Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Steden Stellenbosch


Stellenbosch

Wijnhoofdstad
Stellenbosch, de op één na oudste stad van Zuid-Afrika, ligt verscholen in een prachtig dal in de provincie West-Kaap. De stad is vernoemd naar Simon van der Stel, een Nederlandse gouverneur, die hier in 1679 de eerste druivenstokken plantte. Inmiddels is Stellenbosch uitgegroeid tot de wijnhoofdstad van het land.
Niet alleen voor fijnproevers, maar ook voor cultuurliefhebbers heeft Stellenbosch genoeg te bieden. Het centrum staat vol musea en oude gebouwen uit de koloniale tijd. Sportieve gasten kunnen golfen, paardrijden, wandelen, tennissen, fietsen, vliegvissen en mountainbiken.

Klimaat

Stellenbosch heeft een mediterraan klimaat, met droge, warme zomers en een koele winter met veel neerslag. De zomer loopt van december tot en met februari. De minimumtemperatuur is dan 26°C, maar kan oplopen tot 36°C. In juni tot en met augustus is het winter en ligt de temperatuur tussen 15°C en 20°C.

Things to do

Wijnroute
Vanaf Stellenbosch vertrekt de eerste en bekendste wijnroute van Zuid-Afrika. Rondom de stad liggen maar liefst 106 wijnkelders. De Stellenbosch Wine Route is in vijf delen geknipt en gaat langs de bekende wijnhuizen, waaronder Spier Wine Estate. Dit wijnlandgoed bestaat uit een landhuis, pub, restaurant, boerderij en wijncentrum. Op dit landgoed kan je klant ook een bezoek brengen aan de Cheetah Outreach, waar cheetahs door mensen grootgebracht worden. Elke winter is in de stad het Stellenbosch Wine Festival. Gasten genieten op dit grote evenement van meer dan 500 soorten wijnen, muziek, dans en kunst.

Eikenstad
Stellenbosch wordt ook wel de 'eikenstad' genoemd. Overal staan namelijk grote eikenbomen, waaronder je heerlijk luiert in de schaduw. De eiken stammen uit de 17e eeuw, toen de behoefte aan eikenhout groeide door de oprichting van de eerste wijnboerderijen. De van oorsprong Europese boeren waren namelijk gewend om hun wijnvaten van eikenhout te maken. Al snel bleek echter dat dit hout door het Afrikaanse klimaat te sponzig werd om wijnvaten van te maken.

Dorpstraat
De belangrijkste straat van de stad is de Dorpsstraat. Hieraan liggen prachtige, monumentale gebouwen in Kaap-Hollandse stijl, met rijkversierde gevels, raamluiken en poorten. Ook staan er veel panden in Gregoriaanse en Victoriaanse bouwstijl. De meeste gebouwen dienen tegenwoordig als winkel, restaurant, hotel of atelier.

Oom Samie se Winkel
Eén van de bekendste winkels in de Dorpstraat is Oom Samie se Winkel. Het winkeltje ziet er nog precies zo uit als na de oprichting, ongeveer tweehonderd jaar geleden. Bij Oom Samie snuffelt je klant heerlijk tussen oude, antieke spullen, kitsch en kledingstukken of wijn, specerijen en fruit kopen.

Moederkerk
Net zo oud als de stad zelf is de indrukwekkende Moederkerk aan het dorpsplein. Deze kerk heeft al een aantal branden overleefd. Na de laatste brand werd de kerk in 1863 herbouwd in neogotische stijl, naar een ontwerp van de Duitse kunstenaar Carl Otto Hagar.

Musea
In Stellenbosch staan een aantal interessante musea. Het Dorpsmuseum bestaat uit een aantal gerestaureerde historische huizen, die met hun inrichting van toen een indruk geven van het leven vroeger. In het Toy & Miniature Museum liggen oud speelgoed en gedetailleerde miniaturen en het Rupert Museum herbergt moderne kunst. Verder zijn de kunstgalerie Rembrandt van Rijn, het wijnmuseum Stellenrijck en het cognacmuseum Oude Meester een bezoek waard.

Studentenstad
In Stellenbosch staat één van de bekendste universiteiten van het Afrikaanse continent: de Stellenbosch Universiteit. Het ligt midden in het centrum en trekt jaarlijks meer dan 17.000 studenten. Stellenbosch is hierdoor een echte studentenstad, met veel gezellige barretjes en een druk uitgaansleven.

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.