Museumbezoek

Het Apartheid Museum en het Robben Eiland Museum zijn wereldberoemd maar Zuid-Afrika heeft nog veel meer te bieden aan musea, zowel op het gebied van historie als cultuur en kunst.

Musea zijn misschien niet de eerste bezienswaardigheid wanneer u aan Zuid-Afrika denkt maar zeker op een regenachtige dag – wanneer relaxen op het strand of een wandeling door de natuur er niet in zit – is een museumbezoek zeker de moeite waard. Onderstaand hebben een overzicht gemaakt van enkele musea in Zuid-Afrika.

Let op: sommige musea zijn op zondag, bepaalde feestadgen en/of zaterdag gesloten. Het is dus verstandig om voor uw bezoek na te gaan of dat het museum van uw keuze geopend is.

Kaapstad

The Castle of Good Hope
Toen in 1652 Jan van Riebeeck aan land ging werd een VOC fort van hout en leem gebouwd. Tussen 1666 en 1679 is het vervangen door dit kasteel dat ook door de VOC is gebouwd. Het is het oudste gebouw van Zuid-Afrika. In het kasteel vindt je een militair museum, een collectie kunst en meubels uit de VOC tijd, funderingen van een bakkerij en zwembad (ontdekt tijdens restauratie van het kasteel), restaurant, balzaal, martelkamer en de kerker.

District Six Museum
Het District 6 werd in 1965 door het apartheidsregime tot “blank gebied” verklaard. Dit betekende dat er meer dan 60.000 mensen (op dat moment ongeveer een tiende van de inwoners) werden gedwongen naar de kale Cape Flats te verhuizen. Dit levendige gedeelte van Kaapstad is een belangrijk deel in de geschiedenis van Kaapstad geworden. In 1994 is er een museum aan gewijd. Het laat zien hoe deze verdreven gemeenschap leefde. Er zijn in het museum nog mensen werkzaam die zelf deze tijd hebben meegemaakt en hier nog over kunnen vertellen. Het is te vinden aan de rand van de toenmalige wijk in Kaapstad.

Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (Zeitz MOCCA)
Het negen verdiepingen tellende Zeitz museum is het grootste museum van hedendaagse kunst in Zuid-Afrika. De historische graanslilo is omgebouwd tot een veelzijdig museum waar de oude functie nog duidelijk zichtbaar is. Tijdens uw bezoek aan dit kunstmuseum is naast de kunst is het bouwwerk en met name de opengesneden silo’s misschien wel het meest bijzondere kunstopbject!
Een bezoek aan het museum kunt u afsluiten met een hapje of drankje in de Silo Rooftop Eatery waar u een spectaculair uitzicht heeft over Kaapstad en de Tafelberg.

Johannesburg

Apartheid Museum
Het Apartheid Museum is misschien wel de meest interessante en aangrijpende expositie van heel Zuid-Afrika. Hier krijgt u een multimediale toer door de verschrikkelijke geschiedenis van de apartheid. Het begint al bij met aparte ingangen voor blanken en niet-blanken. Per ras volgt u een andere weg door het museum. U maakt een reis door de tijd. Van het begin van de apartheid, tot de val in 1994. Het jaar waarin Nelson Mandela zege viert.
Het museum is gebouwd als een gevangenis, inclusief schrikdraad, tralies en ongepleisterde muren. Op de wanden zijn inspirerende teksten van Mandela geschilderd. U krijgt een realistisch beeld van het keiharde bestaan als zwarte Zuid-Afrikaan tijdens de apartheid.
Gescheiden paden, aparte bankjes en afzonderlijke toiletten. Filmbeelden tonen het geweld en de demonstraties tegen het zwarte Zuid-Afrika. Een zal over uw rug lopen wanneer u de kamer inloopt waar 131 stroppen hangen. Een nagedachtenis aan alle geëxecuteerde politieke gevangenen.

U kunt het museum met gids bezoeken of als deel van een langere dagtocht in Johannesburg

Mthata en Qunu

Nelson Mandela Museum
In de grootste en drukste plaats van de Transkei Mthata (of Umtata) vindt u het Nelson Mandela Museum in het Bhunga gebouw. Hier kunt u alles te weten komen Madiba’s Long Walk to Freedom.

In het dorpje Qunu, waar Mandela geboren is, is een tweede gedeelte van het Museum. Qunu is ook waar Mandela sinds zijn aftreden als eerste president van een democratisch Zuid-Afrika heeft gewoond in een huis dat hij zelf had ontworpen. Het ontwerp was gebaseerd op het huis van de Victor Verster Gevangenis in de West-Kaap waar hij de laatste van de 27 jaar van zijn gevangenschap heeft doorgebracht. Bij dit huis is er ook een museum en een bezoekerscentrum (en de “skuifklip”, een grote gladde rots die Mandela als kind samen met zijn vriendjes gebruikte als glijbaan).

Toevoegen aan reisplan