Walvisbaai

Walvisbaai is de belangrijkste zeehaven van Namibië en de plaats is gelegen tussen de mondingen van de rivieren de Swakop en de Kuiseb aan de Atlantische Oceaan. Zoals te verwachten dankt het zijn naam aan de vele walvissen die rond de baai te vinden zijn in de maanden juli t/m november. Walvisbaai is de tweede grootste stad in Namibië en heeft een grote haven die belangrijk is voor de economie van het land. Voor toeristen is de belangrijkste attractie de lagune waar zeehonden, dolfijnen en bijzondere vogels zoals flamingo’s en pelikanen te zien zijn.

Walvisbaai kent een roerige geschiedenis, het gebied was in trek vanwege de natuurlijke baai wat aan de kust van Namibië niet veel voorkomt. Ook de strategische ligging op de route rond de Kaap naar Indië maakte dat meerdere landen het gebied graag als hun kolonie wilden bezitten. Vanaf 1878 was Walvis Bay in handen van de Britten ondanks dat het grootste deel van wat we nu als Namibië kennen in handen was van de Duitsers. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in Europa, neemt Zuid-Afrika de macht in Namibië over. Hoewel het land op 21 maart 1990 onafhankelijk werd van Zuid-Afrika, duurde het nog vier jaar langer totdat Walvisbaai aan Namibië werd overgedragen.

Net als in Swakopmund, dat zo’n 30 kilometer ten noorden van Walvisbaai ligt en een Duitse kolonie was, zijn de temperaturen redelijk constant en valt er zeer weinig neerslag. Door de koude stromen van de Atlantische Oceaan wordt het nooit echt heet ondanks dat de stad in een woestijngebied ligt. Gemiddelde temperaturen overdag tussen 17 (winter) en 25 (zomer) graden Celsius.

Aan de zuidkant van Walvisbaai ligt de lagune die tienduizenden vogels aantrekt waaronder veel flamingo’s. Zo’n 55 kilometer ten zuiden van Walvisbaai, in het Namib Naukluft National Park, ligt Sandwich Harbour Lagoon die alleen te bereiken is per 4×4 en wanneer de getijden het toe laten. Deze twee gebieden zijn geklassificeerd als ‘Wetlands of International Importance’ en met name vogelaars kunnen hier hun hart ophalen. In Walvisbaai zijn tour-operators die dagtrips naar het gebied aanbieden.

Aan leuke en actieve dingen om te doen is hier geen gebrek, u kunt bijvoorbeeld: zeilen, surfen, sandboarden, golfen, vliegeren, vissen, zwemmen of een boottocht maken om dichter bij de dolfijnen te komen. Ook kunt u vanaf hier een tour boeken naar de Namib-woestijn.

Toevoegen aan reisplan