het westen van de provincie Kwazulu Natal, tegen de grens met het kleine landje Lesotho. Vanaf Johannesburg bereikt u het park in circa 4 uren rijden en vanaf Durban 2 uren.

Het park is onderverdeeld in meerdere reservaten waar u veel bedreigde planten- en dierensoorten kunt tegenkomen. Eén van deze reservaten is Giants Castle Game Reserve waar met uitsterven bedreigde lammergier (of baardgier) voorkomt alsmede veel elanden. De bekendste plek in het park is het Amfitheater, deze rotswand is een halve cirkel van meer dan 5 kilometer breedte en een hoogte van 1500 meter. Of u deze enorme wand nou van boven of van onder aanschouwt, het is een indrukwekkend gezicht. De Tugela waterval valt hier maar liefst 900 meter naar beneden en achter de rotswand ligt de Mont-aux-sources waar een aantal rivieren hun oorsprong hebben. Eén van hen is de rivier die later de Orange River genoemd wordt en uitmondt in de Atlantische Oceaan op de grens van Zuid-Afrika en Namibië. Het park is één van de eerste eco-toerisme bestemmingen van Zuid-Afrika.

Beide namen van het park hebben een betekenis. De Zoeloes noemen het gebergte uKhahlamba wat "barrière van de speren" betekent. Er was maar 1 weg door de Drakensbergen om Lesotho in te komen. Volgens de San echter leken de bergen met hun grillige, puntige toppen op de rug van een denkbeeldige draak, vandaar de naam Drakensberg. Dan zijn er ook nog oude verhalen dat er draken heersten over dit berglandschap. Waarschijnlijk zijn deze ontstaan doordat er botten van dinosaurussen zijn gevonden.

Wandelaars, mountainbikers, berg- en rotsbeklimmers kunnen zich dagen vermaken in de afgelegen valleien, steile rotsen, zandsteen kliffen, grotten, watervallen, rotsachtige paden en in nevel gehulde bossen. Bij de ingangen van het park, het informatiecentrum en veelal ook bij de accommodaties kunt u een gids kopen met de wandelroutes. De routes variëren in lengte en duur en zijn dus voor eenieder geschikt. Eén van de bekendste routes is de Tugele Gorge wandeling die begint bij Tendele Camp en in totaal zo'n 14 km lang is (7 heen en 7 terug). Deze route voert u onde andere langs het Amfitheater en de Tugela waterval.

Tot ongeveer halverwege de 19e eeuw heeft de San bevolking (bosjesmannen) hier in de basaltgrotten gewoond. Door hun rotstekeningen, van zowel mensen als dieren, is goed weergegeven hoe ze geleefd hebben. U komt deze rotstekeningen op veel plaatsen in Zuid-Afrika tegen, maar ze zijn nergens zo goed bewaard gebleven als in het uKhahlamba-Drakensberg Park. Bezoek de Cannibal Cave of Sigubudu Shelter voor een grote verzameling aan rock-art. Het park staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Het klimaat is overdag het gehele jaar mild te noemen. Hoog in de bergen kan 's nachts de temperatuur wel flink dalen. In de winter (mei t/m september) is er kans op zware sneeuwval. Houd in de bergen altijd het weer in de gaten want er kan snel onweer of dichte mist ontstaan. Neem altijd warme kleding mee wanneer u het park gaat bezoeken. Er zijn diverse plekken om te overnachten o.a. op campings, in berghutten of zelfs in de grotten. Kies bijvoorbeeld voor: Giant's Castle Resort of Thendele Resort.

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika Specialist.

 

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.