Francistown

Francistown is de op één na grootste stad van Botswana en tevens één van de oudste. Gelegen in het oosten van het land nabij de grens met Zimbabwe. In het midden van de 19e eeuw werd in deze omgeving goud gevonden door de Europeanen (Britten), het begin van de eerste ‘gold rush’ in zuidelijk Afrika en het ontstaan van de stad Francistown. De lokale bevolking was overigens al veel langer op de hoogte van de aanwezigheid van goud en hadden al kleine mijnen waar ze het goud opgroeven. De Britten namen over en begonnen een grote mijn-industrie. De stad is vernoemd naar de Engelse mijner Daniel Francis. Ook nu ziet u rond de stad nog oude verlaten goudmijnen. Andere grondstoffen als nikkel en koper worden nog wel gewonnen.

Vanwege de aanwezigheid van grondstoffen was het belangrijk dat Francistown goed bereikbaar was en vandaar dat wegen en spoorlijnen van de Zuid-Afrikaanse grens naar Zimbabwe werden aangelegd. Dagelijks maken toeristen nog dankbaar gebruik van de destijds aangelegde (spoor-)wegen op weg naar bijvoorbeeld Chobe National Park en de Victoria Watervallen.

In Francistown vindt u moderne supermarkten, restaurants, clubs, grote (overdekte) winkelcentra, hotels en lodges. Alleen in het centrum zijn nog een aantal koloniale gebouwen te vinden. Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van Francistown is het Supa Ngwao Museum een aanrader. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de museumwinkel met artikelen gemaakt door lokale handwerkers en kunstenaars.

Het Tachila Nature Reserve is een reservaat op slechts 5 kilometer afstand van de stad, het is opgericht voor zowel de lokale bevolking (o.a. natuureducatie voor schoolkinderen) als ook voor toeristen. U heeft kans om zebra’s, giraffes, hyena’s, luipaarden, kudu’s, impala’s en verschillende andere bokken en antilopes hier te zien. In de loop van de tijd zullen steeds meer dieren geherintroduceerd worden waaronden neushoorns.

De temperatuur hier is eigenlijk altijd goed, in de Afrikaanse zomermaanden is de temperatuur overdag zo’n 30 graden en ook ’s nachts blijft het lekker warm, dit is ook de tijd van het jaar dat de meeste regen valt. In de wintermaanden (mei t/m augustus) is het droog met een temperatuur overdag tussen 20 en 25 graden, ’s nachts is het rond de 10 graden.

Toevoegen aan reisplan