Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Steden Franschhoek

Franschhoek is een dorp in de gemeente Stellenbosch, gelegen in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Het dorpje ligt op zo'n 75 kilometer afstand van Kaapstad en is een van de oudste plaatsen in Zuid-Afrika.

Het dorp heette oorspronkelijk Olifantshoek, vanwege de vele olifanten die hier in de vallei voorkwamen. In 1688 kwamen hier 176 Franse Hugenoten wonen, die na de herroeping van het Edict van Nantes eerst vanuit het katholieke Frankrijk naar Nederland gevlucht waren. In Nederland heerste godsdienstvrijheid en zo kwamen zij in dienst bij de VOC en voeren naar de Nederlandse Kaapkolonie. De Hugenoten worden door het VOC-beleid over de hele Kaapkolonie verspreid, maar bij Olifantshoek ontstaat toch een concentratiegebied.

De kolonisten aan de Kaap begonnen de buurt daarom al snel "Fransche Kwartier" of "Fransche Hoek" te noemen en in de 18e eeuw wordt de naam van het dorpje officieel "Franschen Hoek", later vereenvoudigd tot Franschhoek. Ondanks het grote aantal Hugenoten versmelten de Franstaligen vrij snel met de overige kolonisten en in 1829, wanneer de Kaap in Britse handen is, is het Frans reeds helemaal uitgestorven en vervangen door Kaaphollands, het latere Afrikaans.

Vandaag de dag is er best veel overgebleven uit de Hugenootse tijd. Niet alleen de familienamen, maar ook de namen van veel wijnlandgoederen, zoals La Motte, La Cotte, Cabrière, Provence, Chamonix, Bien Donné, Champagne, Dieu Donné en Le Dauphiné. Bien Donné is vandaag de dag een belangrijk landbouwkundig onderzoeksstation.

In Franschhoek zijn veel belangrijke wijngaarden en in het dorpje zijn verschillende van Zuid-Afrika's beste restaurants gevestigd. Het dorpje en de bloemrijke omgeving is een toeristische attractie en wordt vaak samen met Stellenbosch vanuit de metropool Kaapstad aangedaan.

Klik hier voor een video van Franschhoek

Een leuke manier om Franschhoek beter te leren kennen is met de Franschhoek Wine Tram.

Wilt u het Huguenoot museum of het automuseum in Franschhoek bezoeken? Kijk hier voor meer informatie: musea.

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika Specialist.

Franschhoek Wine Tram

Een originele manier om de wijnlandgoederen van Franschhoek en de historische gebouwen te bezichtigen is om gebruik te maken van de Franschhoek Wine Tram. U kunt een dagkaart kopen en gedurende de dag zoveel als u wilt gebruik maken van de tram en tram-bus om alle bezienswaardigheden langs de route te bezoeken. U heeft dus de vrijheid om zelf te bepalen hoe lang u bij de verschillende stops, 7 in totaal, wilt doorbrengen. U kunt u tegoed doen aan de heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen zonder het risico om aangehouden te worden voor rijden onder invloed. Het deel van de route dat wordt afgelegd per tram gaat over een spoorlijn die in 1904 is aangelegd om handelswaar makkelijker te kunnen vervoeren dan met de traditionele ossewagen.

De tour begint bij de ticket office aan de Huguenot Road in het oude centrum van Franschhoek, daar waar de beeldschone historische gebouwen te vinden zijn, mooie tuinen vol rozen en lavendel en knusse eetgelegenheden en winkeltjes. Wie meer wil weten over de geschiedenis van Franschhoek kan een kijkje nemen in het Huguenot Museum waar u alles te weten komt over de Protestantse Franse vluchtelingen die hier een nieuw bestaan opbouwden. Andere stops zijn bij wijnboerderijen met wijnen van hoge kwaliteit waar u naar hartelust wijn kunt proeven, de wijnkelders bekijken of heerlijk eten in de bijbehorende restaurants. De wijnboerderijen zijn stuk voor stuk prachtig en lijken nog mooier bij een helderblauwe lucht en met de bergen op de achtergrond.

De wijnestates die worden aangedaan zijn: Haute Cabrière, Dieu Donne, Chamonix, Rickety Bridge en Grande Provence met een kunstgalerij en een uitstekend restaurant. Al deze wijnestates zijn van uitstekende kwaliteit, zowel qua wijn als eten en hebben een historie van minstens 300 jaar. Het is aan te raden om een tafel te reserveren wanneer u tijdens uw 'dagje met de tram' bij de restaurants van de wijngoederen wilt eten.

De tram en bus-tram route wordt elke 40 minuten gereden met vertrektijden vanaf 10:00 's ochtends tot 14:40 's middags vanaf de ticket office. Kijk goed hoe laat de laatste ophaalronde is zodat u de tram/bus niet mist vanaf uw laatste stop (varieert van 15:30 tot 17:30 afhankelijk van de door u uitgestippelde route). Op de website staat uitgebreide informatie over de route en de stops zodat u zelf uw dag kunt indelen. Aangezien er een beperkt aantal kaarten per dag beschikbaar is, kunt u beter vooraf  boeken, dit kan via de website: Franschhoek Tram Route. Bent u in Franschhoek en wilt u tóch gebruik maken van de tram route, ga dan naar de Franschhoek Wine Tram ticket office in het centrum van Franschhoek (Huguenot straat) om te informeren of er nog kaartjes beschikbaar zijn.

Prijs voor een volwassene ZAR 15o, inclusief wijnproeverij bij Rickety Bridge en Dieu Donne en een welkomstdrankje bij Grande Provence. Kinderen tussen 5-17 betalen ZAR 75 en kinderen onder 5 kunnen gratis mee (prijzen juni 2013, kijk op de website voor actuele prijzen).

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika Specialist.

 

Musea Franschhoek

 

Huguenot museum
Het bekendste museum van Franschhoek is het Huguenot museum waar het verhaal van de van oorsprong Fransen wordt verteld. Rond 1562 ontstond in Frankrijk een beweging van Protestanten die zich keerde tegen het Rooms-Katholieke geloof, op dat moment het enige toegestane geloof. Veel van deze aanhangers van Calvijn werden vervolgd en vermoord. Later onder het bewind van andere koningen werd het Protestantse geloof meer getolereerd al waren niet alle Fransen het daarmee eens. Toen in 1685 koning Lodewijk de Veertiende de troon overnam, werd het Protestantse geloof wederom verboden en werd de vervolging van protestantse hugenoten weer opgepakt. Veel van hen vluchtten weg uit Frankrijk, onder andere naar Zuid-Afrika waar de Nederlandse kolonisten heersten. In Franschhoek zijn duidelijk de sporen van deze hugenoten te zien en de Zuid-Afrikaanse wijncultuur is daar ontstaan.

Openingstijden: maandag t/m zaterdag 09:00-17:00 en op zondag van 14:00 tot 17:00.

Franschhoek motor museum
Het Franschhoek motormuseum biedt bezoekers de mogelijkheid om de geschiedenis van de auto in Zuid-Afrika te aanschouwen ('motor' is het Afrikaanse woord voor auto). Een unieke verzameling auto's, motoren en fietsen zijn te zien in het museum met een oppervlakte van 2700 vierkante meter. De collectie loopt uiteen van een driewieler uit het jaar 1898 tot een Ferrari Enzo uit 2003. Een must-see voor de autoliefhebber!

Openingstijden: ma t/m vrij 10:00-17:00, zaterdag en zondag 10:00-16:00. Laatste toegang 1 uur voor sluitingstijd.

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika Specialist.

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.