Maun

De naam Maun is afkomstig van het word ‘maung’ wat ‘plaats van kort riet’ betekent. Het dorp is gesticht in 1915 door het Tawana volk en is gevestigd langs de Thamalakane rivier. Toen vanaf 1980 het toerisme naar Botswana meer en meer steeg, veranderde Maun van een boerendorp naar een toeristenplaats. Tegenwoordig is het een redelijk grote plaats en vindt u er banken, supermarkten, benzinestations, winkelcentra en natuurlijk hotels en lodges. Toch heeft het ook nog haar landelijke charme met hier en daar loslopend vee en markten waar boeren hun dieren kunnen verkopen. De reden dat Maun veel toeristen trekt, is omdat het een zeer goede uitvalsbasis is voor een bezoek aan de Okavango Delta en Moremi Game Reserve, vele touroperators die excursies naar de Delta aanbieden zijn hier gevestigd. Voor wie niet zelf door Botswana naar Maun wil rijden, is er Maun international Airport waar u gebruik van kunt maken vanaf Johannesburg en Gaborone.

Naast de Okavango Delta zijn er meer interessante uitstapjes te maken vanuit Maun, maak bijvoorbeeld een culturele excursie bij één van de vele stammen die hier leven. Deze traditionele dorpjes vindt u vooral aan de westzijde van de Delta in het zogenaamde Panhandle gebied. Bezoek bijvoorbeeld Sixaxa, een Bayei-dorp op zo’n half uur rijden vanaf Maun waar u kunt zien hoe manden gevlochten worden van riet en gras, maïs gestampt wordt voor het avondeten en andere dagelijkse handelingen. Een excursie duurt 2 tot 3 uur en bevat uiteraard ook een demonstratie van muziek en dans. Het Maun Wildlife Educational Park is een klein reservaat wat u te voet kunt verkennen, er leven verschillende soorten antilopes en andere kleine(re) dieren. Geen Big Five-safari dus, maar voor wie graag in de natuur is wel een leuk uitstapje om wat dieren te spotten. Op verschillende plekken in Maun vindt u kleine markten met handgemaakte voorwerpen en kunstartikelen zoals beschilderde tafeldoeken, gevlochten manden, kleding en sieraden.

De wintermaanden (mei t/m augustus) zijn hier droog met gemiddelde temperaturen tussen 7 graden ’s nachts en 27 graden overdag. Van november t/m maart valt er regelmatig regen en kunnen de temperaturen overdag oplopen tot zo’n 34 graden, ’s nachts daalt de temperatuur meestal niet verder dan 19 graden.

Toevoegen aan reisplan