Okavango Delta

Eén van de meest bijzondere natuurgebieden van Afrika is de Okavango Delta. Een enorm moerasgebied dat wordt gevoed door de 1600 km lange Okavango rivier. De rivier ontspringt in het hoogland van Angola en stroomt dan door Namibië om tenslotte Botswana binnen te stromen en uit te monden in de Kalahari.  De binnenlandse delta die hierdoor is ontstaan, is met een oppervlakte van 15.000 vierkante kilometer de grootste ter wereld.

Het gebied bestaat uit een systeem van rivierarmen en stroompjes, duizenden beboste eilanden, graslanden, savanne en prachtige riet-, waterlelie- en papyrusvelden.

Miljoenen jaren geleden mondde de Okavango rivier uit in een groot binnenlands meer genaamd het Makgadikgadi-meer. Door tektonische activiteit en klimaatveranderingen werd de stroom van de rivier onderbroken, het Makgadikgadi-meer droogde op tot zoutpannen en de Delta werd gevormd.

Het water van de Okavango doet er bijna 9 maanden over om vanaf Angola het eindpunt bij Maun in Botswana te bereiken doordat er maar weinig hoogteverschil is. De regen die van oktober tot april in Angola valt, bereikt de Delta pas vanaf juni. Hierdoor staat het water in de Delta juist in de droge tijd het hoogst en zijn vele van de kleine eilandjes overstroomd.

De Okavango Delta is het hele jaar door te bezoeken, maar de beste periode om wild te zien is van mei tot oktober. Voor het zien van vogels en bloeiende flora is de periode van november tot april het meest geschikt. Om een goed beeld van het gebied te krijgen, is een vlucht met een klein vliegtuigje of helikopter de moeite waard.

De moerasbevolking bestaat uit nijlpaarden, krokodillen, slangen, schildpadden, watervaranen, hagedissen en vele soorten vissen en insecten. Verder kunt u leeuwen, giraffes, buffels, zebra’s, gnoes, koedoes, luipaarden, wilde honden, hyena’s, cheetahs, bavianen en enkele zeldzame antilopen tegenkomen tijdens een safari.

Het echte Okavango safari-gevoel zult u krijgen wanneer u samen met een gids een wandelsafari op een van de eilanden maakt. Tijdens een verblijf in de Delta kan een boottocht in een traditionele kano, een ‘mokoro’, die wordt voortbewogen met een lange stok door een ‘poler’ niet ontbreken.

Laat u overspoelen door de rust van het kristalheldere water en het labyrint aan kleine waterwegen terwijl u geruisloos tussen het riet en de lelies wordt voortgevaren.

Overnachten is mogelijk in de Delta, echter op de ‘campings’ is geen stromend water of elektriciteit aanwezig, u moet dus houden van back to basic in de natuur. U wordt altijd vergezeld van lokale gidsen die u met de mokoro naar uw verblijfplaats brengen. Er zal altijd een kampvuur branden om wilde dieren op afstand te houden.

Meer aan de rand van de Delta vindt u wel prima campings en accommodaties van waaruit u trips de Delta in kunt maken. De georganiseerde tours maken zowel gebruik van lodges als campings.

De meeste lodges zijn gelegen in het Moremi Game Reserve aan de noord-oostelijke kant van de Delta. Dit reservaat heeft geen omheining en dieren kunnen dus vrij in en uit dit deel van de Delta bewegen. De lodges zijn allen luxe en behoorlijk prijzig, o.a. om massa-toerisme te voorkomen en de natuurlijke schoonheid van de flora en fauna binnen de Delta te beschermen.

U kunt in dit gebied mooie game-drives per 4×4 auto maken of te voet maken met ervaren gidsen. Overnachten in Maun en van daaruit een uitstapje naar de Okavango Delta maken is ook mogelijk.

Toevoegen aan reisplan