Gaborone

Gaborone is de hoofdstad en tevens grootste stad van Botswana en ligt in het zuid-oosten van het land nabij de grens met Zuid-Afrika. Voor toeristen zijn er prima faciliteiten, maar het is geen bruisende stad en veel mensen rijden er slechts doorheen tijdens hun reis.

Toen Botswana in 1966 onafhankelijk werd, werd gekozen voor Gaborone als hoofdstad van het land (toen nog Gaberones genoemd, een klein dorp). Gaborone werd onder andere gekozen vanwege de ligging nabij de spoorlijn naar Pretoria en het verse water van de Notwane River. De stad moest nog worden opgebouwd en dat werd gedaan volgens de ‘Garden City principles’ wat betekent dat er voetgangerspaden en open plekken werden aangelegd in de nieuwe stad. Het grootste gedeelte van de stad werd in 3 jaar gebouwd; scholen, een ziekenhuis, overheidsgebouwen, een politiebureau en postkantoor en meer dan 1000 huizen. Het is een van de snelst groeiende steden ter wereld en dit zorgt voor huisvestingsproblemen met als gevolg dat rond de stad verschillende townships liggen. In 1964 telde Gaborone slechts 3855 inwoners, zeven jaar later waren dat bijna 18.000 inwoners en in 2011 was het inwoneraantal bijna 232.000 mensen. Een ander groot probleem is HIV/Aids, een zeer groot deel van de bevolking is besmet ondanks alle campagnes en vrijwilligersorganisaties die voorlichting geven. Helaas blijven een aantal fabeltjes hardnekking bestaan onder de bevolking wat de bestrijding van deze ziekte moeilijk maakt.

Ten zuiden van de stad ligt de Gaborone Dam, de grootste dam van Botswana en van groot belang voor de watervoorziening van Gaborone en Lobatse. Ook krijgt de dam steeds meer een recreatieve functie voor vissen, vogels spotten, windsurfen en boottochtjes maken. Zwemmen kunt u hier beter niet doen in verband met de aanwezigheid van krokodillen en bilharzia.

Verreweg de meeste toerististen die Botswana bezoeken, gebruiken Gaborone slechts als een stop om benzine te tanken, geld te pinnen en levensmiddelen in te slaan. Mocht u toch iets langer in of rond Gaborone doorbrengen dan zijn er een aantal natuurreservaten die u kunt bezoeken. Ten oosten van de stad ligt het Gaborone Game Reserve dat populair is onder vogelaars. Maar in het 600 hectare tellende reservaat leven ook impala’s, koedoes, struisvogels, wildebeesten, zebra’s, elanden, zwijnen en veel verschillende bokken. Twaalf kilometer ten zuiden van Gaborone vindt u het Mokolodi Nature Reserve waar neushoorns, nijlpaarden, koedoes, zebras, giraffes, elanden, steenbokken en vele andere dieren leven. Het park neemt deel in wildlife projecten gericht op het herintroduceren van de witte neushoorn en het herplaatsen van cheetahs.

Voor wie Gaborone en omgeving wil zien, is de top van Kgale Hill (ook wel Sleeping Giant genoemd), een goed uitkijkpunt. Een tocht naar de top neemt zo’n 2 uren in beslag, deze heuvel met een hoogte van 1287 meter ligt net buiten de stad.

Gaborone ligt in een zone met een zeer warm en droog klimaat, het grootste gedeelte van het jaar schijnt de zon. De meeste regen valt in de zomermaanden, tussen november en april. De temperaturen zijn overdag het hele jaar door warm, in de winter kan het ’s nachts wel afkoelen. Meestal zijn januari en februari de warmste maanden van het jaar met een gemiddelde temperatuur van 33 graden.

Toevoegen aan reisplan