Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Steden Clanwilliam

Clanwilliam

 

Clanwilliam is een dorp in de West-Kaap provincie, gelegen in de prachtige Olifants River Valley, zo'n 230 km ten noorden van Kaapstad. Aan de westzijde van het dorp bevinden zich de rotsformaties van de Cederberg Mountains een zeer populair gebied voor de hikers onder u.

Clanwilliam is één van de 10 oudste plaatsen in Zuid-Afrika. Naar het westen ligt de kustplaats Lamberts Bay en in het noorden de N7 volgend komt u uit in Namibië. Mooi strategisch gelegen dus voor degene op doorreis maar ook voor degene die van een diversiteit aan natuur houden. Rust, eindeloze stilte en ruimte, maar ook avontuur zijn kernwoorden voor deze bijzondere omgeving.

En wat te denken van een trip door het Namaqualand (tussen augustus en september) om hier tal van wilde bloemen te zien bloeien dat het een lieve lust is. Bezoek zeker de Biedouw Valley of de Ramskop Nature Garden als u liefhebber bent van al wat bloeit en groeit. Neem een route na een goed regenbui, waarbij u Lutzville, Vredendal, Vanrhynsdorp en Klawer combineert om een uitbundige Wilde Bloemen pracht te aanschouwen! Op een regenachtige, mistige of koude dag zult u teleurgesteld worden als u alleen maar oog voor de bloemen hebt, zij hebben zon en warmte nodig om te kunnen stralen.

De Ramskop Nature Garden is gelegen aan de rand van de Clanwilliam dam een gebied waar u kunt waterskiën maar ook tal van andere wateractiviteiten als bv vissen kunt ondernemen.

Clanwilliam is een rustig dorp, waar u een museum vindt dat de geschiedenis van het dorp verteld. Er is ook een oude gevangenis, beide zijn in weekenden en op feestdagen gesloten. In de dorpskern vindt u zeven oude gebouwen (nu monumenten) waaronder het oude boerderijhuis van Jan Disselsvalleij, ooit de naamdrager van het dorp, voordat het Clanwilliam heette. Er zijn ook wat kunst galerieën waar vaak lokale artiesten hun werk tentoonstellen, maar u vindt hier evengoed schilderijen van tal van andere Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Heel lang geleden waren de Khoi en de San mensen hier de artiesten en hun werk is verspreid over tal van rotsformaties in de omgeving. Boek een tour met een gids als u het niet wil mislopen want in deze omgeving vindt u de best bewaarde en meeste San Rock art schilderingen.

Nu eens even niet -zoals we al snel gewend zijn- gaan voor een kopje koffie, maar vandaag gaan we voor thee. En wel Rooibos thee, iets wat hier inheems voorkomt en in grote aantallen verbouwd wordt. En het is zeker de moeite waard om de fabriek of een Rooibos boerderij te bezoeken en te zien dat er van Rooibos veel meer producten verkrijgbaar zijn.

Net buiten Clanwilliam via een prachtige route door de thee-bush-velden bereikt u Wupperthal. Hier hebben de Rhenish missionarissen in 1834 een schoenfabriekje gesticht en de back-to-basic wandelaar moet echt even gaan kijken naar de "veldskoene' en er mogelijk een paar bestellen om later op te halen. Onderweg zou u even kunnen stoppen bij het graf van Louis Leipoldt een bekende botanist, kok en dichter.

En met die soepele schoenen wilt u mogelijk een prachtige Hiking tocht maken en die zijn er voldoende te vinden. Ik zou zeggen: "begin een beetje rustig aan, want het loopt heel anders dan die stevige bergschoenen die u normaal gewend bent"! Ga langs watervallen en Natuur reservaten en bewonder het unieke fynbos wat hier groeit. Moe van het wandelen en toch nog wel wat meer van de omgeving willen zien, ga dan te paard of per mountainbike (eigen) er op uit. Of kies voor de avontuurlijke manier van varen en ga River Raften.

Heeft u gekozen om deze omgeving met een 4x4 te verkennen dan zijn er tal van verschillende routes in diverse moeilijkheidsgraad en afstand. Even kort door het ruige gebied is mogelijk als u ter plaatse een Quad bike huurt.

Van Clanwilliam is het eenvoudig reizen naar de Cederberg Wilderness Area, waar u uitzichten hebt van, of naar, bijzondere rotsformaties. Waar rotsklimmen, hiken en wandelend fotograferen prachtige plaatjes op leveren. Kijk ook uit naar de bijzondere en met uitsterven bedreigde Clanwilliam Ceder Boom. Wie weet gaat deze het niet meer redden en ziet u 1 van de laatste exemplaren. Neem één van de vele prachtige bergpassen om een helikopter view te krijgen over het adembenemende landschap, waar stilte nog heel gewoon is. En stop onderweg bij een Padstal voor plaatselijke lekkernijen.

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.